”Tolppa sisään, tolppa ulos”

3.2.2018

KSOY Areenalla lauantai-iltana nähty huipputärkeä Suomi-sarjataisto päättyi lopulta vierasjoukkueen voitonjuhliin.
KSOY Areenalla lauantai-iltana nähty huipputärkeä Suomi-sarjataisto päättyi lopulta vierasjoukkueen voitonjuhliin.

Jääkiekko on siitä erimetka pallopeli, että se saa aikaiseksi niin jumalaisia ilon kuin karmeita pettymyksenkin tunteita. Titaanien kohdalla valta-asemaan lauantai-iltana KSOY Areenalla mitellyssä Suomi-sarjan alemman loppusarjan kamppailussa nousi lopulta jälkimmäinen, sillä nälkäisenä Kotkaan saapunut AIK/Laser HT onnistui kampittamaan punanutut päätöserässä syntyneiden osumien turvin maalein 4-6 (1-2, 3-2, 0-2).

Titaanit – AIK/Laser HT 4-6 (1-2, 3-2, 0-2)

01:36 0-1 Matias Huikari (Tuukka Rantamölö, Konsta Puutio)
09:35 0-2 Joonas Jakola (Jere Pitkälä, Henri Lehtosaari)
11:58 1-2 Roope Lantta (Henry Karjalainen, Marko Puhakka)
21:26 2-2 Henry Karjalainen RL
21:50 3-2 Niko Kosonen (Marko Puhakka, Miro Mänttäri)

26:16 3-3 Konsta Puutio (Matias Huikari, Eetu Määttä) YV
30:22 4-3 Henry Karjalainen (Petja Summanen, Jesse Hurme)
35:14 4-4 Tuomas Marjeta (Ville Vittaniemi, Mikko Tauriainen) TV
56:23 4-5 Anssi Ronkainen (Matias Huikari) VoM
59:48 4-6 Teemu Savela (Anssi Ronkainen) TM

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 9+13+8= 30 torjuntaa (poissa 58:34-59:48)
AIK/Laser HT – Niko Palsola 15+8+17= 40 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min + 1 x 10min= 18min
AIK/Laser HT 3 x 2min= 6min

Asetelma ennen lauantai-iltana KSOY Areenalla miteltyä taistoa oli pläkkiselvä. Kyseessä oli tähän mennessä tärkein koitos niin kotijoukkue Titaaneille kuin Kotkaan vieraisille saapuneelle oululaispumppu AIK/Laser HT:lle.

Voitolla kotkalaiset olisivat ottaneet ison harppauksen kohti pudotuspelejä, kun taas tappiolla etu ”aurinkopaikka”-taistelussa siirtyisi AIK/Laser HT:n haltuun.

Ottelusta tulikin lopulta sen arvolle sopiva trilleri, jossa peliä seuraamaan saapuneiden 452 katsojan hermoja koeteltiin lähestulkoon täyden 60 minuutin ajan.

Titaanien ja joukkueen kannattajien suureksi harmiksi vieraat onnistuivat kuin onnistuivatkin katkaisemaan punanuttujen viiden ottelun mittaisen voittoputken sekä viemään superarvokkaat sarjapisteet mukanaan Anssi Ronkaisen ajassa 56:23 laukoman ja lopulta myös voittomaaliksi jääneen 4-5-osuman turvin.

Kotkalaisjoukkueen pääkäskijä Marko Sykkö oli luonnollisesti taiston tauottua harmissaan lopputuloksesta, mutta kykeni siitä huolimatta antamaan ansaitun tunnustuksen ahnaasti esiintyneelle vierailijalle.

– Tappio totta kai harmittaa, mutta täytyy olla rehti ja tunnustaa, että AIK/Laser HT oli tänään sen piirun verran parempi, alkoi Sykkö perata tuntemuksiaan.

– Saimme hyvän opetuksen siitä, että jos haluat tehdä maaleja, sinun pitää mennä sota-alueelle sekä ampua paljon nyt nähtyä enemmän.

Suoraviivaisuuden puutteen ohella titaanileiriä jäi varmasti kaivelemaan pelin aikana tehtyjen virheiden määrä, joista AIK/Laser HT pääsi kuittaamaan tililleen muutaman tuikitärkeän osuman.

– AIK/Laser HT tuli hyvin ottelun alkuun ja onnistui iskemään meidän isojen virheiden seurauksena muutaman osuman, jotka suoranaisesti lahjoitimme heille, viittasi Sykkö kamppailun kuparisen rikkoneen Matias Huikarin ja kotkalaisten puolustuspääsekoilun seurauksena syntyneen Joonas Jakolan 0-2-maalin mahdollistaneisiin kenttätapahtumiin.

– Virheet vain ikävä kyllä kuuluvat tähänkin pallopeliin – toinen tekee niitä ja toinen sitten rankaisee.

Titaanit ei kuitenkaan heikosta alusta huolimatta luovuttanut, vaan alkoi järjestelmällisesti kääntää peliä jälleen posin puolelle.

