”Kauden ehjin 60-minuuttinen”

14.11.2018

Porvoon keskiviikkoilta päättyi Titaanien riemukkaisiin voitonjuhliin. © Janne Penttinen – https://leevili.kuvat.fi/
Porvoon keskiviikkoilta päättyi Titaanien riemukkaisiin voitonjuhliin. © Janne Penttinen – https://leevili.kuvat.fi/

Keskiviikkoilta muutti Porvoon taivaan tulipunaiseksi, kun täydellisen kasvojen pesun suorittanut Kotkan Titaanit kävi maukkaalla ryöstöretkellä Kokonniemen jäähallissa. Sarjakakkosena majaillut Hunters pehmeni nimittäin lyhyen ajan sisään toistamiseen punanuttujen käsittelyssä, nyt 2-4 (0-1, 2-1, 0-2) –lukemin.

Hunters – Titaanit 2-4 (0-1, 2-1, 0-2)

12:51 0-1 Santeri Suikkanen (Niklas Malinen, Panu Laitinen)
27:51 1-1 Teemu Väisänen (Teemu Mielonen)
28:32 2-1 Teemu Mielonen (Nico Björkbacka, Jarmo Jokila)
29:50 2-2 Petteri Paajanen (Marko Puhakka, Petja Summanen)
42:55 2-3 Tomi Salovaara (Samu Hulkko, Tomi Keijonen) VoM
59:17 2-4 Elmeri Kotro (Panu Laitinen, Santeri Suikkanen)


Maalivahdit:

Hunters – Juuso Laukkanen 12+5+7= 24 torjuntaa (poissa 59:17-60:00)
Titaanit – Niilo Pussinen 12+9+11= 32 torjuntaa

Jäähyt:

Hunters 1 x 2min= 2min
Titaanit 3 x 2min= 6min

Arkena pelattavat pelit ovat Suomi-sarjatasolla tunnetusti vaikeita rasteja.

Vielä kun lähdet pelaamaan kyseistä koitosta vieraskaukaloon, jossa vastaan asettuu sarjataulukossa 2. sijalla majaileva kivikova kotijoukkue ja itselläsi on alla kauden ehkäpä heikoin peliesitys, ei kyseinen kombinaatio hirveitä ennakko-odotuksia nostata ilmoille.

Onneksi kuitenkin etukäteisspekulaatiot ovat aina vain ja ainoastaan etukäteisspekulaatioita, eivätkä tilastot saati sijoitukset sarjataulukossa kerro ikinä täydellistä totuutta, varsinkaan ”paikallisväännöissä”, jollainen Titaanien ja Huntersin välillä käytiin Porvoon keskiviikkoillassa.

Joukkueiden edeltävässä keskinäisessä välienselvittelyssä porvoolaiset nurin kammennut punanuttumiehistö nimittäin syttyi jälleen vahvaan liekkiin liukuessaan ”Metsästäjien” kanssa samaan kaukaloon ja se sai myös kotkalaisjoukkueen päävalmentaja Marko Oksasen hymyilemään vapautuneesti.

– Jääkiekko on mielenkiintoista siinä mielessä, että kaikki asiat voivat muuttua ihan muutamassa päivässä, viittasi Oksasen omiensa edeltävänä sunnuntaina sarjajumbo Muik Hockeylle kotikaukalossaan kärsimään 0-4-tappioon.

– Näemmä se kotona suoritettu totaalisukellus toimi meille tähän otteluun erittäin hyvänä herätteenä.

Sitä se totisesti oli, sillä Kokonniemen jäähallissa nähtiin täysin erilainen Titaanit – nöyrä, yhtenäinen, uhrautuva, työntekoa vieroksumaton, loppuun asti taisteleva ja kliinisen tehokas.

Punanuttupiiskuri Oksanen myhäilikin pelaajiensa ottaneen valmennuksen puheista vaarin ja toteuttaneen yhteisesti sovittua pelisuunnitelmaa käytännössä alusta aina viimeiseen summerin törähdykseen saakka.

– Kävimme eilen aika pitkään joukkueen kanssa asioita läpi ennen harjoitusten alkua sekä sitten jäällä vielä hieman lisää, sen mitä vain pystyimme yhden jään aikana porukalla käsittelemään, ”Ölle” rupatteli.

Yhdessä läpi käydyt sekä treeneissä hinkatut pelilliset asiat näkyivät Porvoossa oikeastaan ensimmäistä kertaa koko ottelun ajan ja se saikin pääpiiskuri Oksasen kehumaan vuolaasti omiaan.

