”Esikoisten” ja ulosajojen ilta

1.12.2017

Mikko Hyyryläinen ampui perjantai-iltana syntyneellä titaaniuransa ”esikoisosumalla” tärkeät sarjapisteet punanuttujen pussiin.
Mikko Hyyryläinen ampui perjantai-iltana syntyneellä titaaniuransa ”esikoisosumalla” tärkeät sarjapisteet punanuttujen pussiin.

KSOY Areenalla miteltiin perjantai-iltana odotetusti erittäin värikäs ja tunnepitoinen taisto, jonka aikana tekaistiin kahdeksan täysosumaa ja otettiin puolin sekä toisin yhteensä 78 minuuttia rangaistuksia. Titaanit kirjautti tililleen jo yhdeksännen kotivoittonsa kymmenestä mahdollisesta, ollen lyhyen ajan sisään toistamiseen Haukkoja vahvempi loppulukemin 5-3 (1-1, 3-1, 1-1).

Titaanit – Haukat 5-3 (1-1, 3-1, 1-1)

09:24 1-0 Henry Karjalainen (Jesse Hurme, Juho Mättö)
19:46 1-1 Jussi-Pekka Jokinen (Harri Alakotila, Olavi Tihveräinen) YV
20:48 2-1 Panu Laitinen
25:02 3-1 Santeri Kunttu (Jesse Hurme, Henry Karjalainen)
32:11 4-1 Mikko Hyyryläinen (Ville Tenosalmi, Jere Koikkalainen) VoM

33:25 4-2 Olavi Tihveräinen (Harri Alakotila, Perttu Lesch) YV
41:17 5-2 Panu Laitinen (Miro Mänttäri, Elmeri Kotro) YV
54:27 5-3 Mikko Lindbom (Samu Öystilä, Perttu Lesch)

Maalivahdit:

Titaanit – Santeri Levänen 8+15+16= 39 torjuntaa
Haukat – Juuso Laukkanen 16+5+0= 21 torjuntaa (vaihto 32:11 / 4-1)
Haukat – Daniil Seppenen 0+3+13= 16 torjuntaa (poissa 57:02-57:51 & 58:57-60:00)

Jäähyt:

Titaanit 3 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 31min
Haukat 6 x 2min + 1 x 10min + 1 x 25min= 47min

Titaanien sekä Haukkojen kuluvan Suomi-sarjakauden toisesta keskinäisestä kohtaamisesta oli lupa odottaa tapahtumarikasta ja sellaisen KSOY Areenalle vaivautuneet 229 silmäparia saivatkin nähtäväkseen.

Miksikään kovin korkeatasoiseksi lätkän peluuksi kamppailu ei oikeastaan missään kohtaa noussut, mutta taistelua, tunteiden paloa ja siitä seuranneita rangaistuksia jopa parin ulosajonkin muodossa sekä muutaman varsin näyttävän täysosuman se siitä huolimatta piti sisällään.

Punanutut onnistuivat lopulta olemaan jälleen järvenpääläisiä terävämpinä ja ratkaisemaan taiston nimiinsä vahvan toisen eränsä ansiosta, jonka myötä kaikki kolme sarjapistettä jäivät Kotkaan 5-3-loppulukemin.

Titaanien päävalmentaja Mika Piispasta tapa, jolla yhdeksäs kotivoitto irtosi, ei juuri miellyttänyt.

– Olipahan kaikkinensa varsin sekava ja rikkonainen peli, jossa oikeastaan ainoa hyvä asia oli ottamamme kolme sarjapistettä, Piispanen puuskahti.

Kotkalaisluotsin mielestä Titaanien pelaamisen taso oli kaukana siitä, mihin joukkue parhaimmillaan pystyy ja syykin oli ilmeisen selvä.

– Valmistautumisessamme oli selkeästi jotain pielessä... oliko se sitten kroppa vaiko pääkoppa, sitä en osaa sanoa, mutta jokainen pelaaja kuitenkin vastaa loppuviimeksi aina itsestään, Piispanen mietiskeli.

– Kun se kertaantuu usean pelaajan kohdalla, ettei olla valmiita pelaamaan ja kamppailemaan saati tekemään sovittuja asioita, näyttää se juuri tuollaiselta.

