Titaanit teki sen minkä pystyi

9.12.2017

Titaanikasvatti Jere Espo ja muu JHT-miehistö pääsivät makselemaan punanutuille kertyneet kalavelkansa korkojen kera takaisin. © Hannu Tilus – https://htphoto.1g.fi/
Titaanikasvatti Jere Espo ja muu JHT-miehistö pääsivät makselemaan punanutuille kertyneet kalavelkansa korkojen kera takaisin. © Hannu Tilus – https://htphoto.1g.fi/

Haastavista lähtökohdista ja vain 15 kenttäpelaajan sekä kahden maalivahdin voimin viikonlopun Pohjanmaan kiertueelle suunnannut Titaanit ei yrityksestään huolimatta kyennyt pistämään kunnolla kampoihin hurjassa vireessä olevalle JHT:lle. Tehokkaasti kotiyleisönsä edessä esiintyneet kalajokiset pistivät jo avauserässä lauantai-iltaisen pelin kutakuinkin pakettiin ja laskettelivat sen myötä lopulta selkeään 9-0 (3-0, 4-0, 2-0) –murskavoittoon.

JHT – Titaanit 9-0 (3-0, 4-0, 2-0)

00:37 1-0 Sami Holappa (Nico Joki, Henri Allén) VoM
06:13 2-0 Teemu Siironen
09:02 3-0 Henri Mustonen (Henri Allén, Ville-Veikko Väkeväinen)
20:26 4-0 Jesper Ahlgren (Juho Joki-Erkkilä)
31:53 5-0 Henri Mustonen (Ville-Petteri Tirri) AV
36:05 6-0 Nico Joki (Jesper Ahlgren, Henri Mustonen)
39:18 7-0 Ville-Veikko Väkeväinen (Jesse Espo)
52:04 8-0 Henri Allén (Juho Joki-Erkkilä) AV
54:05 9-0 Ville-Oskari Heikkilä (Jesper Ahlgren, Ville-Veikko Väkeväinen) AV

Maalivahdit:

JHT – Fredrik Grønstrand 8+8+5= 21 torjuntaa
Titaanit – Tuomas Heikkonen 10+6+0= 16 torjuntaa (vaihto 40:00 / 7-0)
Titaanit – Santeri Levänen 0+0+7= 7 torjuntaa


Jäähyt:

JHT 6 x 2min + 1 x 5min + 1 x 20min= 37min
Titaanit 5 x 2min= 10min

Viime aikoina varsin pienellä pelaajapaletilla operoinut Titaanit ei päässyt mistään maailman parhaimmista lähtökohdista suunnistamaan kaksipäiväiselle Pohjanmaan turneelleen, sillä miestä oli jälleen sivussa lähestulkoon enemmän kuin laki sallii.

Kotkalaiset saivat kuitenkin raavittua matkaan kahden maalivahdin lisäksi 15 kenttäpelaajaa, joista muovautui pienen kikkailun jälkeen kolme täyttä kentällistä.

– Lähtökohdat otteluun olivat puolustajapulan takia erittäin haastavat – jouduimme iskemään peräti neljä hyökkääjää pakeiksi, jotta saimme kasaan kolme täyttä kentällistä, sanaili Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Piispasen mainitsemat ”varamies”-puolustajat olivat Petja Summanen, Miro Mänttäri, Tino Hovi ja Joonas Kirjonen, joita täydensivät ainoat oikeasti pakin paikalla pelaavat Jere Koikkalainen sekä Ville Äijälä.

Kyseinen tuurausnelikko selvisi kuitenkin puhteestaan varsin kelvollisesti ja vaikka Titaanit murskalukemin Kalajoella kuokkaansa ottikin, ei punanuttupiiskuri lähtenyt kaatamaan loka-astiaa heidän niskaansa.

– Niin Petja, Miro, Tino kuin Joonaskin pelasivat kaikin puolin ihan mallikkaasti, emmekä heidän suorittamiseensa kaatuneet missään tapauksessa, Piispanen kehaisi.

Titaanien oli tarkoitus lähteä pelaamaan fiksusti, liiemmin höntyilemättä saati ylimääräisiä kiekollisia hienouksia viljelemättä, sillä vastaan asettunut ja hurjavireinen JHT ei varmasti mahdollisia virheitä antaisi kovin helposti anteeksi.

Punanuttujen korttitalo kuitenkin romahti lähes välittömästi, sillä isännät niittasivat jo ensimmäisessä vaihdossa pelivälineen kotkalaiskassari Tuomas Heikkosen selän taakse, antaen näin esimakua tulevasta.

