Punanuttupalapeliä rakentamassa

19.10.2018

Titaanit hyökkää ennakkoluulottomasti niin sunnuntaina KSOY Areenalla vierailevan Kajaanin Hokin kuin lauantainakin Kaarinassa punanuttuja isännöivän HCIK:n kimppuun.
Titaanit hyökkää ennakkoluulottomasti niin sunnuntaina KSOY Areenalla vierailevan Kajaanin Hokin kuin lauantainakin Kaarinassa punanuttuja isännöivän HCIK:n kimppuun.

Kuluvan Suomi-sarjakauden avausvoittoaan harmpaat irvessä metsästävä Kotkan Titaanit on uuden valmennusjohtonsa alaisuudessa pyrkinyt hiomaan peruspelaamistaan käynnissä olevan viikon aikana entistä parempaan kuosiin. Viikonloppuna vastaan asettuvat HCIK sekä Hokki tulevatkin suurella todennäköisyydellä tosissaan testaamaan, miten hyvin punanuttupalapelin palaset on saatu aseteltua paikoilleen ja kuinka kokonaisuus kestää vastapuolen antamaa painetta.

Titaanien edeltävä viikonloppu sujui kutakuinkin kokonaan tien päällä, mutta lisäpisteitä se ei hyvästä yrityksestä ja selkeästi aiemmasta parantuneesta kokonaisilmeestä sekä suoritustasosta kuitenkaan punanutuille tuonut.

Vaikka kotkalaiset keräsivätkin pari täppää lisää tappiosarakkeeseensa, löysi päävalmentajaksi palannut Marko Oksanen siitä huolimatta paljon hyviä asioita oman joukkueensa tekemisestä.

Se on kuitenkin selvää, että hommaa riittää vielä rutkasti, ennen kuin titaanileirissä voidaan hyvällä omallatunnolla todeta asioiden olevan siinä jamassa, kuin niiden tässä kohtaa kautta pitäisi oikeasti jo olla.

– Haasteena meillä on tällä haavaa se, miten paljon pystymme ja uskaltamme harjoitusten yhteydessä syöttää pelaajille uusia asioista, koska niiden liiallinen tuputtaminen kerralla aiheuttaa jo itsessään paketin hajoamista, selventää titaanikäskijä Oksanen kimuranttia tilannetta.

– Kuten jo aiemmin sanoin, on tehtävä erittäin haastava, mutta samalla minulla on myös vahva usko siihen, että kyllä tämä meidän palapelimme tästä pikkuhiljaa rakentuu, kunhan vain maltilla menemme eteenpäin.

Oksasen ja muun valmennusryhmä taakkaa helpottaa se seikka, ettei alkukauden aikana kovia kokenut pelaajakatras ole menettänyt missään kohtaa uskoaan paremmasta huomisesta, vaan työnteko maistuu ja pienistä onnistumisista osataan edelleen iloita täysin rinnoin.

– Tärkeää on tietenkin se, että joukkueella on kokoajan loistava asenne tekemiseen päällä ja jokainen pelaaja ottaa hienosti valmennuksen taholta tulevia viestejä vastaan, Oksanen hymyilee tyytyväisenä.

– Meidän on nyt vain painetta hommia niska limassa ja uskottava yhdessä siihen, että jossain välissä pystymme pitämään pakettimme kasassa täyden 60 minuutin ajan ja voittamaan pelejä.

Titaanien ongelmat jo pelatuissa peleissä ovat kärjistetysti piilleet molempien maalien edustoilla. Siinä missä oman pään viisikkopuolustaminen ja puolustuspelaaminen ylipäänsä ovat olleet vajavaisia, ei myöskään vastustajan maalin läheisyydessä ole tapahtunut tarpeeksi hyviä asioita.

Näihin epäkohtiin on punanuttupiiskuri Oksasen mukaan pyritty puuttummaan systemaattisen harjoittelun avulla.

– Koko kuluvan viikon harjoitusten teema on ollut maalinteko, ”Ölle” toteaa ykskantaan.

– Se on pelin tärkein yksittäinen osa-alue – miten tilanteet rakennetaan ja kuinka tukitoimet maalinteolle annetaan, niitä kun ei ole oikein alkukauden aikana ollut.

Punanutut ovat lähes jokaisessa pelissä laukoneet vastustajiaan enemmän, mutta kudit ovat yleensä lähteneet heikoista sektoreista, eikä myöskään ripareille menijöitä ole liiemmin ollut.

– Nyt niihin maalinteko tukitoimiin on panostettu todella paljon ja toivoa sopii, että olemme onnistuneet istuttamaan kyseiset asiat pelaajien takaraivoihin, jotta ne alkavat näkyä joukkueen pelaamisessa tulevissa otteluissa, Oksanen kommentoi.

Jos on Titaanit ollut heikko viimeistelijä, niin samaa voi sanoa oman pään suojaamisesta, joka on tähän mennessä vuotanut toiseksi eniten.

– Hyökkäysten päättäminen on vain yksi osa normaalia jääkiekon pelaamista, joten ei sen harjoittelulla ole mitään tekemistä puolustuspelaamisen kanssa, eikä se myöskään poissulje sen toimivuutta, painottaa kotkalaiskäskijä ja jatkaa samaan hengenvetoon:

– Kokonaisuutta tässä kuitenkin kokoajan rakennetaan ja se taas lähtee liikkeelle hyvästä oman pään pelaamisesta.

– Kun oman pään pelaaminen on kunnossa, rakentuu siitä vahva viisikkopelaaminen, joka taas synnyttää laadukkaita maalipaikkoja, joista pelejä on mahdollista ratkaista, Oksanen naulaa.