Heikohkosta esityksestä huolimatta Titaanit sai pelistä sen mitä se eniten janosi eli täyden pistepotin.

– Se on totta kai positiivinen juttu, että pystyimme vähän heikommanpuoleisellakin esityksellä voittamaan, ”Pise” tokaisi.

Jo ottelun avauserästä lähtien oli havaittavissa, että tänään kotijoukkueella ei peli kovin kaksisesti kulje. Syötöt napsahtelivat vähän sinne tänne, ajoitukset olivat yhdellä jos toisella pielessä, eikä kaksinkamppailuhalukkuuskaan ollut aivan huipussaan.

Tästä syystä Kotkaan revanssia hakemaan tullut Haukat olikin selvästi aktiivisempi ryhmittymä ja onnistui painamaan pelin painopisteen punanuttujen kenttäpäätyyn, onnistumatta kuitenkaan murtamaan titaanivahti Santeri Leväsen maalilleen rakentamaa ”muuria”.

Isännät saivat oikeastaan ensimmäisen kerran kunnolla pelistä otetta ensimmäisen erän kymmenenennellä minuutilla, kun joukkueen uusittu kakkoskenttä sahasi näyttävällä yhden kosketuksen syöttörallilla Haukkojen puolustuksen auki ja petasi Henry Karjalaiselle tuhannen taalan tekopaikan.

Nokikkain Haukkojen maalia vartioineen Juuso Laukkasen kanssa luikahtanut Karjalainen malttoi taidokkaasti mielensä, harhautti veskarin puikot auki ja ujutti pelivälineen jäitä pitkin reppuun, kirjauttaen näin nimiinsä titaaniuransa ”esikoisosuman”.

1-0-johtomaali kuitenkin passivoitti jälleen Titaanien pelaamisen aivan täysin ja vaikka Haukat kahdella väärästä vaihdosta hölmöilemällään rangaistuksella oikein tarjosi isännilleen paikkaa mennä menojaan, ei se kotkalaisille kelvannut.

Vieraiden saatua oman pakkopelimahdollisuutensa aivan erän lopulla alkoi sitä vastoin tapahtua, kun vanha kehäkettu Harri Alakotila jallitti koko punanuttujen alivoimanelikon sekä maalivahti Leväsen ja vippasi limpun rysän takaa sen eteen, jossa Jussi-Pekka Jokinen oli valmiina lapa pystyssä kirjoittamaan nimeään Kymen Sanomien lauantaiseen matsiraporttiin.

Jokinen napauttikin suoraan syötöstä näyttävän ”pukukoppiosuman”, jonka turvin järvenpääläiset pääsivät hyvillä mielin erätauolle, kun taas titaanileirissä käytiin sen ja pelaamisen yleisen tason puutteen seurauksena varsin tiukkasanainen neuvonpito.

Toimita kiekkoa maalilla ja hyviä asioita tapahtuu

Titaanivalmennuksen ohjeet näyttivät menneen perille mitä parhaimmissa määrin, sillä toiseen erään kaukaloon asteli selkeästi keskittyneempi ja päättäväisempi kotijoukkue, eikä aikaakaan, kunnes Haukkojen päädyssä helähti.

– Aloimme toimittaa kiekkoa selkeästi enemmän maalille ja kykenimme myös saamaan aikaan myös suoria hyökkäyksiä, josta tuli kaivattuja onnistumisia, totesi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Ex-titaani Lari Arima menetti löperöllä pelaamisellaan kiekon omalla alueella sen pois karvanneelle Panu Laitiselle, jolla oli riistonsa jälkeen täysin vapaa väylä maalille.

Laitinen polkaisikin itsensä liukuun, jonka hän päätti pieneen vetoharhautukseen ja sen jälkeen ampumaansa kutiin, joka lennätti kiekon haukkaveskari Juuso Laukkasen suojien välistä verkon perukoille.

Uudelleen johtoasemaan päästyään Titaanien siitä enää suostunut hevillä luopumaan ja kun syötötkin alkoivat joten kuten löytää pelikaverien mailanlavat, onnistuivat kotkalaiset lyömään hetken päästä lisää pökköä pesään.

