Pyry selkeästi parempi

2.12.2017

Tältä näytti takavinkkelistä kuvattuna avauserässä päivänvalonsa nähnyt ja lopulta myös ottelun voittomaaliksi jäänyt nokialaispuolustaja Roope Revon 0-2-sivallus.

Edellisiltana Haukat nuijinut Titaanit koki lauantaina kuluvan kauden toisen kotitappionsa. Kotkassa vieraillut sarjakakkonen Pyry näytti, miksi se on täysin oikeutetusti mukana kärkikahinoissa ja vei pisteet mennessään Nokialle isäntiään selkeästi paremman peliesítyksen turvin maalein 1-5 (0-3, 1-0, 0-2).

Titaanit – Pyry 1-5 (0-3, 1-0, 0-2)

11:30 0-1 Tino Kauppinen (Juho Painilainen, Joni Lavonen)
15:42 0-2 Roope Repo (Juho Painilainen) VoM
19:06 0-3 Aleksi Niemi (Juho Painilainen)
34:48 1-3 Panu Laitinen (Jere Kola, Petja Summanen)
41:28 1-4 Alex Olkinuora (Matias Simontaival, Roope Repo)
57:02 1-5 Alex Olkinuora (Juuso Rämö, Matias Simontaival) YV

Maalivahdit:

Titaanit – Santeri Levänen 15+15+13= 43 torjuntaa (poissa 54:21-55:35)
Pyry – Mikael Saari 9+12+9= 30 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min= 8min
Pyry 3 x 2min= 6min

Edeltävän iltana tärkeän, joskin nihkeän kotivoiton Haukoista napannut Titaanit lähti parantamaan hyvää kotisaldoaan, kun yksi Suomi-sarjan kärkiporukoista, Nokian Pyry, saapui KSOY Areenalle punanuttuja haastamaan.

Tiedossa oli, että kotkalaiset saavat parantaa todella paljon pelaamistaan aiemmasta, jotta Sami Karppisen valmentama nokialaispoppoo olisi kaadettavissa ja kyseisen pelillisen parannuksen Titaanit onnistuikin tekemään.

Harmi vain, ettei se siitä huolimatta riittänyt kauden kymmenenteen kotivoittoon asti, sillä kamppailun ensimmäisessä erässä tulleet kirvelevät virheet niin kiekollisessa kuin kiekottomassakin pelaamisessa avasivat Pyrylle paikat mennä menojaan.

Vaikka tappio aina kalvaakin mieltä, halusi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen katsoa myös 1-5-lopputuloksen taakse.

– Tänään Kotkassa pelattiin kauttaaltaan hyvätasoinen ja vauhdikas Suomi-sarjapeli, Piispanen kommentoi.

Tässä punanuttupiiskuri osui myös lähestulkoon naulankantaan, sillä niin kotijoukkue Titaanit kuin vierailevana yhdistelmänä kaukalossa häärinyt Pyry esittivät kumpikin viihdyttävää lätkää, jossa ei liiemmin pakiteltu saati sen suuremmin himmailtu oikein missään vaiheessa.

Kovia joukkueita vastaan vain pitäisi fokuksen säilyä kirkkaana täyden 60 minuutin ajan, eikä ajatuksen tulisi missään kohtaa lähteä vaeltelemaan.

Ikävä kyllä Titaaneille kävi näin muutamaan otteeseen ensimmäisen erän aikana, eikä kauniisti kiekkoa liikuttanut ja terävästi punanuttujen tarjoamiin saumoihin iskenyt Pyry jättänyt paikkojaan hyödyntämättä.

– Kyllähän se niin vain oli, että maksoimme ensimmäisessä erässä kovaa hintaa tekemistämme virheistä, sillä Pyryn jokainen maali oli niiden seurausta, mietiskeli Piispanen.

– Heikommilta vastustajilta kyseisenlaisia virheitä saa monesti anteeksi, mutta Pyryn tyylisiä taitavia joukkueita vastaan ne maksavat maaleja omaan päähän.

Pyry avasi taiston maalihanat ajassa 11:30, kun titaanipuolustajan pelinlukuvirheen seurauksena vieraiden Juho Painilainen pääsi ajamaan kiekon kanssa kovalla vauhdilla sisään alueelle ja aina kotkalaisveräjän eteen.

