Titaanit 2018–2019 – suoraviivainen, nopea ja hyökkäävä

21.9.2018

Titaanit hyökkää viikonloppuna alkavaan Suomi-sarjakauteen uusiutuneen miehistönsä voimin intoa täynnä kuin ilmapallo!
Titaanit hyökkää viikonloppuna alkavaan Suomi-sarjakauteen uusiutuneen miehistönsä voimin intoa täynnä kuin ilmapallo!

Kahtena perättäisenä kautena Suomi-sarjassa pudotuspeleihin ja lopulta 8. sijalle yltänyt Kotkan Titaanit lähtee into piukassa kohti tulevaa lätkäsesonkia rutkasti uusia kasvoja sisältävän miehistönsä voimin. Punanuttujen vähimmäistavoitteena on toistaa edellisvuosien temppu kevään kovien pelien muodossa sekä samalla esittää kaukalossa suoraviivaista, nopeaa ja hyökkäävää jääkiekkoa.

Kymijoessa on virrannut jokunen gallona vettä siitä hetkestä, kun Titaanit viime helmikuun 25. päivä putosi Suomi-sarjan puolivälierissä Nokia Pyrylle. Vahva virtaus on tapahtunut myös kotkalaisjoukkueessa, sillä edelliskauden miehistöstä maisemaa on vaihtanut karkeasti laskettuna noin puolet.

Mestikseen punanutuista ponnistivat tehohyökkääjät Jesse Hurme (Koovee) ja Henry Karjalainen (Ketterä), kun taas puolustaja Vertti Vuoksialan (Hunters) ja hyökkääjä Joonas Kirjosen (Haukat) tiet veivät muihin Suomi-sarjajoukkueisiin.

Puolustaja Kalle Kolehmainen sitä vastoin iski hokkarinsa uudemman kerran naulaan, kun taas puolustaja Ville Äijälä ja hyökkääjä Tomi Salovaara siirtyivät Haminan Kiekkoympyröiden sekä puolustaja Jere Kola Valkealan Kiekon 3. divisioonamiehistöihin.

Hyökkääjä Jim Pesiön maineteot jatkuvat puolestaan Ruotsin 1. divisioonassa pelaavassa SK Lejonissa ja hyökkääjä Juho Luukkonen puolestaan miettii työkiireiden vuoksi vielä oman uransa jatkoa.

– Terävimmästä kärjestä meiltä ponnisti muutama pelaaja Mestikseen ja osa runkomiehistä siirtyi niin ikään muualle, toteaa Titaanit viime vuoden joulukuun lopulla huostaansa ottanut ja hyvien tulosten myötä jatkosopimuksen Kotkaan lunastanut päävalmentaja Marko Sykkö.

– Lähtijöiden tilalle saimme hankittua paljon nuorta voimaa ja syksy tulleekin näyttämään onko uusista kasvoista astumaan tyhjiksi jääneisiin saappaisiin.

Sykön tokaisema ”nuori veri” pitää sisällään alamäkiluistelun kilpakiekkoiluun vaihtaneen konkaripuolustaja Joonas Eväkosken, Suomi-sarjaa pelanneista Tampereen Kooveesta titaanipaitaan siirtyneet puolustaja Teemu Torisevan sekä hyökkääjä Niklas Malisen ja Järvenpään Haukoista tulleen italialaishyökkääjä Nikolas Ulessin sekä Mestistä tahkoavasta Imatran Ketterästä lainapestille saapuneen puolustaja Niko Kososen.

Tämän lisäksi kotkalaisjoukkueen sotisovan tulevat alkavalla Suomi-sarjakaudella pukemaan päälleen Ketterän A-nuorista siirtyneet puolustaja Tomi Keijonen ja hyökkääjä Samu Hulkko, kuten myös Savonlinnan Pallokerhon A-nuorista punanuttuun hypänneet puolustaja Petteri Paajanen ja hyökkääjä Miikka Hakala.

