Punanutuilla onnistunut ryöstöretki ”Suomen Ateenaan”

14.1.2018

Titaanisentteri Jesse Hurme laukoi Jyväskylän sunnuntai-illassa onnistuneen vierasryöstön alkutahdit sekä lopulta myös ottelun voittomaaliksi jääneen 0-3-osuman.

Eilisestä tappiosta sisuuntunut Titaanit näytti Jyväskylän sunnuntai-illassa todellisen luoteensa ja suoranaisesti marssi isäntänä toimineen D-Kiekon yli. Punanuttujen vahva työmäärä palkittiin LähiTapiola Areenalla myös maalien muodossa, sillä kaikki kolme sarjapistettä lähtivät kotkalaisten matkaan selkeän 2-6 (0-1, 1-2, 1-3) –lopputuloksen siivittämänä.

D-Kiekko – Titaanit 2-6 (0-1, 1-2, 1-3)

18:38 0-1 Jesse Hurme
28:53 0-2 Jere Koikkalainen (Petja Summanen, Arttu Räisänen) YV
32:07 0-3 Jesse Hurme (Arttu Räisänen, Santeri Kunttu) YV VoM

32:19 1-3 Ville Hakala (Juho Nyman, Atte-Aleksi Narsakka)
41:57 1-4 Tomi Salovaara (Petja Summanen, Santeri Kunttu)
43:37 1-5 Henry Karjalainen (Roope Lantta, Niko Kosonen) SR

44:04 2-5 Atte Kukonlehto (Ville Hakala, Juho Nyman) YV
52:18 2-6 Joonas Kirjonen (Vikke Terho, Arttu Räisänen)

Maalivahdit:

D-Kiekko – Miro Hämynen 8+7+5= 20 torjuntaa
Titaanit – Joonas Tiippana 6+10+7= 23 torjuntaa

Jäähyt:

D-Kiekko 9 x 2min + 1 x 10min= 28min
Titaanit 6 x 2min= 12min

Kuortaneen urheiluopistolla yöpynyt ja näyttämisen halua kasvattanut Titaanit hyökkäsi ”Suomen Ateenanakin” tunnettuun Jyväskylään kuin tuulispää konsanaan.

Punanutut olivat yksissä tuumin päättäneet näyttää ihan jokaiselle Suomi-sarjakiekkoa seuraavalle sekä etenkin kotijoukkue D-Kiekolle missä se kaappi oikeasti seisoo ja tuskinpa kenellekään jäi siitä ottelun päättymisen jälkeen minkäänlaista epäselvyyttä.

Titaanit oli nimittäin sen verran selkeästi D-Kiekkoa parempi ja ahnaampi, että 2-6-lukemat jopa hivenen mairittelevat jyväskyläläisiä.

– Pelasimme hyvän ja ehjän 60-minuuttisen, tuumi Titaanien päävalmentaja Marko Sykkö ensitöikseen taiston tauottua.

Eilen puolitiehen jäänyt viimeistelytehokkuus, röyhkeys sekä päämäärätietoisuus olivat sunnuntaina enemmän kuin läsnä punanuttujen pelaamisessa ja se näkyi D-Kiekon kannalta karulla tavalla LähiTapiola Areenan valotaululla.

– Valmentajana miellyttää eritoten se, että uskalsimme olla rohkeita kiekon kanssa ja pelata omaa peliämme, myhäili Sykkö tyytyväisenä.

Myhäilylle oli todellakin aihetta, vaikka ensimmäisessä erässä Titaanit ei meinannutkaan taas millään ilveellä saada kiekkoa vastapuolen maaliin.

Toki oman osansa vaikeuksille teki isäntien veskari Miro Hämynen, joka piti omiaan pystyssä punanuttujen pyörityksessä, mutta yhtä ison osan tehottomuudesta pystyi ilman suurempia omantunnontuskia laittamaan lisää tarkkuutta ja huolellisuutta huutaneelle viimeistelylle.

Titaanit jaksoi kuitenkin uskoa omiin mahdollisuuksiinsa sekä tekemiseensä ja se kannatti, sillä Jesse Hurme onnistui erän lopulla katkaisemaan ilmasta jyväskyläläispuolustajan purun ja tälläämään lähes välittömästi sen jälkeen telkän pönttöön.

– Maalinteko oli avauserässä hieman nihkeää, mutta jaksoimme siitä huolimatta olla kärsivällisiä ja se palkittiin lopulta isolla kädellä, Sykkö totesi.