Kuvaavaa olikin, että Sami Holapan vain 37 sekunnin jälkeen hieman munkilla ohjaama 1-0-osuma jäi lopulta myös ottelun voittomaaliksi, sillä se käytännössä mursi hivenen heikoilla kantimilla jo lähtövaiheessa olleen kotkalaisvierailijan selkärangan.

Kun vielä läpiajoon karannut ja kiekon hallitusti reppuun harhautuksensa päätteeksi nostanut Teemu Siironen ja komean syöttökuvion päätteeksi tyhjiin laukomaan päässyt Henri Mustonen taiteilivat avauserän päätteeksi kalajokisille 3-0-johdon, olisi peli voitu viheltää päättyneeksi ja jakaa pisteet, sillä voittajasta ei ollut enää mitään epäselvyyttä.

– JHT käytti todella hyvällä tehokkuudella maalipaikkansa hyväkseen ja oli tietyllä tavalla myös meitä nälkäisempi niitä tekopaikkoja luomaan, myönsi titaaniluotsi Piispanen.

Sama tahti jatkui toisessakin erässä, sillä jälleen avausvaihdossa heilahti Heikkosen selän takana. Titaanit menetti kiekon keskialueella, josta kotijoukkue pelasi nopealla käännöllä Jesper Ahlgrenille paikan, jota tämä ei jättänyt käyttämättä.

Kotkalaisten ilta tummeni entisestään ajassa 28:56, kun jo harvalukuinen titaanipakisto koki uuden iskun Miro Mänttärin loukkaannuttua pahannäköisesti.

Mänttäri jäi täysin idioottimaisesti kiekotonta pelaajaa punanutturysän kulmalla vastapalloon taklanneen Jarno Palolan töötin alle, saaden kovan tärskyn rintaansa sekä leukaansa ja pudoten lähes tiedottomana jäänpintaan.

Tämän jälkeen ”tivoli” olikin välittömästi valmis, kun joukkuekaveriaan puolustamaan hyökännyt Tino Hovi pyrki antamaan isän kädestä vastustajaa täydellisesti kunnioittamattomalle Palolalle.

Vaikka painiparin kokoero olikin kalajokisen hyväksi reilun 20 sentin ja 20 kilon verran, ei Hovin tarvinnut hävetä ollenkaan suoritustaan, josta mies sai myös omiensa vankkumattoman arvostuksen.

Härdellin aikana vaihtoaitioon autetun Mänttärin ilta jatkui puolestaan pukuhuoneen kautta ambulanssilla Kokkolaan sairaalaan tarkempia tutkimuksia varten, kun taas Palolalle tuomittiin estämisestä 5+20 minuutin rangaistus, vaikka oikeampi rikosnimike olisikin ollut päähän kohdistunut taklaus.

Vieraiden ylivoimasta muodostui isäntien alivoimashow

Titaaneille tarjoutui Jarno Palolan vitosen myötä pienimuotoinen oljenkorsi voittotaisteluun mukaan pääsemiseen, mutta toivonkipinä sammui kuitenkin lähes yhtä nopeasti kuin se oli syttynytkin.

Punanuttujen pakkopeli saati edes kuvion valmiiksi rakentaminen eivät toimineet edes vähää alusta ja JHT:n onnistui kerta toisensa jälkeen purkaa paine omista pois.

Kun vielä yhden tällaisen purun seurauksena koko muu titaaniviisikko puolustaja Jere Koikkalaista lukuun ottamatta säntäsi vaihtoon, pääsivät isännät herkuttelemaan oikein kunnolla.

Titaanivahti Tuomas Heikkonen yritti avata pelin laidan kautta omilleen, mutta kiekko pysähtyi suoraan karvaamaan tulleeseen Ville-Petteri Tirriin, joka puolestaan vapautti mukaan hyökkäykseen liukuneen Henri Mustosen maalintekoon.

Mustonen jatkoi hetkeä myöhemmin tehoiluaan, kun mies alusti jälleen taidokkaalla tavalla Nico Joen p-pisteen kaarelta yläriman alle pommittaman 6-0-osuman, johon hetkeä aiemmin torjunnan tehneellä Heikkosen ei ollut mitään sanasijaa.

Vierasjoukkueen täydellisen nöyryyttämisen täydensi erän viimeisellä minuutilla käytännössä alivoimalla läpi karannut konkaripuolustaja Ville-Veikko Väkeväinen, joka ujutti kumimuikun jäitä pitkin jo seitsemännen kerran titaanirysään, vain hetkeä aiemmin täysilukuiseksi tulleen kalajokisrevohkan suureksi riemuksi.

