Omiin vahvuuksiin luottaen

7.12.2018

Titaaneissa pelaamisesta ja Kotkassa asumisesta sekä opiskelemisesta nauttiva Petja Summanen haluaa johdottaa punanutut voittoihin myös JHT- ja Riemu-kamppailuissa.
Titaaneissa pelaamisesta ja Kotkassa asumisesta sekä opiskelemisesta nauttiva Petja Summanen haluaa johdottaa punanutut voittoihin myös JHT- ja Riemu-kamppailuissa.

Kotkan Titaanit on kaikessa hiljaisuudessa ehtinyt rakentamaan itselleen jo neljän ottelun mittaisen voittoputken Suomi-sarjassa. Tämän seurauksena punanutut hyökkäävätkin tulevan viikonlopun otteluihinsa tarkoituksenaan hyvän vireensä jatkaminen, mutta helppoa se ei tule missään nimessä olemaan, kiitos vastaan asettuvien JHT Kalajoen ja jyväskyläläisen Riemun.

Titaanit on männäviikkojen aikana paranut menoaan, kuin se kuuluisa sika juoksuaan. Kotkalaiset ovat poimineet tasaiseen tahtiin vyölleen vastustajiensa päänahkoja ja nousseet samalla ryminällä ylöspäin sarjataulukossa.

Yksi punanuttujen pelillisen ryhtiliikkeen johtajista on ollut toista kauttaan titaanipaidassa viilettävä Petja Summanen, joka kertookin viihtyvänsä hienosti Etelä-Kymenlaakson helmenä tunnetussa merikaupungissa.

– Olen viihtynyt Kotkassa todella hyvin ja oikeastaan ainoa huono asia mitä keksin Kotkasta paikkakuntana on se, että täällä tuulee todella paljon, Summanen naurahtaa.

Lätkähommien ohella paikallisessa ammattikorkeakoulussa opiskeleva Summanen kehuu estoitta niin Titaanien tarjoamia fasiliteetteja kuin punanuttujen kannattajiakin.

– Jääkiekkoilulliselta puolelta katsottuna on pakko sanoa, että mitä olen Suomi-sarjaa eri kaupungeissa pelannut, niin täällä on ihan ylivoimaisesti parhaat puitteet pelata ja harjoitella sekä hyvin omiaan tukeva kotiyleisö, 26-vuotias laitahyökkääjä kommentoi.

Mitä tulee miehen omiin otteisiin kaukalossa, antaa titaanimiehistössä varakapteenin virkaa toimittava Summanen hivenen jopa analyyttisenkin lausunnon.

– Jos tässä iässä voi vielä kehittyä, niin näkisin, että olen mennyt puolustuspelaamisessa eteenpäin ja siihen olen myös panostanutkin viime kautta aktiivisemmin, ”Petaji” toteaa.

– Tietysti taas tuolla hyökkäyspäässä voisi tulla vieläkin enemmän tehoja, mutta ihan kohtalaisesti on tähän mennessä kaukalossa kulkenut.

Oman joukkueensa parantuneesta tuloskunnosta ja siitä miten se on vaikuttanut kaikkeen tekemiseen, on Summasella selkeä näkemys.

– Onhan se fiilis nyt aivan erilainen, kuin mitä se oli alkusyksyn pimeimpinä hetkinä – hallille on huomattavasti mukavampaa tulla ja samalla pelaaminenkin on paljon kivempaa, Summanen hymyilee.

– Tällä hetkellä näyttää muutenkin olevan aivan se ja sama minkälaisella kokoonpanolla pelaamme, sillä kaikki jotka vetävät pelipaidan päälleen toteuttavat jämptisti pelitapaamme ja tekevät jäällä yhteisesti sovittuja asioita.