”Kannattajien tuki ja usko oman joukkueen tekemiseen on suuressa roolissa”

Jos on Titaanien harjoittelu ja samalla tekeminen pikkuhiljaa paranemaan päin, niin samaa voi sanoa jatkossa eteen asettuvista vastustajista, jotka tulevien viikkojen aikana ovat käytännössä kaikki Suomi-sarjan ylempää kastia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Tähän ylempään kastiin kuuluvat niin lauantaina vieraissa kohdatta HC Indians Kaarina kuin sunnuntaina Kotkaan saapuva Kajaanin Hokkikin.

Titaanileirissä tiedostetaan vastustajien kovuus, mutta samalla myös luotto oman kokonaispaketin parantumiseen on punanuttujen puheista aistittavissa.

– Saamme paperilla vastaamme selkeästi kovempia joukkueita, kuin mitä viime viikonloppuna, mutta toisaalta myös me olemme pykälää valmiimpia pelaamaan sekä kamppailemaan otteluiden voitosta, muistuttaa Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen.

Kokenut kiekkomies heittää pöytään myös yhden tunnetuimmista hokijargoneista, joka kieltämättä pitänee punanuttujen tämänhetkinen tilanne peilaten jälleen kerran erittäin hyvin kutinsa.

– Tässä kohtaa ei sinällään ole minkäänlaista merkitystä kuka kulloinkin asettuu vastaan, sillä tärkein tehtävämme on laittaa oma pelaamisemme kuntoon, Oksanen sanailee.

– Lähdemme totta kai voittamaan jokaista peliä, emmekä liiemmin mieti onko se tai tuo vastus meille jollain tapaa helpompi saati vaikeampi.

D-Gate Areenallaan lauantaina punanuttuja odotteleva HCIK on pelaamiensa seitsemän runkosarjapelin aikana osoittautunut todelliseksi ”homeriksi”, sillä kaarinalaisten saldona on neljä kotivoittoa yhtä monesta ottelusta ja kolme vierastappiota niin ikään yhtä monesta koitoksesta.

Titaaneilla riittänee siis yllin kyllin työsarkaa, jotta Miikka Laaksosen luotsaamalle ja sarjataulukossa 9. sijalla killuvalle intiaanilaumalle päästäisiin joukkueiden keskinäisen kohtaamisen jälkimainingeissa merkitsemään kuluvan kauden ensimmäinen kotitappio.

Länsirannikon reissun vastapainoksi kotkalaiset pääsevät kotoisalla KSOY Areenalla isännöimään Jukka Niirasen ohjastamaa Hokkia, joka kuuluu ihan jo nimilistansa perusteella Suomi-sarjan mestarisuosikkien joukkoon.

Vaikkei sarjassa 6. sijalla olevien kajaanilaisten kausi olekaan lähtenyt liikkeelle aivan täysin ennakko-odotusten mukaisesti, on Hokki siitä huolimatta tähän mennessä selkeästi haastavin ja samalla raskaimmin aseistettu vierasjoukkue, jota Titaanit on kotikaukalossaan päässyt kaitsemaan.

– Kummassakin viikonlopun vastustajassamme on paljon todella taitavia pelaajia – HCIK:n vaarallisuus perustunee enemmän yksilöihin, kun taas Hokki on parempaa viisikkopeliä pelaava joukkue, kommentoi punanuttuluotsi Oksanen.

Kovia vihulaisia vastaan Titaanien oma tekeminen ja sen timanttisuus nousee keskiöön, sillä nyt kotkalaisten pitää saada puristettua itsestään pihalle kauden tähän mennessä parhaat ja ehyimmät suorituksensa voitoista taistellaakseen.

– Meidän on lauantaina hyydytettävä omalla pelaamisellamme HCIK:n yksilöt ja kun siinä onnistumme, siirtyy se hyvä kokonaistekeminen suoraan sunnuntaille, jolloin taas pystymme omalla viisikkopelaamisellamme iskemään paremmin kiinni Hokin vastaavaan, ”Ölle” tokaisee.

Vaikeuksien hetkellä ja ennakkoon viheliäisiä vastustajia vastaan punnitaan myös se, miten hyvin joukkuetta tuetaan sen ulkopuolelta.

Ei liene siis kovinkaan suuri yllätys, että nyt jos koskaan Titaanit tarvitsee uskollisilta kannattajiltaan kaiken mahdollisen tuen sekä kannustuksen, jotta joukkueen tukalaa asemaa sarjassa pystytään pienin, mutta sitäkin vakaammin askelin jatkossa parantamaan.

– Nuori joukkue tarvitsee tässä kohtaa kaiken mahdollisen tuen taakseen, koska pelaajat tekevät jok’ikinen päivä asiat aivan varmasti niin hyvin kuin suinkin pystyvät ja yrittävät parhaansa peli- tai treenipaidan päälle vetäessään, Oksanen toteaa.

– Mikään ei tällä hetkellä tule meille kuitenkaan ilmaiseksi, vaan se tulee nimenomaan raa’an työnteon kautta ja siinä myös kannattajiemme tuki ja usko oman joukkueen tekemiseen on suuressa roolissa!

Punanutut matkustavat lauantaina (20.10.) Kaarinaan, jossa kello 17:00 alkavassa Suomi-sarjakoitoksessa vastaan asettuu kotijoukkue HCIK.

Ottelua on mahdollista seurata Kymen Sanomien kautta ilmaisena lähetyksenä!

Sunnuntaina (21.10.) Titaanit puolestaan testaa KSOY Areenalla Kajaanin Hokin vireen Suomi-sarjan runkosarjaottelussa, joka polkaistaan käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa TERVETULOA!