”Erittäin stabiili 60-minuuttinen”

25.11.2017

Titaanimaalilla välillä jopa ”rintaa uinut” ja yhteensä 41 torjuntaa tililleen napsinut Santeri Levänen oli lauantaisen taisteluvoiton ilmentymä.
Titaanimaalilla välillä jopa ”rintaa uinut” ja yhteensä 41 torjuntaa tililleen napsinut Santeri Levänen oli lauantaisen taisteluvoiton ilmentymä.

Lauantai-iltana Kotkassa mitelty Suomi-sarjan runkosarjataisto oli Titaaneille jo neljäs seitsemään päivään, mutta siitä huolimatta punanuttujen peliesitys täytti kaikki tasapainoisen suorituksen piirteet alusta loppuun asti. KSOY Areenalla vieraillut AIK/Laser HT pisti miehekkäästi isännilleen kampoihin täyden 60 minuutin ajan, muttei lopulta voinut muuta kuin todeta kotkalaiset paremmikseen maalein 3-2 (1-1, 2-0, 0-1).

Titaanit – AIK/Laser HT 3-2 (1-1, 2-0, 0-1)

07:50 0-1 Taneli Marjeta (Matias Huikari, Henri Lehmusniemi)
13:18 1-1 Juho Veneskari (Petja Summanen)
24:08 2-1 Petja Summanen (Santeri Kunttu, Juho Mättö)
32:50 3-1 Ville Myyryläinen (Jere Kola, Tino Hovi) VoM

42:28 3-2 Joonas Jakola (Matias Huikari)

Maalivahdit:

Titaanit – Santeri Levänen 17+9+15= 41 torjuntaa
AIK/Laser HT – Niko Palsola 18+15+12= 45 torjuntaa (poissa 58:45-59:27 & 59:35-60:00)

Jäähyt:

Titaanit 2 x 2min= 4min
AIK/Laser HT 3 x 2min= 6min

Marraskuun loppu, tuo vuoden ehkäpä pimein ja ankein ajanjakso sekä siihen osuva otteluruuhka eivät paljoa tunnu Titaaneita haittaavan.

Koneensa viime syksyn tapaan samoihin aikoihin käyntiin saaneet punanutut nimittäin painavat illasta toiseen menemään minkä vain kintereistään irti saavat ja siinä samalla paiskivat myös niska limassa hommia yhteisen hyvän eteen.

Kyseinen tyyli on saanut aikaan sen, että kotkalaiset ovat alkaneet pikkuhiljaa kivuta takaisin mukaan taisteluun ”paikasta auringossa” eli kuuden parhaan joukkoon pääsystä Suomi-sarjan runkosarjan alkusarjassa.

Vaikka eroa on edelleen jokunen piste, tulee se Titaanien nykyisellä voittotahdilla kaventumaan varsin nopeasti, sillä itseluottamuksensa löytäneitä punanuttuja ei tällä hetkellä tunnu väsy saati murheet painavan.

– Olemme alkaneet jälleen vuoden pimeimpään aikaan ulosmitata tehoja koneistostamme, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen lauantai-illan voittoisan kamppailun jälkimainingeissa.

– Kun saimme tuossa taannoin olleen hieman vaisumman jakson jälkeen itseluottamuksemme muutaman onnistumisen avulla nousuun, on meitä sen jälkeen ollut todella vaikea horjuttaa.

Piispanen onkin piiskannut joukkonsa taas kerran vahvaan vireeseen, sillä Titaanit onnistui ottamaan jo kauden seitsemännen kotivoittonsa kahdeksasta mahdollisesti, kepittämällä todellisessa ”kuuden pisteen” ottelussa pudotuspeliviivan päällä majailevan AIK/Laser HT:n.

– Olemme kokoajan pyrkineet joukkueen keskuudessa ruokkimaan ajatusmaailmaa, jossa positiivinen asenne ruokkii positiivisuutta, jonka avulla olemmekin sitten saaneet lisää energiaa tekemiseemme ihan joka saralla, myhäili Piispanen tyytyväisenä.

Punanutut toden totta näyttivät, että Oulussa vajaa kuukausi takaperin kärsitty 1-8-rökäletappio oli pelkkä muisto vain ja vaikka AIK/Laser HT hyvin hanttiin pistikin, eivätlä kotkalaiset joutuneet oikein missään vaiheessa suureen pulaan vastustajansa kanssa.

– Tämä oli hyvä ja tasapainoinen suoritus koko joukkueelta ensimmäisestä aina viimeiseen minuuttiin asti, punanuttupiiskuri kiitteli.

– Erittäin stabiili 60-minuuttinen, jonka aikana meillä ei oikeastaan missään vaiheessa ollut minkäänlaista hätää.

Titaanit osasi odottaa saavansa vastaansa hyvin samankaltaisen joukkueen, kuin mitä se itse on, joten ei ollut kovin suuri ihme, että KSOY Areenalle pakkautuneet 304 silmäparia näkivät erittäin vauhdikkaan taistelupelin.

