Tylsyykö terävin kärki titaaniin?

13.11.2018

Titaanien ikäpresidentti Joonas Eväkoski uskoo punanuttujen parantavan tekemistään ennen kaikkea yhtenäisen joukkuepelaamisen avulla.
Titaanien ikäpresidentti Joonas Eväkoski uskoo punanuttujen parantavan tekemistään ennen kaikkea yhtenäisen joukkuepelaamisen avulla.

Kun tasan puolet on Suomi-sarjan runkosarjaa takana, löytyy Kotkan Titaanit taulukosta viimeistä edelliseltä sijaluvulta. Ei tosiaankaan sitä mitä ennakkoon punanuttuleirissä odotettiin, mutta samalla myös kylmä fakta siitä, mihin kotkalaisten pelillinen taso on syyskauden aikana tähän mennessä riittänyt.

Kun pelejä on Suomi-sarjan runkosarjasta pelattu tasan puolet eli 16 kappaletta, ei Titaanien menoa voi kuvata kovinkaan onnistuneeksi. Kotkalaisille on kyseisistä peleistä tarttunut tilille vain kaksi voittoa, kun taas 14 kertaa punanutut ovat joutuneet poistumaan kaukalosta tappion karvasta kalkkia nieleskellen.

Viimeisin kivulias kokemus Marko Oksasen johtamille joukoille sattui isänpäiväsunnuntaina, kun sarjajumbona majaileva Muik Hockey kävi hakemassa KSOY Areenalta täydet pinnat matkaansa tyylipuhtaan 0-4-vierasvoiton siivittämänä.

Titaaneihin seitsemän vuoden ja Suomi-sarjatasolle peräti 10 vuoden tauon jälkeen palannut konkaripuolustaja Joonas Eväkoski onkin kokemuksensa puolesta varsin oiva kaveri kertomaan, mikä kotkalaisten pelaamisessa oikein mättää?

– Mielestäni on kaksi selkeää syytä sille, miksemme kykene pelejä tasaisesti voittamaan ja ne löytyvät kummankin maalin edustalta, Eväkoski kommentoi.

Niin... Titaanit on tehnyt sarjassa vähiten maaleja (34) ja päästänyt neljänneksi eniten (66). Ei mikään kovin mairitteleva suhdeluku, joka kertoo omaa karua kieltään siitä, mikseivät punanutut ole liiemmin syksyn aikana kaukalossa juhlineet.

– Päästämme joukkueena liikaa ja liian helposti maaleja omaan päähämme, kun viisikkopuolustuksemme ei ota toimiakseen, Eväkoski summaa.

– Sen lisäksi emme onnistu peleissä tasaisesti luomistamme lukuisista tekopaikoista huolimatta iskemään riittävän hyvällä prosentilla osumia vastustajan verkkoon.

Kolmannen polven kiekkoilija haluaisikin tästä syystä nähdä niin itsensä kuin joukkuekavereidensa pelaavan vastaisuudessa selkeästi nöyremmin ja yksinkertaisemmin.

– Meidän tulisi saada lisää kärsivällisyyttä, huolellisuutta ja suoraviivaisuutta otteisiimme, niin mainitsemani pelaamisemme selkeimmät ongelmakohdat voitaisiin jollakin aikajänteellä saada ratkaistua, ”Evä” mietiskelee.

Mitä tulee 31-vuotiaan toimintaterapeutin omaan suoriutumiseen kovassa Suomi-sarjatempossa, antaa mies itselleen arvosanaksi tyydyttävän, löytäen kuitenkin myös paljon parantamisen varaa.

– Kyllähän se on ollut aika iso hyppäys kolmosdivari- ja kuntokiekkovauhdista takaisin Suomi-sarjatasolle, mutta olen mielestäni ihan kohtalaisesti pysynyt vauhdissa mukana, Eväkoski tokaisee.

– Olen joutunut muokkaamaan omaa pelaamistani aika paljon sitten edellisen Suomi-sarjavisiittini, sillä kiekollinen ja hyökkäysvoittoinen pelityyli on vaihtunut selkeästi puolustavampaan sekä yksinkertaisempaan suuntaan.

– Paljon on kuitenkin vielä petrattavaa ja olenkin säännöllisesti vilkuillut ottelutallenteilta omaa pelaamistani ihan jo senkin vuoksi, että haluan edelleen kehittää itseäni ja pysyä mahdollisimman mukana hyvin ajan hermolla, ”Evä” selventää.