Punanutut tulivat muutamalla nopealla passilla keskialueen yli ja sisään alueelle limppu hallussaan täydessä vauhdissa ajanut Santeri Kunttu ei tällä kertaa enää etsinyt vapaata joukkuekaveria, vaan pamautti korkealle, kovaa sekä ennen kaikkea tarkasti, jonka ansiosta punavalo vilkkuin jälleen järvenpääläisveräjän takana.

Haukkojen ilta synkkeni entisestään ajassa 26:08, kun Kari Kärnä taklasi holtittomasti laidan vieressä kiekkoa tavoitellutta Titaanien Tino Hovia kupoliin, saaden ottelun päätuomarina toimineelta Mikko Kaukokarin suoraan passituksen pukuhuoneen puolelle ottelurangaistuksen kera.

Hovi sen sijaan puhalteli hetken aikaa vaihtopenkillä kovan tällin jäljiltä pahaa oloa keuhkoistaan pois, jonka jälkeen titaanihyökkääjä siirtyi seuraamaan omiensa täysin luokatonta viiden minuutin pakkopeliä, jossa paras käyttämättä jätetty maalipaikka siunaantui läpiajoon polkaisseelle vieraiden Olavi Tihveräiselle.

Järvenpääläisten selvitettyä erittäin helposti koko 300 alivoimasekuntia ja saaden taas 5-5-pelissä hienoista otetta, pääsi Titaanit kuin varkain iskemään vastaan.

Jere Koikkalainen avasi oman siniviivan tuntumasta, josta Ville Tenosalmi jatkoi ykkösellä oikeaa laitaa paahtaneelle Mikko Hyyryläiselle, joka pääsi näin vauhdilla sisään hyökkäysalueelle.

Vaikka ylivoimahyökkäyksessä mukana ollut Hovi hakkasikin mailaansa jäähän sekä vaati ketjukaveriltaan syöttöä, päätti Hyyryläinen ampua itse ja se kannatti, sillä maaliverkko venyi iloisesti haukkahäkkäri Laukkasen selän takana.

Hyyryläisestä tuli näin ollen illan toinen titaaniuransa ”esikoisen” tekijä, miehen siirrettyä kotkalaiset jo turvallisen tuntuiseen 4-1-johtoon digitaalien pysähtyessä aikaan 32:11.

Kyseinen kellonlyömä riitti myös Laukkaselle, joka luisteli pois maalinsa suulta ja tilalle tolppien väliin liukui Daniil Seppenen, joka ei loppuerän aikana juuri kiekkoon joutunut enää koskemaan.

Tämä johtui hyvin pitkälti titaanihyökkääjä Petja Summasen laidan läheisyydessä suorittamasta taklauksesta, jonka kohteena ollut ja osittain selkänsä kääntänyt Haukkojen Nikolas Ulessi ei kyennyt ottamaan kontaktia kunnolla vastaan, vaan mätkähti sen voimasta kasvot edellä päin plankkia.

Päätuomari Kaukokarille tuli näin ollen jälleen hieman enemmän hommia pelin jälkeiseen raportin kirjoitteluunsa, sillä myös Summanen ohjattiin tekonsa seurauksena kaukalosta aikaistetulle suihkukomennukselle laitataklaus-tuomion myötä.

Ulessin peli päättyi niin ikään tähän, sillä järvenpääläishyökkääjä sai sen verran pahan haavan silmäkulmaansa mitä ilmeisimmin omasta visiiristään, lyötyään kasvonsa laitaan.

Titaaneille tarjoutui nyt puolestaan paikka harjoitella omaa alivoimapelaamistaan ja toimikin pääosin ihan moitteetta, joskin kertaalleen Harri Alakotila onnistui pelaamaan poikittaissyötöllä neliön keskellä päivystäneelle Tihveräiselle tontin, josta tämä ei enää epäonnistunut, vaan tinttasi kiekon häkkiin.

Punanuttujen onnistui onneksi kuitata Tihveräisen 4-2-kavennus heti päätöserän alussa omalla ylivoimallaan, kun pitkän pyörityksen päätteeksi Miro Mänttäri löysi syötöllään vapaana olleen Panu Laitisen, jolla oli helppo työ läväyttää kumimuikku puolityhjään haukkanuottaan.