Santeri Levänen pysäytti vielä Painilaisen yrityksen, mutta takaa ”toisesta aallosta” tullut Tino Kauppinen onnistui sohimaan pelivälineen titaanivahdin alta reppuun.

Myös 0-2-osuma oli nopean kääntöpelin ja siitä seuranneen vastahyökkäyksen tulos. Nyt puolestaan Titaanit menetti kiekon hyökkäyssiniviivan tuntumassa, josta nokialaiset karkasivat 2-1-ylivoimahyökkäykseen.

Kyseinen pisto päättyi lopulta todella komeaan sivallukseen, jossa Roope Repo ei jättänyt polvilleen pudonneelle ja yläkulman auki jättäneelle Leväselle mitään mahdollisuuksia torjuntaan.

Kun vielä Aleksi Niemi sai ampua erän viimeisellä minuutilla isäntien omalla puolustusalueella suorittamasta hölmöilystä seuranneesta tilanteesta Pyryn jo kolmen maalin johtoon, alkoi pahasti näyttää siltä, että lauantai-iltana KSOY Areenalla ei kovin kummoista taistelua ottelun voitosta ole tulossa.

Kaksi hukattua rankkaria jäi kaihertamaan mieltä

Titaanien ja samalla koko kamppailun onni oli kuitenkin se, että jääkiekossa yksi erätauko voi muuttaa jo paljon asioita.

Niin kävi myös nyt, sillä Pyry mitä ilmeisimmin tuudittautui siihen, että peli on selvä ja lopetti osittain työnteon, kun taas punanutut päättivät pistää kaikkensa peliin sekä haastaa tosissaan vahvan vierasjoukkueen.

Tämän muutoksen taiston voimasuhteissa huomasi myös 309-päinen kotkalainen kiekkoyleisö, joka alkoi kovaäänisen kannustuksen voimalla puhaltaa lisää virtaa titaanimiehistöön.

Ensimmäinen todellinen kavennussauma avautui Titaanien Tomi Salovaaralle, joka karkasi parin näppärän siirron jälkeen läpi, joutuen kuitenkin takaapäin rikotuksi Pyryn Tino Kauppisen toimesta.

Salovaara sai kuitenkin palkinnoksi rangaistuslaukauksen, josta ei kuitenkaan syntynyt maalia, sillä titaanihyökkääjän yritys nousi hieman liiaksi, eikä kiekko täten löytänyt tietään vasempaan yläpesään.

Tämä ei kuitenkaan ollut erän ainoa tilanne, jossa Pyry-vahti Mikael Saari sai toden teolla hikoilla. Titaanit onnistui nimittäin tämän tästä luomaan painetta nokialaisten päätyyn, mutta vedot eivät löytäneet millään oikeaan osoitteeseen.

Lähimmäksi pääsi Jere Koikkalainen, jonka terävä kuti kilautti vierasrysän tolppaa, yleisön huokaillessa äänekkäästi isäntien epäonnelle.

Titaanit kuitenkin jaksoi paiskia hommia leijonan lailla ja se pakotti Pyryn päävalmentaja Sami Karppisen ottamaan aikalisän sekä hienoisesti herättelemään omiaan.

30 sekunnin tarinatuokion käytti kuitenkin paremmin kotijoukkue hyväkseen, sillä pari minuuttia myöhemmin Panu Laitinen onnistui ilmasta katkaisemaan nokialaispuolustajan avauksen, murtautumaan sektoriin ja nasauttamaan karmealla pommilla vulkaanisen kuminpalasen yläriman kautta verkkoon.

1-3-kavennuksen jälkeen kotiyleisö vaati äänekkäästi lisää ja sen se melkein saikin, kun isäntien Henry Karjalainen polkaisi läpiajoon ja nokialaispuolustaja Matias Hakanpää joutui rikkomaan.

Ottelun päätuomari Jani Keskinen näytti ajassa 39:27 jo toistamiseen Titaaneille rangaistuslaukausta, mutta lopputulos oli jälleen sama, sillä maalia ei Karjalaisen hyvistä veiveistä huolimatta nähty.

– Meidän momentumimme sattui toiseen erään – siinä meille tarjottiin isolla kädellä mahdollisuutta tulla numeroidenkin valossa mukaan peliin, selvensi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen omaa näkökantaansa.