Hurmeen näyttämä esimerkki eskaloituikin erätauolla Titaanien pukuhuoneessa entistä suuremmaksi maalinäläksi ja jopa suoranaiseksi kiimaksi, joka purkautui toisessa erässä vieraiden hurjana yrityksenä.

Kun D-Kiekko ei punanuttujen esittämään pelilliseen haasteeseen kyennyt oikein kunnolla vastaamaan, poiki se Titaaneille ylivoimamahdollisuuksia, jotka kotkalaiset onnistuivatkin käyttämään hyödykseen.

0-2-osuman tinttasi p-pisteen kaarelta Petja Summasen kauniin ja alivoimaneliön halkoneen lättysyötön päätteeksi Jere Koikkalainen, joka sujautti limpun lähestulkoon samaan koloseen kuin Hurme ensimmäisessä erässä.

Hetkeä myöhemmin Hurme ja ensimmäisiä pelejään titaanipakistossa pelannut Arttu Räisänen syöttelivät näyttävästi jyväskyläläisneliön pyörryksiin, jonka seurauksena ensin mainittu pääsi nautiskelemaan sekä ampumaan kiekon puolityhjänä ammottaneeseen D-Kiekkoveräjään.

Kolmannen takaiskun jälkeen isäntien päävalmentaja Jari Tapper kutsui joukkonsa kokoon aikalisälle, pitäen tiukkasanaisen juttutuokion herätyskeinona omilleen.

Ja kas kummaa… vain 12 sekuntia ehti kulua, kunnes kotijoukkueen Ville Hakala onnistui nopean hyökkäyksen päätteeksi yllättämään siihen mennessä maalinsa puhtaana pitäneen titaanivahti Joonas Tiippanan sekä herättämään pelin aivan uudenlaiseen liekkiin.

Hakalan kavennuksen jälkeen Titaaneita vietiin loppuerä todella lujaa, mutta enempää osumia D-Kiekko ei kuitenkaan onnistunut tekemään, vaikka se pääsi pelaamaan reilun minuutin kahden miehen ylivoimallakin.

Punanutut onnistuivat nimittäin puolustamaan todella suurella sydämen sekä maalivahtinsa Tiippanan huikeiden torjuntojen voimalla itsensä erätauolle kahden maalin johdossa ja se jos mikä lisäsi entisestään kotkalaisten uskoa voittomahdollisuuksiinsa.

– Vastustajalle avautui sauma aikalisänsä ja heti sen jälkeen syntyneen kavennuksen ansiosta päästä peliin mukaan, mutta vaikeuksista huolimatta kestimme heidän painostuksensa, kommentoi Sykkö toisen erän jälkimmäisen puoliskon tapahtumia, kehaisten myös omiensa hienoa 5-3-alivoiman selvittämistä:

– D-Kiekon kahden miehen ylivoimatilanne olisi voinut kääntää pelin suunnan, mutta saimme todella ison tapon tehtyä – se oli mielestäni hyvän joukkueen merkki.

Järki voitti tunteen

D-Kiekon selkeän piristymisen myötä taiston päätöserästä oli odotettavissa hurja kamppailu voitosta, mutta Titaanit oli kuitenkin päättänyt pistää pelin välittömästi selväksi.

Jyväskyläläiset huomasivatkin tämän varsin kitkerällä tavalla, sillä punanutut latoivat heti erän alkuun vajaaseen kahteen minuuttiin pelivälineen kahdesti Miro Hämysen selän taakse ja käytännössä rusauttivat D-Kiekon selkärangan lopullisesti poikki.

Illan neljännen titaaninyytin leipoi kuluvan kauden avausmaalinsa Petja Summasen taidokkaan takapatjalaukauksen paluukiekosta tulittanut Tomi Salovaara ja 1-5-osuman tinttasi puolestaan maaliputkensa jo kolmen ottelun mittaiseksi kasvattanut Henry Karjalainen.

Vaikka kotijoukkue onnistuikin hetkeä myöhemmin kaventamaan ylivoimalla Atte Kukonlehdon toimesta eron kolmeen maaliin, ei Titaanit enää antanut jyväskyläläisille oikein minkäänlaisia saumoja nousta mukaan voittotaisteluun.