– Tiesimme, että vastustaja on hyvin luisteleva joukkue, jota vastaan jalkatyöskentelymme pitää olla korkealla tasolla, mikäli haluamme voitosta kamppailla, ”Pise” rupatteli.

– Olimme alusta alkaen valmiita luistelemaan, taistelemaan ja tekemään töitä – eli juuri niitä asioita, joilla tässä sarjassa voimme pelejä voittaa.

Voittoa tavoitteleva joukkue tarvitsee voittavan maalivahdin

Jo ottelun alusta lähtien oli havaittavissa, että kumpikin osapuoli oli hyökännyt askiin päämääränään kolmen sarjapisteen haltuun ottaminen.

Niin Titaanit kuin oululaisvieraansakin pistivät luistimet liikkeelle ja keuhkottoman kiekon tekemään töitä, jonka seurauksena tilanteita sateli molemmissa päissä kaukaloa tasaisen tappavaan tahtiin.

Kotiyleisö sai ensiksi huokailla punanuttujen hukkaamia tekopaikkoja ja sen jälkeen AIK/Laser HT:n vähän varkain iskemään 0-1-johtomaalia, kun Taneli Marjetan viivaveto löysi tiensä vahvassa maskissa olleen titaanivahti Santeri Leväsen selän taakse.

Punanutut eivät taaskaan olleet takaiskusta moksiskaan, vaan keräsivät välittömästi rivinsä, jatkoivat työntekoa ja luottivat siihen, että palkinto kovasta uurastuksesta odottaa noutajaansa.

Näin myös kävi, kun Petja Summanen onnistui nousemaan kovalla vauhdilla sisään hyökkäysalueelle ja harhauttamaan näyttävästi edessä rimpuilleen puolustajan aivan sille kuuluisalle kebabkioskille.

Tämän jälkeen Summanen heitti kermaisen lätyn toisen oululaispuolustajan mailan yli vastakkaisella laidalla viilettäneelle Juho Veneskari, joka haltuunotostaan huolimatta viritti sellaisen laahausranteen, ettei vierasmaalia tukkinut Niko Palsola voinut yhtikäs mitään, telkän sujahtaessa miehen olkapään yli pönttöön.

– Itselläni oli AIK/Laser HT:n tekemästä avausmaalista huolimatta kokoajan erittäin luottavainen olo, koska pelaamisemme tuntui ja eritoten näytti siltä, että homma on meillä täysin omissa käsissä, sanaili Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Titaaniluotsi sai lisää aihetta levollisuuteensa toisen erän alussa, kun tasoitusosuman syöttänyt Summanen päätti vuorostaan napata ratkaisijan viitan harteilleen ja laukoa p-pisteiden välistä painavalla rannekudilla limpun Palsolan suojuksien välistä uuniin.

Kannattajiensa villisti kannustaessa otti Titaanit 2-1-osuman jälkeen pelin lähes täydellisesti hallintaansa, eikä AIK/Laser HT kyennyt muuta kuin roikkumaan menossa mukana ja rikkomaan tasaiseen tahtiin etenkin liukkaalla jalalla liikkeellä ollutta isäntien Ville Myyryläistä.

Myyryläisen hankkimat pakkopelit eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, sillä Titaanit onnistui hukkaamaan toisessa erässä yhteensä vajaat viisi minuuttia miesylivoimaa, joista 50 sekuntia miekkailtiin isäntien kahden miehen enemmistöllä.

Kun ei erikoistilannepelaaminen näyttänyt luonaavan, päätti pääosin tasakentällisin kaukalossa uurastanut Myyryläinen, että nyt tämä tuhlailu saa riittää – minä pistän lötön pussiin.

Ja kas kummaa, Titaanien kolmosvitja Myyryläinen–Jesse HurmeHenry Karjalainen iski keskialueen kiekonriiston seurauksena nopeasti vastaan ja petasi paikan hyökkäystä tukemaan nousseelle puolustaja Jere Kolalle.

Kola onnistui todella pienestä kulmasta laukomaan kiekon takatolppaan, josta se kimmahti kuin tarjottimella Myyryläisen ulottuville, joka tinttasi suoralla jatkolaukauksella verkon kireälle 3-1-maalin merkiksi.

Ajassa 32:50 päivänvalon nähnyt osuma sulatti KSOY Areenan ”ahtaajakatsomon” sydämet, saaden raavaat miehet tekemään aaltoja sankarilleen, joka otti samalla viilipyttymäisen rauhallisena onnitteluja myös omilta joukkuetovereiltaan.

Titaanien todella vahvan vaiheen keskellä tuskin yksikään hallissa peliä seurannut osasi odottaa sitä, että kotijoukkueen maalit olisi illan osalta tehtynä ja loppu menisi draaman kaarelle sopivan trillerimäiseksi.

AIK/Laser HT oli kuitenkin päättänyt taistella loppuun asti ja jättää aivan kaikkensa kaukaloon, joka näkyi heti päätöserän alkajaiksi, kun Joonas Jakola räväytti Matias Huikarin hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen laatan häkkiin ja vieraat enää osuman päähän isännistään.