– Pelasimme tänään kauden ehjimmän 60-minuuttisemme – oikeastaan vain yksi vähän musta minuutti mahtui mukaan, mutta kokonaisuus oli siitä huolimatta ylivoimaisesti tähän mennessä parasta laatua, Oksanen suitsutti.

Kokeneen titaaniluotsin hyvänolontunteen ymmärtää, sillä 2-4-vierasvoitto ja vieläpä Huntersista oli juuri sellaista balsamia punanuttujen haavoille, joita Muik Hockey-taisto oli kotkalaisjoukkueelle aiheuttanut.

– Kun asioita jaksetaan tarpeeksi tehdä ja niiden avulla saadaan aikaiseksi hyvä tulos, niin totta kai se lämmittää mieltä – ei sitä käy kiistäminen, ”Ölle” totesi naama näkkärillä.

– Kaikki ne pelilliset asiat, joista olemme tässä kuukauden verran puhuneet, jauhaneet ja harjoitelleet näkyivät jäällä ja silloin suorittamisemme nyt juurikin tuollaista.

Titaani ei taitu

Titaanit sai otteluun juuri haluamansalaisen lähdön, kun kotkalaiset onnistuivat ensiksi hyydyttämään Huntersin alkuryöhän ja iskemään sen jälkeen omasta paikastaan verkon tötterölle.

Takaisin pelaavaan kokoonpanoon palannut ja todella pirteästi läpi taiston esiintynyt Niklas Malinen toimi 0-1-osuman alustajana, sillä miehen lavasta lähti p-pisteen kaarelta sen verran terävä lyöntilaukaus, ettei Hunters-vahti Juuso Laukkanen kyennyt vangitsemaan pelivälinettä suojiensa alle ja kärppänä karakiekolle porhaltanut Santeri Suikkanen pääsi täten tuikkaamaan titaaniuransa ”esikoisella” vieraat johtoasemaan.

Tottahan toki myös isännillä oli omat paikkansa maalitilinsä avaamiseen, mutta punanuttujen veräjällä seissyt Niilo Pussinen nollasi avauserässä niin läpiajoon laidalta polkaisseen Patrik Malleniuksen kuin Miska Varjosaarenkin maalintekoyritykset.

Tasaisena eteenpäin soljunut kamppailu sai kotkalaisnäkökulmasta katsottuna oikeastaan ainoan tumman sävyn, kun Hunters onnistui toisen erän puolivälin tietämillä iskemään ykkösvitjansa toimesta 39 sekuntiin kaksi täysosumaa.

Tasoituksesta vastasi Teemu Mielosen voittaman hyökkäysalueen p-pistealoituksen jälkeen vihaisella kudilla telkän pönttöön lennättänyt Teemu Väisänen, kun taas porvoolaiset johtoon napautti 1-1-maalin syöttäjä Mielonen, joka sai nautiskella Nico Björkbackan läpiajosta maalin edustalle pyörimään jääneen limpun ohi voimattoman Pussisen.

Titaanit ei kahdesta nopeasta takaiskusta kuitenkaan lannistunut, vaan iski nopeasti vastapalloon, kun Petja Summanen syötti Marko Puhakan ja Petteri Paajasen ylivoimahyökkäykseen, jonka viimeksi mainittu päätti myöskin titaaniuransa ”esikoiseen” sekä todella komealla rannarilla etuyläkulmaan laukomaansa 2-2-tasoitukseen.

Edellisen ”paikallistaiston” tapaan ottelun ratkaisu jäi päätöserän varaan ja kuten aiemmallakin kerralla, niin myös nyt voittajana käsiä kohti hallin kattoa pääsi lopulta nostelemaan kotkalaisjoukkue.

Punanutut alkoivat kolmannen erän kolmannella peliminuutilla viritellä vahvasti voitonsäveliä jo urkuihinsa, kun Samu Hulkon onnistunut purkukiekko tavoitti tuhatta ja sataa kohti vastapuolen kenttäpäätyä keskialueella porhaltaneen Tomi Salovaaran mailanlavan.

Salovaara huomasi tilanteessa ylivoimahyökkäyksessä mukana olleen Tino Hovin, mutta päätti siitä huolimatta viedä tilanteen itse loppuun asti – se totisesti kannatti, sillä miehen työvälineestä lähti sellainen unelmakuti, että oksat pois ja vielä vähän päälle.

