Tehokas Hokki anasti pisteet matkaansa

21.10.2018

Titaanien ja Hokin välisessä kamppailussa oli kosolti niin väriä kuin erilaisia juonenkäänteitä täyden 60 minuutin ajan.

Kaarinan kompuroinnin jälkeen moni varmasti odotti saman marssitahdin jatkuvan myös sunnuntaina KSOY Areenalla. Onneksi Suomi-sarjan runkosarjaottelua isännöinyt Titaanit oli eri mieltä ja pisti Kotkassa vierailleen Hokin todelliseen testiin, mutta niin vain punanuttuja muutaman napsun verran tehokkaammin viimeistellyt kajaanilaismiehistö sai lopulta kotiinviemisikseen kaikki kolme sarjapistettä 4-5 (0-2, 1-1, 3-2) –lopputuloksen siivittämänä.

Titaanit – Hokki 4-5 (0-2, 1-1, 3-2)

11:50 0-1 Erno Räisänen (Jimi Nylund, Tuomas Komulainen)
16:51 0-2 Arttu Leskinen (Jesperi Viikilä, Iikka Törnvall)
23:10 0-3 Oscar Leppänen RL
37:25 1-3 Miro Mänttäri (Tomi Salovaara, Marko Puhakka)
42:50 2-3 Ville Myyryläinen (Petja Summanen, Roope Lantta) YV

44:40 2-4 Tommi Klemetti (Tuomas Komulainen, Risto Mattila) TV
45:18 3-4 Jere Koikkalainen (Miro Mänttäri)
53:34 3-5 Oscar Leppänen (Niko Saarenpää) AV VoM
55:44 4-5 Petja Summanen (Roope Lantta, Elmeri Kotro)

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 10+8+10= 28 torjuntaa (poissa 59:13-59:53)
Hokki – Tomi Rautio 11+10+13= 34 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 3 x 2min + 1 x 10min= 16min
Hokki 7 x 2min + 1 x 5min + 1 x 10min + 1 x 20min= 49min

Jos joskus voi sanoa, että eroa on kuin yöllä ja päivällä, niin sitä Titaanien sunnuntainen kotiesitys oli, verrattuna edellisillan Kaarinan koitokseen.

Punanutut nimittäin taistelivat vimmastusti ja pistivät kroppaa likoon kutakuinkin täyden 60 minuutin ajan, mutta niin vain pienet huolimattomuus- ja puolustusvirheet avasivat riittävät paikat vastapuolelle, eikä KSOY Areenalla vieraillut Kajaanin Hokki jättänyt niitä todellakaan käyttämättä.

Kotijoukkuetta hienosti kannustanut 322-päinen kotkalaisyleisö joutui sen myötä lopulta pettymään titaanipelaajien tavoin, sillä kauden tähän mennessä paras peliesitys jätti jälleen luun vetävän käteen, Hokin anastettua kaikki tarjolla olleet kolme Suomi-sarjapistettä matkaansa maalein 4-5.

– Harmittavan lähellehän se jäi, mutta kokonaissuoritus antaa meille uskoa tulevaan, totesi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen värikkään taiston tauottua.

Niinhän se kieltämättä jäi, etenkin kun ottaa huomioon, että Titaanit nousi komeasti 0-3-tilanteesta takaisin voittotaisteluun mukaan ja oli lopun painostusjaksonsa aikana erittäin lähellä jopa iskeä pelin tasalukemiin.

– Pelasimme ottelun alkupuoliskon ihan hyvin, mutta jouduimme siitä huolimatta kolmen maalin tappioasemaan, kun vastustaja onnistui pienistä virheistämme rokottamaan kovalla kädellä, Oksanen mietiskeli.

Titaanit tosiaankin tuli ottelun alkuun kuin tuulispää ja pisti edellisiltana Porvoossa kovan kamppailun vajavaisella miehistöllään vääntäneen Hokin lähes siltaan, mutta kiekkoa vieraiden maaliin eivät kotkalaiset onnistuneet millään ilveellä toimittamaan.