Momentumin siirryttyä Jakolan täysosuman myötä oululaisille, päätti Titaanit ottaa käyttöönsä viime otteluistaan tutuksi tulleen taisteluasenteen ja todella nöyrän pelaamisen, jonka avulla kaukalon keskusta pistetään täysin tukkoon.

AIK/Laser HT onnistui siitä huolimatta löytämään ajoittain reikiä punanuttujen sumpusta ja pääsemään oikeasti loistaville tonteille, mutta juhliin ei siitä huolimatta ollut mitään aihetta.

Syy tähän oli Titaanien maalilla milloin missäkin asennossa kumia syönyt Santeri Levänen, joka otti etenkin kolmannen erän aikana oman joukkueensa reppuunselkään ja loi kasvot kotkalaisten valtaisalle puolustustaistelulle.

Leväsen torjuntojen edessä joutuivat pettymään muun muassa maalivahdinalueelta kahdesti koittamaan päässyt Mikko Tauriainen ja pienen pomppukiekon seurauksena läpiajoon polkaissut Teemu Savela.

Kun punanuttuhäkkäri onnistui vielä muutamaan otteeseen ”rintaa uiden” syöksymään lähes pää edellä vulkaanisen kuminpalasen eteen, muuttaen ratkaisevasti sen lentorataa, ei ottelun ykköstähdestä ollut enää mitään epäselvyyttä.

– Tällaisissa ”maalin peleissä” on tärkeää, että sinulla on voittava maalivahti tolppien välissä ja juuri sellainen Levänen meille tällä hetkellä on, suitsutti titaanikäskyttäjä Piispanen.

– ”Leksa” on astunut hienosti [Niilo] Pussiselta tyhjäksi jääneisiin saappaisiin ja parantanut pelaamistaan jatkuvalla syötöllä.

Hiekan valuessa vääjäämättä loppuun vieraiden tiimalasista, otti oululaisten pääpiiskuri Jari Lehto aikalisän sekä maalivahti Palsolan pois tolppien välistä, mutta AIK/Laser HT ei saanut kuudenkaan kenttäpelaajan voimalla punnerrettua kiekkoa ohi Leväsen.

Tämä tarkoitti sitä, että summerin pärähtäessä kolmannen kerran KSOY Areenan kiekkoillassa, kirjautti Titaanit nimiinsä jo neljännen perättäisen voiton Suomi-sarjan runkosarjassa.

Pisteen päähän pudotuspeleihin oikeuttavasta paikasta noussut kotkalaismiehistö sai päävalmentajansa Piispasen kehumaan jokaista punanuttua lauantaina päällään pitänyttä hokisoturia.

– Meillä ei ollut tänään yhtään vajaalla toimivaa viisikkoa, vaan kaikki kentällisemme pystyivät hyvään ja tasaiseen suoritukseen, ”Pise” tokaisi ja jatkoi:

– Sen myötä oli mukavaa peluuttaakin poikia, kun tiesi jo etukäteen, että heität minkä viisikon missä tahansa tilanteessa jäälle, suoriutuu se tehtävistään moitteetta.

Tyytyväisyys tappaa kuitenkin kehityksen, joten hivenen korjattavaakin Titaanien peliesityksestä löytyi.

– Jos jotain pientä negaa haluaa hakea, niin ylivoimamme ei ollut nyt samalla tasolla kuin vaikkapa torstaina, mutta eipä kai sillä niin väliä jos kerta 5-5-pelilläkin pärjää, Piispanen murjaisi.

Makealta maistuva kotivoitto ei saa liian pitkäksi aikaa jäädä kutkuttelemaan kotkalaisten makuhermoja, sillä joukkueen ”härkäviikko” tulee sunnuntaina tiensä päähän Naantalin vierasreissun merkeissä.

Vaikka punanuttuja isännöivä VG-62 löytyykin sarjataulukosta viimeistä edelliseltä sijaluvulta, ei sen saa Piispasen mukaan antaa hämätä edes vähää alusta.

– Huominen peli on aivan täysin asenteesta kiinni – meidän pitää käydä päidemme sisällä oma taistomme, jolla psyykkaamme itsemme jälleen täyteen taisteluvalmiuteen, titaanipiiskuri paalutti.

– Meidän ei todellakaan tule kuvitella itsestämme liikoja, vaikka onnistuneita suorituksia ja voittoja onkin jokunen alla, sillä VG-62 on kotonaan yllätysvalmis vastustaja.

– Tosin... en kyllä jaksa millään uskoa, että yksinkään meidän pelaajamme haluaisi päättää tällaista tiivistä ja raskasta jaksoa siihen, että lähtisi puolivaloilla Naantaliin pelailemaan, päätti Piispanen tarinatuokionsa.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 30 Santeri Levänen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (26.11.), kun punanutut matkustavat Naantaliin, jossa majaansa pitävä VG-62 isännöi Aurinkoareenalla kello 17:30 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Fanseat Go-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.