Kun tähän vielä lisätään Titaanien omista A-nuorista sopimukset saaneet puolustajat Lauri Kuusisto ja Erkka Huttunen sekä Kouvolan KooKoon A-nuorista saapuneen hyökkääjä Santeri Salmisen, voi hyvällä omallatunnolla todeta punanuttupiiskurilla olevan käsissään sopivalla tavalla muutoksia kokenut pelaajakatras.

– Vastuuta on niin vanhoille kuin tuoreille kasvoille rutkasti tarjolla, mutta samalla kaikkien pitää muistaa olla kärsivällinen, sillä se ottaa aina oman aikansa, jotta niin uusiutunut joukkue kuin nuoret pelaajatkin pääsevät sinuiksi sarjatason kanssa, Sykkö sanailee.

Kärsivällinen ote onkin jo ollut yksi avain kehityksen tiellä sarjakauteen valmistautumisessa, sillä harjoitus- ja Suomen Cup-ottelut eivät tuloksellisesti saati pelillisesti sujuneet aivan täysin kotkalaisvalmennuksen haluamalla tavalla.

Titaanit pelasi elo-syyskuun puolivälin aikana kaikkinensa kuusi täyspitkää ottelua sekä kolme kaksieräistä minipeliä sisältäneen treenipelirupeaman, jonka aikana niin voiton riemu kuin tappion karvas kalkkikin tulivat punanutuille tutuiksi.

Kotkalaiset nimittäin kirjauttivat edellä mainituista koitoksista tililleen viisi voittoa ja neljä tappiota, maalieron ollessa lukemissa 31-28, eli toisin sanoen tapahtumia piisasi rutkasti kummassakin päässä punanuttujen ollessa askissa.

– Päällisin puolin olen oikein tyytyväinen harjoituskauteen -ja otteluihin, mutta näin jälkiviisaana voi myös sanoa, että olisimme ehkä tarvinneet Kiekko-Espoota vastaan käymämme pelin tyylisiä koitoksia muutaman lisää, Sykkö mietiskelee.

– Joukkueemme uusiutui viime keväästä aika paljon ja mukaan tuli monta uutta nuorta pelaajaa, joille harjoitusottelut olivat loistava paikka saada vastuuta sekä haistella miesten pelien tunnelmia.

Kovat pelit ja vastukset tarjoavat tunnetusti parasta mahdollista oppia vastaisuuden varalle, jonka kypsyttämiä hedelmiä Titaanien olisi määrä perjantaina alkavalla Suomi-sarjakaudella kerätä yksi jos toinenkin omaan plakkariinsa.

Päävalmentaja Sykön mukaan tosipelien ovella olemisen suoranaisesti aistii, haistaa ja maistaa, kun astuu punanuttujen pyhimpään paikkaan eli kotkaismiehistön pukukoppiin.

– Pirun hienoa, että valmistautumisjakso alkaa pikkuhiljaa olla ohi ja jatkossa ruvetaan pelaamaan pisteistä, kokenut punanuttupiiskuri hihkaisee.

– Pelaajistakin näkee selkeästi sen, että odotus ja kiima tosipelien kimppuun pääsemiseen on luokkaa valtaisa.

”Yllätyksiä tapahtuu aina pitkän sarjakauden aikana”

Minkälainen on pyhässä yksinkertaisuudessaan viikonloppuna käynnistyvä Suomi-sarja? Viime kauteen poiketen joukkueita on yksi enemmän eli päämäärä on 17, kiitos ”villillä kortilla” sarjaan mukaan päässeen sekä entisestään lisää värinää sarjaan tuovan legendaarisen Kiekko-Espoon ja myös pelitapa koki muutaman muutoksen.

– Meidän näkökulmastamme katsottuna Suomi-sarjassa on alkavalla kaudella viitisen joukkuetta, jotka ovat lähtökohtaisesti jo edellämme toimintaedellytyksiensä puolesta, tokaisee Titaanien päävalmentaja Marko Sykkö.

Mitkä siis ovat nämä Sykön ”Suomi-sarjakaapin ylähyllylle” nostamat viisi joukkuetta, joiden pitäisi kaiken järjen mukaan siis taistella kärkipään sijoituksista?

