”Haukat oli tänään moraalisesti oikeutettu voittaja”

29.8.2018

Vaikka Nikolas Ulessi onnistuikin kahdesti maalinteossa entistä joukkuettaan vastaan, osumat tuskin tappion hetkellä miehen mieltä liiemmälti lämmittivät.
Vaikka Nikolas Ulessi onnistuikin kahdesti maalinteossa entistä joukkuettaan vastaan, osumat tuskin tappion hetkellä miehen mieltä liiemmälti lämmittivät.

Kotkan Titaanit ei saanut keskiviikkoiltana alkaneelle jääkiekkoilun Suomen Cup-taipaleelleen haluamaansa starttia. Järvenpään K-Rauta Areenalla vierailleet punanutut nimittäin taipuivat harmittavaan 4-3 (0-1, 2-1, 1-1, 0-0) –voittolaukaustappioon taistoa isännöineiden Haukkojen edessä, eikä mahdollisen jatkopaikan hamuaminen ole enää kotkalaisten omissa käsissä.

Haukat – Titaanit 4-3 vl (0-1, 2-1, 1-1, 0-0)

14:15 0-1 Nikolas Ulessi (Marko Puhakka, Miro Mänttäri)
25:12 1-1 Lukas Kemppainen (Vladimir Nestertsuk, Juha Järvinen)
30:56 2-1 Lukas Kemppainen (Leevi Leipijärvi, Samu Öystilä)
38:01 2-2 Arttu Räisänen (Elmeri Kotro, Miro Mänttäri)
42:04 3-2 Antti Rantsi (Matias Jokinen, Juha Järvinen) YV
56:34 3-3 Nikolas Ulessi (Joonas Eväkoski, Tino Hovi)
65:00 4-3 Lukas Kemppainen VL VoM

Maalivahdit:

Haukat – Samu Mäkinen 11+17+13+4= 45 torjuntaa
Titaanit – Santeri Levänen 13+10+12+1= 36 torjuntaa

Jäähyt:

Haukat 5 x 2min= 10min
Titaanit 6 x 2min= 12min

Suomen Jääkiekkoliiton arvonta heitti edeltävänä viikonloppuna Kotkassa mitellyssä harjoitusturnauksessa toisistaan mittaa ottaneet Titaanit ja Haukat samaan Suomen Cup-lohkoon sekä vielä vastakkain sen avausotteluun.

Järvenpäässä pelattu koitos ei miksikään suureksi urheilujuhlaksi kohonnut oikein missään vaiheessa, mutta tiukka vääntö se kaikkinensa oli kahden varsin tasaisen joukkueen välillä.

Haukat oli saanut turnauksesta poissaolleita kokeneempia pelimiehiään takaisin völjyyn ja se näkyi isäntien pelaamisessa selkeästi rauhallisempana sekä kauttaaltaan fiksumpana tekemisenä, eikä Titaanit enää päässytkään ”kävelemään” järvenpääläisten yli.

Toki punanutut onnistuivat siirtymään avauserän lopulla 0-1-johtoon, kun vielä viime kaudella haukkapaitaa kantanut Nikolas Ulessi ohjasi näyttävästi kiekon häkkiin ohi kotijoukkueen veräjää vartioineen Samu Mäkisen.

Haukat ei tästä kuitenkaan lannistunut, vaan onnistui erätauon mittaisen neuvonpitonsa jälkeen kääntämään voimasuhteet toisessa erässä kaksi osumaa iskeneen Lukas Kemppaisen toimesta päälaelleen.

Kotijoukkueen mentyä johtoon, takoi Titaanit pitkään päätään haukkaveskari Mäkiseen ja hukkasi läjän hyviä maalipaikkoja, ennen kuin Arttu Räisänen sai kunnian jälleen erän lopulla naulata pelin tasoihin ylivoimahyökkäyksen päätteeksi.

Haukkojen mentyä kolmannen erän alussa jälleen johtoon Antti Rantsin ylivoimamaalin turvin, muodostui pelin juoneksi se, että Titaanit ajaa isäntiään vimmatusti takaa ja järvenpääläiset keskittyvät lähinnä turvaamaan johtoasemaansa nöyrästi puolustaen sekä maalivahtinsa Mäkisen torjuntojen turvin.

Kyseinen taktiikka toimikin melkein normaalin peliajan loppuun asti, mutta niin vain nousi ”oma koira”-Ulessi jälleen esiin ja sai lapansa Joonas Eväkosken viivasta lähteeneeseen syöttöön sillä seurauksella, että punavalo paloi haukkaveräjän takana tasoitusmaalin merkiksi ajassa 56:34.

Kun kumpikaan osapuoli ei onnistunut enää jäljelle jääneiden minuutien aikana tekemään voittomaalia, oli edessä 3vs3-jatkoaika, jossa Titaanit piti 95-prosenttisesti kiekkoa, muttei onnistunut muutamasta loistopaikasta huolimatta pistämään peliä pakettiin.

Voittolaukauskilpailussa mentiinkin sitten ensimmäiset viisi laukojaparia niin, että Titaaneista verkkoa heiluttivat Petja Summanen ja Ulessi, kun taas Haukkojen onnistujat olivat Jussi-Pekka Jokinen sekä Kemppainen.

Kun vielä kuudes parikaan ei tuonut lopullista ratkaisua, käskytti haukkapiiskuri Sami Helenius jo siihen mennessä kolmesti onnistumisen merkiksi kädet kohti K-Rauta Areenan kattoa nostaneen Lukas Kemppaisen ampumaan ja lopputulema oli tuttu – verkko heilui titaanivahti Santeri Leväsen takana.