– Se vain menee aina niin, että kun et itse omia paikkojasi oikeilla hetkillä käytä hyväksesi, et voi myöskään ottelua voittaa.

Erätauko ja sen aikana pukuhuoneiden uumenissa keitellyt käärmekeitokset näyttivät jälleen mahtinsa, sillä päätöserään kahden maalin takaa-ajoasemasta lähteneeltä kotijoukkueelta vedettiin rivinsä järjestykseen saaneen Pyryn toimesta tylysti matto jalkojen alta.

Vieraat alkoivat laittaa hommaa pakettiin vain vajaan puolentoista minuutin tahkoamisen jälkeen, kun Alex Olkinuora onnistui lähes täysin vaarattomalta näyttäneessä tilanteessa ensiksi horjuttamaan ratkaisevasti miestä pitäneen Saska Putkosen tasapainoa ja iskemään heti perään lapaan tulleesta Matias Simontaipaleen syötöstä telkän pönttöön.

Aikaisessa vaiheessa tullut 1-4-osuma selkeästi lamaannutti kovasti tsempanneen kotkalaismiehistön, sillä pitkään näytti siltä, että tässä vain pelaillaan jäljelle jääneet minuutit pois kellosta.

Pyrylle kyseinen suunnitelma kelpasi vallan mainiosti, sillä nokialaiset eivät enää lisäosumia kaivanneet, vaan tyytyväit lähinnä pelaamaan idioottivarmaa puolustuspeliä virheitä vältellen.

Tunnelma kuitenkin sähköistyi vielä kerran reilut viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Simontaival esti itsensä rangaistusaitioon.

Titaanit käytti tässä kohtaa aikalisänsä ja otti maalivahtinsa Santeri Leväsen vaihtoaitoon, hakien kavennusta kuudella neljää vastaan.

Kyseinen aie lensi lopulta romukoppaan reilua minuuttia myöhemmin, kun nokialaispelaaja pakitteli juuri sopivasti hyökkäämään lähteneen Santeri Kuntun luistelulinjalle ja kellahti kumoon, aiheuttaen näin titaanipelaajalle kahden minuutin jäähyn niin ikään estämisestä.

Lopullisen sinetin vauhdikkaalle kamppailulle antoi Pyryn ylivoiman aikana neliön keskelle vapaaksi jäänyt Olkinuora, joka sai ladata Juuso Rämön tarjoilun seurauksena sydämensä kyllyydestä kumimuikun nuottaan ja kolme sarjapistettä Nokialle maalein 1-5.

Titaanien pääpiiskuri Piispanen ei kovin pitkään viitsinyt kauden toista kotitappiota surkutella, sillä myönsi rehdisti Pyryn paremmuuden ja käänsi sen jälkeen jo katseensa kohti keskiviikon Hunters-kotiottelua.

– Mielestäni on vain hyvä asia, että saamme kovia joukkueita vastaamme – ne ovat parhaita mittareita meille sen suhteen, missä tällä hetkellä oikein menemme, ”Pise” sanaili.

100 vuotta täyttävän Suomen itsenäisyyspäivänä kotkalaisten vieraaksi saapuva sarjakärki on Pyryn tapaan sen verran kimurantti vihulainen, että sitä horjuttaakseen on punanuttujen pystyttävä pelaamaan kauden tähän mennessä paras 60-minuuttinen.

– Nöyryyden puute oli tämän illan pelissä silmiinpistävää, sillä yritimme lähes taukoamatta väkisin rakentaa peliä, vaikka välillä olisi ollut paikka vain yksinkertaisesti purkaa kiekko omista pois, totesi Piispanen ja jatkoi:

– Se [l. nöyryys] on sellainen asia, joka meidän pitää ehdottomasti saada ensimmäisestä vaihdosta lähtien mukaan keskiviikon peliin, jotta pystymme Huntersin kunnolla haastamaan.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Pekka Vainion kuvat-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 38 Tino Hovi.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu ensi keskiviikkona (6.12.), kun punanuttujen vieraaksi itsenäisyyspäivän kunniaksi Kotkaan saapuu ”paikallisvastustaja” Porvoon Hunters.

Ottelu alkaa KSOY Areenalla kello 15:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!