Kajaanilaisten kestettyä punanuttujen suurimman alkupaineen, siunaantui myös Hokille paikkoja iskuihin ja niin vain kaksi niistä tuotti myös avauserässä tulosta, kun Erno Räisänen ja Arttu Leskinen pääsivät heiluttamaan maaliverkkoa titaanivahti Niilo Pussisen selän takana.

Kun vielä Oscar Leppänen naulasi heti toisen erän alkajaisiksi rangaistuslaukauksesta tilanteeksi jo 0-3, uskoi varmasti suurin osa niin hallissa kuin tietokone- tai TV-ruuduilta peliä seuranneista homman olevan taputeltu, mutta mitä vielä.

Hokin mitä ilmeisimmin hieman hengähdettyä helpotuksesta kääntyi pelin suunta jälleen Titaanien nimiin ja vain kajaaniveräjää tukkineen Tomi Raution torjunnat pitivät maalieron muuttumattomana.

Isäntien hurjaan rynnistykseen tuli yksi valitettava tauko, kun hyökkäyspään kamppailutilanteen seurauksena kotkalaisten ykkösvitjan laitahyökkääjä Santeri Kunttu loukkaantui ikävän näköisesti ja miehen pelit taitavat sen seurauksena olla hetkeksi aikaa pelatut.

– Ensiarvio Kuntun kohdalla on se, että puhutaan ennemmin kuukausista kuin viikoista ja se on todella valitettavaa, sillä ”Kyy” on yksi meidän ehdottomia kärkihyökkääjiämme, jonka jättämää aukkoa on hieman vaikea paikata, harmitteli titaaniluotsi Oksanen.

– Meidän muiden on nyt vain paiskittava kahta kauheammin hommia, että kyseinen aukko saadaan ”Kyyn” sairausloman aikana paikattua.

Pienestä kii

Kuntun loukkaantumisen ja sen aiheuttaman katkon jälkeen Titaanit alkoi entistä rajummin hyökyä Hokin kimppuun sekä kohti Tomi Raution vartioimaa kajaanilaismaalia ja se kannatti, sillä vihdoin ajassa 37:25 punanutut onnistuivat Miro Mänttärin toimesta ujuttamaan kumimuikun nuottaan.

Lisää vettä myllyyn kaatoi kolmannen erän alkajaiksi Hokin ykkössentteri Jesperi Viikilä, joka törmäsi keskialueella titaanikippari Roope Lanttaan sillä seurauksella, että ottelun tuomaristo päätti passittaa Viikilän 5+20 minuutin rangaistus polvitaklauksesta niskassaan aikaistetulle suihkukomennukselle.

Kun vielä Hokin kapteeni Niko Saarenpää ampui vain kuusi sekuntia Viikilän kakun alkamisesta kiekon katsomoon, tarjoutui kotkalaisille loistava paikka lisäosumien tekoon täyden kahden minuutin mittaisen 5-3-ylivoiman ansiosta.

Punanutut pyörittelivätkin aikansa sekä yrittivät hakea vuorenvarmaa tekopaikkaa ja lopulta sellainen avautuikin sektorissa päivystäneelle Ville Myyryläiselle, jonka suora jatkokuti Petja Summasen tarjoiluun venytti niin Hokki-maalin verkkoa kuin kotiyleisön äänijänteitäkin.

Vieraat onnistuivat kuitenkin kuittaamaan 2-3-kavennuksen hetkeä myöhemmin, kun Tommi Klemetti sivalsi komean syöttörallin päätteeksi pelivälineen kotkalaisveskari Niilo Pussisen ulottumattomiin ja kajaanilaiset jälleen kahden maalin karkumatkalle.

Mutta eipä taas aikaakaan, kunnes kyseessä oli ”maalin peli”, sillä Jere Koikkalainen sai kunnian iskeä kuluvan kauden avausmaalinsa Mänttärin loistotarjoilusta ja vaikkei titaanipuolustajan kuti kunnolla onnistunutkaan, oli se silti riittävä lennättämään telkän pönttöön ohi täysin voimattoman hokkihäkkäri Raution.

Titaanien hurja kiri otti kuitenkin ikävästi takapakkia reilut kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Hokki onnistui alivoimalla tekemään jo illan viidennen täysosumansa.