– Pyryn, Hokin ja JHT:n on mahdollista panostaa pelaajarekrytointiin muita enemmän resursseja, kun taas Kiekko-Espoo sekä Laser HT pääsevät kotikaupunkiensa sijaintien puolesta nauttimaan tarjolla olevista voimavaroista, kotkalaisluotsi toteaa ykskantaan.

Entäpä mikä on jako sitten TOP5:sen alapuolella ja mihin raumalaislähtöisen lätkävelhon oma miehistö sijoittuu?

– Kyseisen viisikon jälkeen tulee sitten kahdeksan joukkueen ”haastajajengi”, joka tappelee tosissaan suorasta paikasta pudotuspeleihin ja ylempään jatkosarjaan, Sykkö pyörittelee, muttei kuitenkaan suostu nimeämään kyseistä kahdeksikkoa sen tarkemmin, kuten ei myöskään pahnan pohjimmaisia.

– ”Haastajajengin” ulkopuolelle jäävät joukkueet taistelevat taas lähtökohtaisesti kynsin ja hampain sarjasopimuksensa uusimisen puolesta.

Se käy kuitenkin selväksi, että Titaanien on tarkoitus kuulua edellä mainittuun haastajapoppooseen.

– Tavoitteemme on olla mukana siinä ryhmässä, joka taistelee pääsystä ylempään loppusarjaan sekä pudotuspeleihin – kaikki siihen päälle tuleva on vain plussaa, Sykkö naulaa.

Vaikka punanutut tahtovat olla mukana 17 Suomi-sarjajoukkueen kauniimmassa ja ylväämmässä kimpussa, ei Sykkö halua silti tuomita etukäteen yhtäkään mukana olevaa joukkuetta.

– Ennustaminen on yleensä aikamoista arpeliä, sillä kaikenlaisia yllätyksiä tapahtuu aina pitkän sarjakauden aikana, punanuttukäskyttäjä aprikoi.

– Yhtäkään vastustajaamme en kuitenkaan halua missään nimessä lähteä etukäteen aliarvioimaan ja siksi uskonkin, että tuloillaan on taas kerran varmasti todella hieno ja tapahtumarikas Suomi-sarjakausi!

Tarkoitus hankkia voittoja ja pisteitä, eikä vain pelkkää kokemusta

Titaanit on lauantai-iltaan mennessä päässyt harjoittelemaan jäällä reilut puolitoista kuukautta sekä pelaamaan tukun valmistavia otteluita.

Kyseisten yhteisten hetkien aikana kotkalaisjoukkueen päävalmentaja Marko Sykölle, miehen apuna toimivalle Matti Leskiselle sekä maalivahti- ja fysiikkaluotsina töitä paiskivalle Tino Turkialle on syntynyt ajatus siitä, minkälaista jääkiekkoa nyt kasassa olevan pelaajaryhmän olisi mahdollista ulkopuolisille oikein esittää.

– Haluan joukkueeni pelaavan alkavalla kaudella suoraviivaista, nopeaa ja hyökkäävää jääkiekkoa, jossa myös laidat ryskäävät, Sykkö pukee sanoiksi valmennusryhmän aatokset.

Pohja kyseisen kaltaiselle pelilliselle ilmeelle on eittämättä olemassa, sillä Titaanit on vahvan ja monipuolisen kesäharjoittelun myötä yksi Suomi-sarjan kovakuntoisimmista sekä samalla liukasliikkeisimmistä joukkueista, joka ei fyysisiä keskiarvoja katsomalla pienestä koostaan huolimatta tule liiemmin suurikokoisempia sekä ennakolta kovempia vastustajia kumartelemaan.

– Olemme pyrkineet hieman muovaamaan viime keväänä esittämiämme kuvioita entistä sujuvammiksi ja samalla panostaneet etenkin siihen, että pelaamme kaikki tilanteet täysillä loppuun asti, Sykkö summaa.

Punanutut pääsevät ensimmäisen kerran kokeilemaan teorioitaan oikein toden teolla käytännössä lauantaina, kun kotkalaiset iskevät kotikaukalossaan yhteen vieraaksi saapuvan ja sarjapisteitä ahnaasti Kotkasta mukaansa hamuavan eteläpohjanmaalaisporukka S-Kiekon kanssa.