Kolmen maalin johtoon takaisin päästyään Titaanit alkoi puolustaa aiempaa tiiviimmin ja kuluttamaan sekunteja pois kellosta.

Kyseinen taktiikka näkyikin toimivan varsin moitteettomasti, sillä haukkapelaajien vedot eivät enää mistään parhaalta mahdolliselta sektorilta kohti kotkalaismaalia tulleet ja Santeri Leväselle jäi näin helppo työ poimia kiekot haltuunsa.

Yksi paha merkkausvirhe kuitenkin toi peliin vielä sen ansaitsemaa jännitystä, kun titaanipelaajilta hukkuivat miehet omissa ja Mikko Lindbom pääsi kuittaamaan tästä 5-3-osuman.

Sen lähemmäksi vieraat eivät kuitenkaan enää päässeet ja se nostikin tunteet pintaan eritoten Jimi Toivosella, joka nuhjasi Elmeri Kotron kanssa riittävän pitkään päätuomari Kaukokarin varoituksista huolimatta, kuitaten itselleen 10 minuutin käytösrangaistuksen sekä komennuksen viilentävään suihkuun.

Tokihan Haukat yritti vielä kaikkensa ja otti pääpiiskurinsa Sami Heleniuksen johdolla aikalisän sekä kuudennen miehen kaukaloon, mutta Lari Ariman tyhmä Leväsen kolaamisesta tullut rangaistus vesitti nämäkin aikeet lähes tyystin.

Tästä syystä vieraiden viimeinen kirivaihe jäi piippuun ja Titaanit pääsi päätössummerin törähdyksen jälkeen juhlimaan tärkeää kotivoittoa, joka nosti kotkalaiset viimeiselle pudotuspeleihin oikeuttavalle paikalla Suomi-sarjataulukossa eli 8. sijalle.

Punanuttuluotsi Piispanen esitti pelin päättymisen jälkeen toiveen omilleen ja kertasi sen sisällön myös medialle.

– Kaukalossa tapahtui paljon sellaisia asioita, joita en todellakaan halua huomenna nähdä, mikäli aiomme oikeasti voitosta kamppailla, Piispanen totesi ja selvensi heti perään mitä kyseisillä asioilla tarkoitti:

– Huolimattomuutta ja etenkin kiekottomien pelaajien passiivisuutta, joka heijastui eniten juuri siinä hetkessä kun olisi pitänyt reagoida oikein, ”Pise” pudotteli.

Eikä parannettavien pelillisten asioiden listaus todellakaan jäänyt vielä tähän.

– Myös viisikkojen etäisyydet repeilivät todella paljon – tuli pitkiä poikkikentän syöttöjä, joilla teimme oman pelaamisemme erittäin vaikeaksi, titaanipiiskuri kommentoi.

– Pisteenä iin päälle 5-5-pelaamisen ongelmallisuus heijastui ylivoimapelaamiseemme, joka oli sanalla sanoen järkyttävän huonoa.

Utelut mahdollisesta arkipelin vaikeudesta Piispanen polkaisi samantien maton alle.

– Emme voi aina käyttää sitä syynä, että oli arkipeli – sama hommahan se oli kaverillakin, kotkalaiskäskyttäjä täräytti.

Se on kuitenkin selvää, että Titaanien pitää selkeästi parantaa ja jämäköittää pelaamistaan lauantaina, sillä muuten sarjakakkosena oleva Pyry tulee näyttämään kotkalaisille kaapin paikan.

– Toivon mukaan polttelimme tänään karstat koneistostamme ja lauantaina on sitten sen kuuluisan lentokelin vuoro, ”Pise” aprikoi toiveikkaana.

Oman osansa punanuttujen toivottavasti parempaan peli-ilmeeseen tuovat viimeiset kamppailut levänneet ”tarkkisluokkalaiset” Ville Äijälä ja Tomi Salovaara, jotka pääsevät pannojensa jälkeen taas irti.

– Saamme pitkästä aikaa jalkeille täyden kokoonpanon, kun Äijälä ja Salovaara vapautuvat pelikielloistaan takaisin kaukaloon, päätti Piispanen paatoksensa positiiviseen huomioon.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 14 Panu Laitinen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna lauantaina (2.12.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu Nokian Pyry.

Ottelu alkaa Ilona Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!