Kotiyleisö saikin ensimmäisen kerran aihetta juhlaan, kun punanuttukippari Roope Lantta piiskasi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi tarkalla rannekudilla kiekon AIK/Laser HT-veskari Niko Palsolan kainalosta häkkiin.

Kavennuksen myötä kotkalaiset lisäsivät vain entisestään kierroksia koneistoonsa ja se näkyi varsinkin toisen erän alussa, kun Titaanit onnistui tekemään 24 sekunnissa kaksi komeaa kihausta.

2-2-tasoituksen taituroi maalitilanteessa takaapäin rikotuksi joutunut ja siitä rangaistuslaukauksella palkittu Henry Karjalainen, joka puijasi patenttiharhautuksellaan oululaisvahdin aukaisemaan puikkonsa kohtalokkain seurauksin.

Kotijoukkueen -ja yleisön hurmosta lisäsi entisestään seuraavassa vaihdossa kovan myllytyksen päätteeksi luukulle noussut puolustaja Niko Kosonen, joka onnistui vispaamaan pienestä kulmasta munkin pussiin ja Titaanit ensimmäisen kerran johtoasemaan.

Isäntien iloa ei kuitenkaan kestänyt kuin reilun neljän minuutin ajan, sillä Elmeri Kotron ottaman rangaistuksen aikana AIK/Laser HT onnistui kiekottelemaan paikan maalin edustalla päivystäneelle Konsta Puutiolle, joka pääsi siirtämään pelivälineen ohi voimattoman titaanivahti Niilo Pussisen.

Punanuttujen uusi kuitti tuli niin ikään reilut neljä minuuttia tasoituksesta, kun karmeaan liekkiin kevätkauden aikana yltynyt Karjalainen laukoi joukkueensa jälleen johtoon hivenen onnekkaastikin, miehen heitettyä kiekon maalin takaa oululaisveskari Palsolan selän kautta verkon perukoille.

Sitkeä vierailija ei tässäkään kohtaa antanut kotijoukkueen onnen masentaa itseään ja niin vain AIK/Laser HT kampesi väkisin itsensä ennen toista erätaukoa 4-4-tasatilanteeseen, kun hurja pesukonepyörityksen jälkeen maalin eteen uiskennellut Tuomas Marjeta sai kunnian lapioida kotkalaispelaajien keskeltä limpun Pussisen vartioimaan titaanirysään.

– Saimme loistavan lähdön toiseen erään ja onnistuimme nousemaan johtoasemaan, mutta AIK/Laser HT roikkui sitkeästi mukana sekä onnistui kahdesti tasoittamaan johtomme, titaaniluotsi Sykkö sanaili.

Ronkaisen ”karmea tillikka” tyrmäsi punanutut

Vieraiden toisen erän loppuun iskemän tasoitusmaalin myötä huipputärkeän taiston ratkaisu jäi lopulta viimeisen kaksikymppisen varaan.

Kolmannesta erästä muodostuikin tasaväkinen vääntö, jossa aiemmista eristä poiketen kumpikin osapuoli pyrki turvaamaan oman päänsä, jottei vastapuoli pääsisi tekemään enää lisää osumia.

Pitkään ehtikin jo näyttää siltä, että ottelussa mennään jatkoajalle, sillä kunnollisia ratkaisun paikkoja ei juuri nähty, kiitos hienosti torjuneiden maalivahtien ja tiiviisti puolustaneiden kenttäpelaajien.

Kamppailua seurannut yleisö sai kuitenkin kohahtaa kunnolla kertaalleen molempiin päihin syntyneiden tilanteiden seurauksena. Titaanien nelosvitja sai nimittäin punnerrettua vahvan päätypelin kautta kumimuikun maalin edustalle, jossa teutaroinut Jim Pesiö pääsi siihen käsiksi.

Pesiö lähti hakemaan rystyltä ratkaisua, mutta joutui kuitenkin pettymään, sillä hyvin kudissa mukana ollut AIK/Laser HT-häkkäri Niko Palsola onnistui vangitsemaan kiekon räpyläänsä ja näin estämään punanuttujen aikeet maalinteosta.

Aivan yhtä hyvä tuuri ei sitä vastoin ollut kotkalaisten rysää tukkineella Niilo Pussisella, joka joutui vajaat neljä minuuttia ennen täyttä aikaa oululaishyökkääjä Anssi Ronkaisen yllättämäksi.

Laitaa pitkin kiekko lavassaan ylös polkenut Ronkainen kun ei lähtenyt harhauttamaan edessä pakitellutta titaanipuolustajaa, vaan täräytti ”karmealla tillikalla” pelivälineen Pussisen patjan yli ja vieläpä tolpan kautta maalin takakulmaan, hiljentäen kotkalaisyleisön aivan tyystin seuraamaan vierasjoukkueen ilonsekaista juhlintaa.

Ajassa 56:23 päivänvalonsa nähnyt 4-5-osuma pakotti Titaanit pitämään hetkeä myöhemmin aikalisänsä ja hakemaan ilman maalivahtia tasoitusta.