Titaanien tasoittavaa yritystä suorittamaan lähtenyt Nikolas Ulessi yritti ovelasti pienellä chippauksella yllättää jäihin mennyt Samu Mäkinen, mutta veskari venytti räpylänsä kiekon tielle ja näin ollen peli päättyi kotijoukkueen -ja yleisön riemunkiljahduksiin maalein 4-3.

Ei auta itku markkinoilla

Titaanileirissä ilmeet kirvelevän tappion jälkeen olivat odotetusti varsin apeat, sillä Haukat sai nyt haltuunsa ”ottelupallon” jatkopaikan hamuamisen suhteen. Järvenpääläisille kun riittää normaalin peliajan voitto torstai-iltana Hoki Klupi Hyvinkäästä porttien aukaisuun Suomen Cupin 3. kierrokselle.

– Haukat oli tänään moraalisesti oikeutettu voittaja ja juurikin tuon maalin verran parempi, aloitti Titaanien päävalmentaja Marko Sykkö.

– Haukat ansaitsi voittonsa, koska he olivat nöyriä pelille ja jaksoivat 65 minuutin ajan kärsivällisesti ottaa vastaan meidän hyökkäyksiä ja puolustaa säntillisesti sekä iskeä sitten omista paikoistaan tarvittavat kiekot meidän pömpeliimme.

Titaanien pitämän tilastoinnin mukaan punanutut loivat suuren määrän tekopaikkoja parhaimmilta maalintekosektoreilta, mutta liian usein se viimeinen puristus ja huolellisuus jäivät uupumaan, jonka myötä Haukkojen maalia tukkineen Samu Mäkisen työ helpottui ratkaisevasti kiekon kiinni saamisessa.

– Kyllähän me veimme peliä ja onnistuimme luomaan laadukkaita maalintekopaikkoja melkein puolet enemmän kuin vastustaja, mutta viimeistelymme oli huolimatonta, kuten tuloksesta näkee, Sykkö harmitteli.

Tappioista pitää kuitenkin aina ottaa oppia ja niistä on löydettävissä myös hyviäkin asioita.

– Tämä oli jälleen meille erittäin opettavainen ottelu, jonka aikana näki selvästi, että pelimme ei todellakaan ole vielä valmista ja siitä kertoi juurikin tekemiemme virheiden suuri määrä, titaaniluotsi totesi.

– Onnistuimme kuitenkin paineen alta tappiotilanteesta nousemaan vielä lopussa tasoihin ja se oli mielestäni positiivinen asia.

Syitä siihen miksei Titaanien pelaaminen oli harjoituskauden aikana vielä osunut oikein kunnolla uomiinsa, ovat kotkalaiskäskyttäjän mukaan varsin loogisia.

– Joukkueemme on muuttunut viime keväästä aika paljon, eikä meillä ole vielä riittävästi yhteisiä pelitilannekokemuksia alla, Sykkö kommentoi.

– Lisäksi pelaajat eivät ole vielä oppineet pelaamaan riittävän hyvin yhteen ja se näkyy eritoten painetilanteissa jännittämisenä ja pelin punaisen langan tietynlaisena katoamisena.

Vaikka Suomen Cup-taival uhkaakinen kokea tiensä pään Titaanien kannalta hieman liian aikaisin, ei se Sykön mielestä ole niin vakava asia, että siitä pitäisi alkaa itkuä vääntämään ja vajota maan alle.

– Totta kai se tuntuu pahalta, että näillä näkymin Suomen Cup päättyy osaltamme lauantain kotiotteluun, jollei mitään maatamullistavaa tapahdu, punanuttupiiskuri mietiskeli.

– Jos ja kun aiomme kuitenkin kasvaa yhtenäiseksi joukkueeksi, pitää meidän vain yksinkertaisesti käydä tällaiset takapakit käydä läpi sekä pyrkiä jatkossa ottamaan niistä opiksi.

Mikäli niin käy, että Haukat lentää H.K.H.:n yli voittoon ja samalla jatkoon, tarjoutuu Titaaneille oiva sauma laittaa harjoittelun avulla oma pelaamisensa parempaan kuosiin.

– Jos tästä tilanteesta positiivisia asioita haluaa hakea, niin näillä näkymin saamme koko ensi viikon treenata rauhassa, koska pelejä ei ole ja sen avulla pistää palikoita oikeisiin asentoihin pelaamisessamme, Sykkö hymähti.

Vaikka nyt harmittaakin, niin mikään ei ole ohi ennen kuin se kuuluisa lihava leidi luikauttaa viimeiset sulosointunsa suustaan ulos. Titaanien on siis syytä keskittyä täysillä kohti lauantaina KSOY Areenalla pelatavaa kotiotteluaan, sillä vain siihen punanutut pystyvät itse vaikuttamaan.

Jos Haukat menee ja voittaa hyvinkääläiset, niin sitten se vain on niin ja elämä jatkuu, vaikkeivät Cup-taistot jatkuisikaan.

– En laske mitään sen varaan, että Haukat munisi mahdollisuutensa jatkoon pääsyn suhteen, Sykkö sanaili.

– Meille lauantain kotiottelu on kaikesta huolimatta jälleen yksi hieno harjoitustapahtuma, joka meidän pitää käyttää hyödyksi ja ihan jo siksikin lähdemme kotiyleisömme edessä tosissamme pelaamaan.

Titaanit paketoi Suomen Cupin 2. kierroksen lohkovaiheen pelinsä kuluvan viikon lauantaina (1.9.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu Hoki Klupi Hyvinkää.

Ottelu alkaa KSOY Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!