Kotkalaispuolustajan heikko viivapelaaminen ja epäonnistunut syöttö tarjoilivat Oscar Leppäselle läpiajon paikan, eikä jo aiemmassa erässä rankkarista onnistunut keskushyökkääjä jättänyt tätäkään saumaa käyttämättä hyödykseen, vaan piiskasi painavalla rannekudilla kiekon Pussisen suojien välistä verkon perukoille.

Ottelu ei kuitenkaan ollut edelleenkään valmis aikakirjoihin kirjattavaksi, sillä punanuttujen onnistui jo kolmannen kerran tulla maalin päähän, kun Lantan ja Elmeri Kotron rakentaman suoran hyökkäyksen pääsi päättämään p-pisteen kaarelta vulkaanisen kuminpalasen häkkiin tulittanut Summanen.

Kyseisen kavennuksen jälkeen Titaaneille jäi neljä minuuttia sekä 16 sekuntia aikaa viritellä vielä lopullinen kiri käyntiin ja sellaisen punanutut juonivatkin, mutta lisäosumia se ei kuitenkaan enää kotkalaisille tuonut.

Lähellä Titaanit tosin vielä kävi, sillä niin Panu Laitisella kuin Miikka Hakalallakin oli hyvät tontit huudattaa kotiyleisöä, mutta Rautio oli kummallakin kerralla ratkaisevasti hajulla punanuttuhyökkääjien aikeista, torjuen kudit väljemmille vesille ja pelastaen näin 4-5-vierasvoiton Hokille.

– Saavutimme tänään sellaisia asioita tässä meidän projektissa, että kirvelevästä tappiosta huolimatta on silti pakko olla tyytyväinen joukkueen esitykseen, kommentoi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen hetkeä aiemmin päättynyttä kamppailua.

– 0-3-maalin jälkeinen peliin mukaan tulo uudestaan ja aina uudestaan kuitenkin osoitti sen, ettemme todellakaan ole luovuttamassa, vaan taistelemme tosissamme loppuun asti.

Kokenut kotkalaisluotsi oli jakanut kehuja myös omille pelaajilleen taiston jälkeisen yhteisjuttutuokion aikana.

– Sanoin pelaajille pukuhuoneessa taiston tauottua, että nyt tämä ryhmä näytti ensimmäistä kertaa oikeasti joukkueelta ja sen varaan on jatkossa hyvä rakentaa, Oksanen paljasti tsemppauspuheenvuoronsa sisältöä.

Joka tapauksessa tappio on silti tappio, eikä se pistetiliä liiemmin kasvata. Häviöistä on hyvä ottaa aina oppia ja syyt siihen saada selville.

Suurimmat syyt Hokille kärsittyyn tappioon olivatkin Oksasella varsin kirkkaana mielessä.

– Pelaamisemme näytti pääosin hyvältä, mutta niitä muutamia nyt nähtyjä virheitä ei vain tällä tasolla ole varaa tehdä, sillä Hokin tasoiset vastustajat rokottavat niistä armotta, ”Ölle” mietiskeli.

– Oma viimeistelymme jäi taas vähän vajavaiseksi etenkin ottelun alussa, mutta sen edetessä aloimme pikkuhiljaa osumaan kovemmalla prosentilla tekopaikoistamme.

JHL ry:n työtaistelun myötä Titaaneille koitti Hokki-ottelun jälkeen jäähallien maanantaisen ja tiistaisen kiinni olon vuoksi lyhyt ”pakkoloma”, joka otettiin kotkalaisleirissä erittäin hyvillä mielin vastaan.

– Saamme nyt huilata kunnolla pari päivää ja vetää happea, jonka jälkeen otamme tästä pelistä saamamme positiiviset asiat mukaan sekä alamme keskiviikosta lähtien keskittyä taas tuleviin koitoksiin, päätti Oksanen.

Ottelun nälkäisin titaanipelaaja: # 44 Jere Koikkalainen.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu ensi viikon lauantaina (27.10.), kun punanutut matkustavat Forssaan, jossa majaansa pitävä FPS isännöi kello 17:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.