Kotkalaissentteri nimittäin tulitti todella pienestä kulmasta vulkaanisen kuminpalasen Hunters-vahti Laukkasen olkapään yli sille samalle ylähyllylle, jossa äitimuori tunnetusti säilyttää keksipurkkiaan.

Kumimuikun lävähdettyä yläläskiin ja pudottua maalin perukoille, otti Salovaara vienon hymynkareen säestämänä riehakkaat onnittelut vastaan ensimmäisenä miehen kaulaan hypänneiltä Hovilta ja Hulkolta.

Titaanien siirryttyä uudelleen johtoasemaan, alkoi jäljelle jääneistä minuuteista muodostua hyvin selkeä kokonaiskuva.

Punanutut puolustivat tiiviisti, nöyrähti ja uhrautuvasti omaa maaliaan yhdessä loistovireeseen äityneen maalivahti Pussisen kanssa, kun taas isännät tuntuivat turhautuvan aina vain enemmän sekä enemmän, kun tulosta ei tullut sitten millään.

Hunters ei pystynyt käyttämään hyödykseen edes päätuomari Jan Nordströmin hienoista ”kotilinjaa” ja sekös sai vain entisestään lisää voimaa titaanipelaajien puolustusotteisiin.

Porvoolaisvaihtoaitiossa alettiin hiekan valuessa tiimalasista vähiin varmasti jo miettiä lopullista rynnistystä, mutta siltä vei lopulta lähes täydellisesti pohjan Titaanien kakkosvitja, joka värkkäsi ajassa 59:17 illan neljännen punanuttumerkkisen täysosuman.

Panu Laitinen paini kotijoukkueen maalin takana kiekon itselleen ja heitti sen ovelasti rystyllä suoraan sota-alueelle liukuneen Elmeri Kotron eteen, joka puolestaan painoi ykkösellä sekä vieläpä putkea kilauttamalla karkin reppuun.

Hunters otti välittömästi 2-4-osuman jälkeen aikalisän ja maalivahtinsa Laukkasen pois kaukalosta sekä haki kuudella miehellä epätoivoisesti kavennusta, mutta Titaanit kesti hienosti jäljelle jääneet sekuntit pois kellosta.

Summerin pärähtäessä kolmannen kerran Porvoon keskiviikkoillassa voitiin Kokonniemen jäähallin valotaululta lukea punanuttujen kannalta nasuliset uutiset: Hunters 2 – 4 Titaanit.

Kauden kolmas kolmen pisteen voitto nosti kotkalaiset sarjataulukossa pykälän ylöspäin ja samalla ero suoran säilyjän paikkaan kaveni vain kahteen pisteeseen.

Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen näki omiensa syttyneen jälleen pelaamaan hyvää jääkiekkoa ”paikallisvastustajaansa” vastaan, mutta nyt myös pelillinen taso oli miehen mukaan aiempaa korkeampaa luokkaa.

– Saimme edeltävään keskinäiseen peliimme niin ikään hyvän draivin päälle, mutta se ei pelillisesti ollut lähelläkään tämäniltaista esitystä, Oksanen kommentoi.

– Olimme pelillisesti niin hyviä ja valmiita, että olisimme tapelleet tänään tasapäin voitosta ihan jokaisen tämän sarjan joukkueen kanssa.

Vahvan alun kuluvalle kiekkoviikolleen Porvoossa ottaneen titaanimiehistön työsarka ei jatkossa paljoa helpotu, sillä punanutut iskevät lauantaina kotikaukalossaan yhteen 2. sijalle sarjataulukossa kohonneen Forssan Palloseuran kanssa.

– FPS on vähän erityyppinen joukkue kuin Hunters – se on isokokoinen ja äärimmäisen fyysinen sekä taitava ryhmä, joka pelaa juuri sellaista yksinkertaista jääkiekkoa, johon mekin pyrimme, mietiskeli Oksanen tulevaa vastustajaa.

– Hieman erilaiset keitokset pitää siis forssalaisten päänmenoksi keitellä, mutta jos ja kun saamme oman pelaamisemme jälleen kuosiin, tarjoutuu meille ihan samanlaiset mahdollisuudet ottaa myös siitä pelistä voitto itsellemme.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Janne Penttisen valokuvat-sivustolta.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu kuluvan viikon lauantaina (17.11.), kun punanuttujen vieraaksi Kotkaan saapuu FPS.

Ottelu alkaa KSOY Areenalla kello 17:00 – liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroa.

TERVETULOA KANNUSTAMAAN PUNANUTUT KOTIVOITTOON!