– Saimme komeasti murskattua vastustajan itseluottamuksen heti päätöserän alkuun, jonka myötä onnistuimme pelaamaan vapautuneella ilmeellä ottelun päätökseen saakka, totesi Titaanien päävalmentaja Marko Sykkö.

Punanutut puolustivat järkevästi koko joukkueen voimin ja kuluttivat hiekkaa pois D-Kiekon tiimalasista sekä kävivät lopulta aivan kuin merkiksi siitä, kumpi oli tänään parempi osapuoli kaukalossa, iskemässä vielä kertaalleen laatan häkkiin.

Osuma olikin todella kaunis ja hieno osoitus toimivasta karvauspelaamisesta, sillä Miro Mänttäri ahdisti ensiksi oman miehensä sillä seurauksella laitaan, että kiekko jäi Vikke Terhon ulottuville, joka puolestaan löysi taidokkaalla perssilmäsyötöllä sektoriin liukuneen Joonas Kirjosen.

Vitjan sentteri saikin tämän myötä naatiskella oikein huolella ja pamauttaa sydämensä kyllyydestä korkeasta polviasennosta verkot tötterölle D-Kiekkovahti Hämysen takana sekä nostaa sen jälkeen kätensä ilmaan onnistumisen merkiksi.

Kyseinen osuma jäi lopulta myös koko kamppailun viimeiseksi ja se tiesi sitä, että Titaanit pääsi poistumaan kotimatkalle ansaittu voitto sekä kolme arvokasta sarjapistettä takataskussaan.

Punanuttujen päävalmentaja Sykkö kehuikin estoitta omiaan kamppailun jälkimainingeissa.

– Jos tätä vertaa eiliseen, niin Seinäjoella meillä oli todella paljon enemmän tunnetta pelissä mukana, kun taas tänään saimme tunnetilaa hivenen laskettua ja se näkyi suoraan järjenkäytön lisääntymisenä pelaamisessamme, titaaniluotsi selvensi.

– Varsinkin maalivahti- sekä puolustuspelaamisemme olivat tänään korkealla tasolla – [Joonas] Tiippana teki muutaman todellisen pyttytorjunnan ja piti joukkuetta ansiokkaasti tarpeen tullen pystyssä.

Sykön sekä apuvalmentaja Matti Leskisen yhteistä aikaa on kotkalaisjoukkueen kanssa kulunut nyt vajaan kuukauden verran ja miesten antaman opastuksenjälki onkin alkanut näkyä Titaanien otteissa.

– Joukkue on kokoajan osoittanut kasvun merkkejä, josta osoituksena ovat juuri nämä tiukat paikat ja niiden kääntäminen voitoksi, Sykkö sanaili.

D-Kiekon kaato kirkasti myös selkeästi Titaanien reilut 900 matkustuskilometriä ja kaksi kovaa kamppailua sisältäneen viikonlopun kokonaisarvosanaa.

– Kyllä tämä oli kaikkinensa ihan positiivinen viikonloppu, Sykkö tokaisi.

– Kaksi peliä ja kolme pistettä – olisimme ehkä enemmänkin voineet saada mukaamme, mutta kyllä me tähän lopputulemaan voimme tyytyväisiä olla.

Suomi-sarjan runkosarjan alkusarja tuli sunnuntaina tiensä päähän, Titaanien sijoittuessa lopulta 9. tilalle. Tämä tietää sitä, että kotkalaisten kausi jatkuu yksinkertaisena pelattavassa alemmassa jatkosarjassa, jonka kahdelle parhaalle on luvassa paikka pudotuspeleihin.

Punanutut pääsevät lähtemään runkosarjan loppurypistykseen todella hyvistä kyttäysasemista, sillä kotkalaiset ovat tasapisteissä viimeistä pudotuspelipaikkaa eli 8. sijaa miehittävän S-Kiekon kanssa.

– Katsotaan rauhassa mitä tuleman pitää otteluohjelman suhteen, sillä siihen emme voi itse tämän enempää vaikuttaa, titaanipiiskuri Sykkö mietiskeli.

– Keskitytään nyt vain ensi viikolla harjoituksissa taas siihen, että uskallamme olla entistä rohkeampia kiekon kanssa ja mennään sen avulla eteenpäin.

Ottelun maalikooste on katsottavissa D-Kiekon Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa ensi viikonloppuna (20.–21.1.) ja vastustajat selviävät alkuviikosta, kunhan Suomen Jääkiekkoliitto julkistaa alemman jatkosarjan otteluohjelman.