Punanutut onnistuivat saamaan paineen AIK/Laser HT:n kenttäpäätyyn sekä vetojakin aikaiseksi, mutta Palsola ja muu oululaismiehistö eivät suostuneet enää antautumaan.

Lopullisen niitin Titaanien kannalta sysimustaksi kääntyneeseen iltapuhteeseen naulasi vain 12 sekuntia ennen päätössummerin soimista vulkaanisen kuminpalasen tyhjänä ammottaneeseen kotkalaisuuniin uittanut Teemu Savela.

Savelan ja muiden oululaisten juhliessa varmaa voittoa poltti titaanikapteeni Roope Lantta päreensä ja pätki mailansa palasiksi, saaden tunteenpurkauksestaan ottelun päätuomari Mikko Silvennoiselta 10 minuutin käytösrangaistuksen sekä passituksen muita aikaisemmin pukuhuoneen puolelle.

Titaanien kannalta alemman loppusarjan ensimmäinen tappio ei paljon pahempaan paikkaan olisi voinut tulla, sillä 4-6-lukemin Kotkasta kaikki kolme sarjapistettä mukaansa hakenut AIK/Laser HT nappasi näin yhden pelin vähemmän pelanneena edun itselleen taistelussa viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Punanuttujen päävalmentaja Marko Sykön mukaan tasainen taisto olisi päätöserässä voinut ratketa aivan kumpaan suuntaan tahansa.

– Toisesta ja varsinkin kolmannesta erästä paistoi hienosti se, että kumpikin joukkue halusi taistella loppuun asti jokaisessa vaihdossa, Sykkö kommentoi.

– Me löimme kaiken likoon ja saman teki myös vastustaja.

Tasaisissa peleissä on totutusti aina tapana, että jollet itse käytä harvoja paikkoja hyödyksesi, iskee vastapuoli sitten omastaan ratkaisun, aivan kuten lauantai-iltana KSOY Areenalla pääsi tapahtumaan.

– Lopulta koko homman ratkaisi klassinen ”tolppa sisään, tolppa ulos”-tilanne, kotkalaiskäskyttäjä kertasi murheissaan.

– Meillä oli ensiksi paikka pistää kiekko häkkiin, mutta emme siinä onnistuneet ja sitten AIK/Laser HT kävi tekemässä maalin meidän päähämme.

Mielet mataliksi vetäneestä tappiosta huolimatta Titaanien on turha työntää päätään pensaaseen, sillä mitään ei todellakaan ole vielä ratkaistu. Alempaa loppusarjaa on joukkueista riippuen jäljellä vielä 4-5 ottelua ja mitä vain voi tapahtua.

– Tässäkin sarjassa on tapahtunut jo tähän mennessä paljon ristiin pelaamista ja niin kauan aikaa, kun pelejä on jäljellä, on kaikki mahdollista, evästi Sykkö omaa miehistöään.

– Jos me nyt jäämme miettimään ja märehtimään tämän illan peliä, niin me voimme yhtä hyvin tehdä sitä sitten ensi kauden alkuun asti.

Titaanien seuraava iso koetinkivi on edessä ensi viikonloppuna, kun punanutut matkustavat lauantaina niin ikään tiukasti pudotuspelihaaveita elättelevän S-Kiekon vieraaksi Seinäjoelle ja kohtaavat heti sunnuntaina kotikaukalossaan porilaisrevohka Karhu HT:n.

– Nyt vain kärvistellään tässä pari päivää ja tiistaina aletaan taas paiskoa tosissaan hommia ensi viikonlopun pelejä silmällä pitäen, totesi Sykkö ykskantaan tulevan viikon suunnitelmista.

– Meidän pitää nyt vain uskoa omaan juttuumme ja katsoa eteenpäin, sillä mitä vain voi vielä tapahtua.

Lopuksi kokenut titaanipiiskuri halusi vielä antaa isot kiitokset punanuttuja KSOY Areenalle tukemaan saapuneille katsojille, jotka iskivät läpi taiston hienosti ääntään peliin.

– Puhuimme jo ennen peliä joukkueen kanssa pukuhuoneessa, että emme me tätä vain itsellemme tee, vaan myös niille ihmisille, jotka tulevat meitä katsomaan ja kannustamaan, Sykkö mietiskeli.

– Meidän täytyy aina yrittää loppuun asti ja antaa kannattajillemme se kuva, että KSOY Areenalle kannattaa tulla katsomaan pelejämme.

– Iso kiitos kaikille, jotka tänään hallille saapuivat ja antoivat meille tukensa – se ei todellakaan jäänyt tänään yleisöstä saati meidän yrityksestämme kiinni, tarinatuokionsa päättänyt punanuttuluotsi paalutti.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 11 Niko Kosonen.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjan alemmassa loppusarjassa jatkuu tasan viikon päästä lauantaina (10.2.), kun punanutut matkustavat Seinäjoelle, jossa majaansa pitävä S-Kiekko isännöi Seinäjoen jäähallissa kello 16:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Fanseat Go-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.