Kotkalaisluotsi Sykkö odottaa vesi kielellä Janne Saarenpaan valmentaman ja titaanikasvatti Eppu Oksasen maestroiman seinäjokisryhmän kohtaamista, sillä jo viime keväänä puna- ja sininuttujen väliset keskinäiset väännöt olivat täynnä tunnetta, tulta sekä sitä kuuluisaa tappuraa.

– Kohtasimme S-Kiekon viime keväänä kaksi kertaa ja kumpikin otteluista oli erittäin kamppailuhenkisiä sekä tiukkoja pelejä, joissa molemmat osapuolet jättivät kaukaloon aivan kaiken, mitä jätettävissä vain oli, Sykkö myhäilee vanhoja muistellessaan.

Mikäli vanhat merkit pitävät edelleen kutinsa, on KSOY Areenalla odotettavissa aikamoinen ”kiekkosota” kahden periksiantamattoman joukkueen välillä.

– S-Kiekko on taisteleva ja ärsyttävän sitkeä vastustaja, joka ei varmasti lopeta missään vaiheessa yrittämistä kesken, kehuu Sykkö tulevaa avausvastusta.

– Meidän pitää siitä syystä olla valmiita kamppailemaan koko 60 minuutin ajan, mikäli mielimme heidät voittaa.

Kotipelin jälkeen onkin sitten välittömästi edessä myös kauden ensimmäinen tositesti vieraissa, kun Titaanit palaa viime kevään rikospaikalle Nokialle. Vastaansa punanutut saavat Sami Karppisen johtaman ja entisestään rivejään vahvistaneen Pyryn, joka nimilistansa sekä ennakko-odotusten pohjalta lienee yksi Suomi-sarjakauden 2018–2019 suurimmista mestarisuosikeista.

Vaikka vastus tiedetäänkin kivikovaksi, ei kotkalaisleirissä puntti liiemmin tutise.

– Emme missään nimessä lähde Nokialle vain pelkästään kuvia kumartelemaan, vaikka ennakkoon altavastaajana sarjan suurimman mestarisuosikin kotihalliin suunnistammekin, Sykkö täräyttää itsevarmana.

– Meidän on hyvä hakea voimaa viime kevään tapahtumista – Pyry oli silloinkin selkeän ennakkosuosikki, mutta niin vain onnistuimme pistämään heidät todella ahtaalle.

Tottahan toki Titaanien tavoitteena oleva vierasryöstö vaatinee aikamoisen nappisuorituksen, mutta on sitä uskomattomiampiakin sankaritarinoita urheilun saralla aiemminkin todistettu.

– Tässä sarjassa on millä tahansa joukkueella mahdollisuus voittaa aivan mikä tahansa joukkue, joten kyllä mekin Nokialta lähdemme ”matkamuistoja” pisteiden muodossa hakemaan, valaa Sykkö lisäuskoa omiinsa.

Mielenkiintoisen Suomi-sarjakauden alku on siis käsillä, joten siitä kannattaa ottaa kaikki irti, mitä suinkin on vain saatavissa ja sehän tapahtuu luonnollisesti livenä jääkiekkoa vahdaten.

– Jääkiekko on aina parasta paikan päällä ja Kotkassa ainoa paikka sen seuraamiseen on KSOY Areena, jossa uudistunut kotijoukkue iskee lauantai-iltana kaiken taistelutahtonsa likoon avausottelun voittaakseen, paaluttaa punanutut rinta rottingilla kohti edessä olevia tuulia ja tuiverruksia luotsaava Sykkö.

Titaanit avaa Suomi-sarjan runkosarjan kuluvan viikon lauantaina (22.9.) KSOY Areenalla, jossa kello 17:00 alkavassa kamppailussa vastaan asettuu Seinäjoen S-Kiekko.

Liput koitokseen maksavat 10 ja 7 euroa – alle 12-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

Sunnuntaina (23.9.) punanutut puolestaan matkailevat Pyryn vieraaksi Nokialle, jossa pelattava sarjapeli pyörähtää Nokian jäähallissa käyntiin kello 16:00 alkaen.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN TITAANIT KOTIVOITTOON!