Se käy joka tapauksessa varsin nopeasti 10 Suomi-sarjaottelussa yhden syöttöpisteen tililleen poimineen puolustajan puheista selväksi, että joukkueena menestyminen on kaikkein tärkein asia.

– Pääasia on saada joukkueemme pelaamaan yhdessä paremmin ja sen myötä kyetä voittamaan pelejä, Eväkoski naulaa.

– Vaikka onnistuisinkin itse pelaamaan hyvin, niin ei se silti tyydytä yhtään, jollemme joukkueena menesty.

Titaaneille tarjoutuukin kuluvan viikon aikana mielenkiintoinen sauma testata omaa pelaamistaan ja sen tasoa tiukoissa paikoissa, sillä punanutut iskevät yhteen kahden Suomi-sarjan ehdottomaan eliittiin kuuluvan vastustajan kanssa.

Keskiviikkona kotkalaiset matkustavat Porvooseen, jossa juurikin Titaaneille edeltävässä keskinäisessä kohtaamisessa hävinnyt Hunters odottaa vesi kielellä kostomahdollisuutta. Lauantaina puolestaan punanutut saavat vieraita Forssasta, kun FPS saapuu vieraisille KSOY Areenalle.

Ei siis mikään maailman helpoin ”tuplapatukka” pureskeltavaksi, vai kuinka?

– Emmekös me viimeksi Huntersin onnistuneet kotona kaatamaan kuluvan kauden ennätysyleisömme edessä, ”Evä” kysyy ja vastaa samaan syssyyn itselleen:

– Toivoa sopii, että vieraissakin on huomenna kauden ennätysyleisö seuraamassa peliä, jonka aikana sitten iskemme porvoolaiset jälleen siltaan.

Eväkoski kuitenkin tietää kokeneena komeljanttarina, että nöyrää ilman työntekoa ja kärsivällistä yhteen hiileen puhaltamista Titaaneille on kummastakin kärkijoukkueen kohtaamisesta tarjolla vain sitä kuuluisaa lämmintä kättä.

– Saimme viime sunnuntaina erittäin hyvän oppitunnin siitä, mitä tapahtuu kun ajatus lähtee laukalle ja luulotauti iskee päälle jo ennen pelin alkua, ”Evä” kertaa.

– Erityisesti nyt kun vastassamme on sarjataulukon terävimmässä kärjessä olevat joukkueet, on meidän lähdettävä keskittyneinä taistelemaan, luotettava omaan tekemisemme sekä pyrittävä menemään huolellisen ja nöyrän pelaamisen avulla vaihto kerrallaan eteenpäin.

Huolellisuus ja nöyryys ovat toistuneet useasti Eväkosken puheissa, joten ei ole kovin suuri ihme, kenet hän nimeää viikon seurattavaksi titaanipelaajaksi.

– Pakkiparini Erkka Huttunen on osoittanut nuoresta iästään huolimatta kykenevänsä pelaamaan tällä tasolla illasta toiseen todella virheetöntä peliä, kehuu ”Evä” vierellään operoivaa 20-vuotiasta titaanikasvattia.

– ”Erneston” pelaamisessa korostuu yksinkertaisuuden merkitys – helppo syöttö eteenpäin ilman mitään turhia riplailuita, pidetään viiva sovitusti kiinni ja ajetaan tarpeen tullen voimalla päin omaa miestä, eikä vain luistella ohi.

– Kyllähän näin vanhempana pelaajana tuollaista tekemistä on ilo katsoa vierestä ja uskon, että sama fiilis on päällä myös katsomossa peliä seuraavilla katsojillakin, Eväkoski myhäilee.

”Aikomuksemme on nostaa tekemisemme taas Suomi-sarjan vaatimalle tasolle”

Jos olivat kaikki viime sunnuntaina KSOY Areenalla peliä seuraamassa olleet titaanikannattajat pettyneitä omien suosikkiensa peliesitykseen, sitä samaa voi sanoa punanuttuja luotsaavasta Marko Oksasesta.

Kokeneen kotkalaiskäskyttäjän mielestä koetusta pohjakosketuksesta ei kuitenkaan ole kuin yksi suunta ja se on totutusti ylöspäin.

– Kaikki tekemisemme viime sunnuntaina oli mallia kuntokiekko, joten aikomuksenamme on kuluvan viikon otteluissa nostaa toimintamme taas Suomi-sarjan vaatimalle tasolle, Oksanen paaluttaa.