– Kun kahden erän jälkeen torjunnat ovat 16-16 ja lukemat valotaululla 7-0, niin kyllähän ne jotain pelin kokonaiskuvasta kertovat, tokaisi Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen.

Tasaisista torjuntalukemista huolimatta peli oli kuitenkin lähes kokoajan JHT:n selvääkin selvempää hallintaa, eikä Titaanit päässyt edes kunnolla testaamaan isäntien maalia vartioinutta norjalaisveskari Fredrik Grønstrandia.

Kotijoukkue sitä vastoin jaksoi rellestää melkein täyden 60 minuutin ajan punanuttujen kenttäpäädyssä sekä eritoten maalin läheisyydessä ja tästä sai oman osansa myös Heikkosen tilalle kolmannen erän alkajaisiksi tolppien väliin vaihdettu Santeri Levänen.

JHT järjesti nimittäin 240-päisen kotiyleisönsä riemuksi kunnon alivoimashow’n iskemällä kiekon vielä kahdesti miesvajaalla pelaten kotkalaisten verkon perukoille.

Illan kahdeksannen ja samalla toisen alivoimaosuman niittasi hyökkäystä tukemaan lähtenyt Henri Allén, joka sai kunnian tulittaa p-pisteiden välistä pelivälineen ranteella Leväsen ulottumattomiin.

Lopullisen voitelun punanutuille tarjoili puolestaan vajaat kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa niin ikään mukana alivoimahyökkäyksessä häärinyt Ville-Oskari Heikkilä, jolle jäi lopulta helppo työ tuupata Jesper Ahlgrenin nousun jälkeen lähes maaliviivalle Leväsen torjunnan jälkeen pyörimään jäänyt kiekko sisään ja nostaa sen jälkeen kädet kohti Pirkonsuon jäähallin kattoa.

JHT pääsi näin ollen makselemaan oikein kunnolla korkojen kera takaisin lokakuun alussa Kotkassa kärsimänsä tappion, joka oli Titaaneille samalla jo kolmas häviö putkeen.

Suurinumeroista selkäsaunaa enemmän punanuttuleirissä harmitti ja samalla huoletti Miro Mänttärin kohtalo sekä vointi, sillä pään alueen vammat eivät ikinä ole mitään leikin asioita.

– Miro sai todella kovan tällin ja on varmuudella pois huomisesta pelistä sekä mahdollisesti myös pidempään, joten meillä ei ole tällä reissulla enää kuin viisi puolustajaa käytössä, mietiskeli punanuttupiiskuri Piispanen hiljaisella äänellä.

Vaikeasta yleistilanteesta huolimatta Titaanit ei voi jäädä tuleen makaamaan, sillä joukkueella on jo huomenna edessä uusi peli, kun kotkalaiset matkustavat Uusikaarlepyyhyn ja ottavat erää paikallisen Muik Hockeyn kanssa.

– Ei meillä ole minkäänlaisia muita vaihtoehtoja kuin parantaa pelaamistamme – emme voi muuttaa mennyttä, mutta voimme vaikuttaa tulevaan ja yrittää sen mukaan myös toimia, ”Pise” totesi.

Komarov Areenalla punanuttujen vastustajaksi asettuva Muik Hockey on ennen sunnuntai-iltaa hävinnyt peräti 16 kertaa putkeen ja jämähtänyt tukevasti sarjajumboksi, mutta se ei titaanikäskyttäjä Piispasta liiemmin kiinnostanut.

– Siitä ei todellakaan tule meille helppoa peliä, sillä Muik Hockey on kovaa taistelevana ja loppuun asti yrittävänä joukkueena etenkin kotonaan paha pala purtavaksi, Piispanen kommentoi.

– Meidän pitää vain pyrkiä parantamaan tekemisemme tasoa ja lähteä erä kerrallaan viemään peliä eteenpäin sekä luottaa viimeiseen asti omiin vahvuuksiimme – sillä tavoin saamme varmasti aikaiseksi meitä tyydyttävän lopputuloksen.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Valokuvaus Hannu Tilus-sivustolta.

Ottelun maalikooste on katsottavissa JHT:n Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (10.12.), kun punanutut matkustavat Uusikaarlepyyhyn, jossa majaansa pitävä Muik Hockey isännöi Komarov Areenalla kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.