Syytä siihen, miksei Titaanien pelaaminen ole pienistä valonpilkahduksista huolimatta ottanut oikein millään kunnon tuulta alleen, ei Oksanen osaa suorilta sanoa yksittäistä selittävää seikka.

– Suorittamisemme tuntuu menevän tällä hetkellä aikamoista vuoristorataa ylös sekä alas – välillä on todella hyviä ja välillä taas heikkoja suorituksia ihan jo pelin sisällä, ”Ölle” aprikoi.

– Näkee selkeästi etteivät kaikki pelilliset asiat ole vieläkään menneet pelaajien selkäytimiin ja väsymys vain korostaa niitä puuteitta, sillä sen koittaessa voi kaukalossa tapahtua ihan mitä tahansa.

Titaanien peräsimeen reilu kuukausi takaperin tarttunut Oksanen korosti heti ensitöikseen, että työsarkaa riittää, eikä mikään muutu hetkessä – miehen mieli ei ole muuttunut 10 valmentamansa ottelunkaan jälkeen yhtikäs mihinkään.

– Kyllä tässä on edelleen vaan aikamoinen kasvuprosessi meneillään – pelaajat eivät ole vielä kasvaneet yhtenäiseksi joukkueeksi, joka pystyisi käsittelemään etenkin vaikeat hetket mallikkaastim, punanuttupiiskuri toteaa.

– Kova työsarka on edessä, jotta saisimme muun valmennuksen kanssa nivottua jokaisen pelaajan vetämään niin sanotusti samaa narua, jolloin paketti olisi mahdollista pitää kasassa täyden 60 minuutin ajan.

Tiiviissä tahdissa läpi pelattavassa Suomi-sarjan runkosarjassa aikaa ei liiemmälti jää mihinkään ylimääräiseen, joten punanuttujen on vain pyrittävä harjoitusten kautta saamaan pakettiaan entistä parempaan jiiriin.

Hyvällä sekä päämäärätietoisella harjoittelulla on nimittäin mahdollista saada peleissä haluttuja tuloksia aikaiseksi ja juuri niitä Titaanit myös lähtee edessä olevista kamppailuista hakemaankin.

– Olemme kohdanneet niin Huntersin kuin FPS:nkin ja tiedämme kyllä mitä tuleman pitää, sanoo Oksanen rauhallisella äänellä.

Lienee sanomattakin selvää, että Titaanit hypätessä askiin sarjataulukossa tasapisteissä 2. ja 3. sijoja miehittävien vastustajien kanssa, on kotkalaisille tarjolla täysin selkeä haastajan rooli.

Se tietää sitä, etteivät punanutut voi lähestyä kumpaakaan peliä pelkästään hyökkäysajattelun ja maalien tekemisen kautta, vaan nyt jos koskaan tiivis puolustuspelaaminen sekä raaka työnteko nousevat arvoon arvaamattomaan.

– Meidän pitää sekä keskiviikkona Porvoossa että lauantaina kotikaukalossa olla todella nöyriä, kurinalaisia ja kärsivällisiä, ”Ölle” selventää miehistönsä pelaamisen selkeitä suuntaviivoja.

– Kun emme ala missään kohtaa soveltaa omiamme, vaan pidämme puolustuspakettimme kasassa, on meillä mahdollisuus saada kummastakin pelistä hyvä tulos aikaiseksi.

Pistetavoitteita Oksanen ei tällä kertaa halua etukäteen julistaa, mutta myöntää kuitenkin sen, että oman pistepussukan täyttäminen on mahdollista kaiken osuessa nappiin.

– Niin Hunters- kuin FPS-koitokset ovat kumpainenkin erittäin hyviä mittareita meille sen suhteen, että miten pystymme pelaamaan edellä mainitsemallani tavalla, kotkalaiskäskyttäjä sanailee.

– Tavoitteenamme on pelata kaksi hyvää ja ehjää 60-minuutin suoritusta sekä vasta sen jälkeen katsoa mihin ne lopulta riittivät.

Punanutut matkustavat keskiviikkona (14.11.) Kokonniemen jäähalliin, jossa kello 18:30 alkavassa Suomi-sarjakoitoksessa vastaan asettuu kotijoukkue Porvoon Hunters.

Lauantaina (17.11.) Titaanit puolestaan testaa KSOY Areenalla Forssan Palloseuran vireen Suomi-sarjan runkosarjaottelussa, joka polkaistaan käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa TERVETULOA!