Yhteen hiileen puhaltamista Titaanit tulee totisesti edessä olevan viikonlopun aikana tarvitsemaan, sillä kotkalaiset kohtaavat kaksi Suomi-sarjataulukossa ylempänä olevaa vihulaista, hallitsevan mestarin JHT:n sekä aina vaarallisen Riemun, jotka kumpainenkin haluavat aivan varmasti katkaista punanuttujen orastavan voittoputken.

Kuluvalla kaudella 22 otteluun tehot 7+10 takonut Summanen odottaakin vesi kielellä viikonlopun koitoksia.

– JHT on kyllä todella kova nippu, joka keikkuu vuodesta toiseen Suomi-sarjan kärjessä, joten kyllähän heidän kohtaamisensa herättää tunteita ja ne tulevat varmasti näkymään myös jäällä, Summanen tokaisee.

– Uskoisin, että saamme lauantaina kotikaukalossamme hyvän matsin JHT:n kanssa aikaiseksi, varsinkin kun oma pelaamisemme on mennyt viime aikoina todella paljon eteenpäin.

Sunnuntaina punanutut palaavat puolestaan viikon takaiselle ”rikospaikalleen”, jossa olisi jälleen tarjolla kolme arvokasta sarjapistettä sekä olettavasti tiukka peli vahvaa kotijoukkuetta vastaan.

– Vaikka hävisimmekin Riemulle lokakuun alussa kotona, niin silti siitä pelistä jäi hyvä fiilis päälle, sillä pelasimme oikeasti hyvin, ”Petaji” puntaroi.

– Ihan luottavainen fiilis tässä on myös sunnuntaita silmällä pitäen päällä ja tuskin ainakaan viime kauden kaltaista ”luokkaretkeä” on Riemun vieraana luvassa.

Siitä, millä keinoilla niin JHT kuin Riemukin tulevat Titaanien käsittelyssä pehmenemään, näkee yksi punanuttumiehistön konkareista varsin perinteisen ja jo aiemmilla kierroksilla hyväksi havaitun suunnitelman olevan vahvoilla.

– Kumpikin viikonlopun vastustajamme on vahva varsinkin hyökkäyssuuntaan, joten kyllähän meidän pitää panostaa puolustuspelaamiseemme ja sen toimivuuteen, Summanen selventää.

– Ylihyökkäämään emme voi lähteä – tiivis puolustus, terävät vastahyökkäykset ja kliininen viimeistely ovat aseemme niin lauantaina kuin sunnuntainakin.

Jotta Summasen mainostamat punanuttujen peli-ideologian peruspilarit tulisivat näkymään perättäisinä iltoina, on kotkalaismiehistöstä noustava tasaiseen tahtiin ratkaisijoita esiin.

Yksi tällainen tapaus on savonlinnalaislähtöisen SaiPa-kasvatin mukaan miehen oma ”heimoveli” eli niin ikään oopperakaupungista maailmalle ponnistanut Jere Koikkalainen.

– ”Jermu” palasi muutaman vuoden tauon jälkeen viime pelissä hyökkääjäksi ja napautti heti tauluun kovat tehot, sanoo Summanen ja jatkaa:

– Näyttääkin vahvasti siltä, että kaikenlaiset manaukset ovat menneen talven lumia ja mies on jälleen yhtä hymyä, joten jos ja kun hän vain samalla pelipaikalla jatkaa, tulee vastapuolen pakeilla olemaan varsin hikiset oltavat!

”Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta”

Titaanit vahvaan liitoon alkuvaikeuksien jälkeen Suomi-sarjassa johdattanut päävalmentaja Marko Oksanen haluaa hyvistä tuloksista huolimatta oman joukkueensa parantavan entisestään pelaamistaan.

Kokeneen kiekkomiehen mukaan punanutut eivät neljästä perättäisestä voitosta huolimatta ole edelleenkään kyenneet pelaamaan ”täyttä kuuskymppistä” riittävän hyvällä tasolla.

– Meille tulee edelleen pelien sisällä jatkoja, jolloin kokonaisuus hajoaa ja iskee vähän hätä puseroon, eikä suorittaminen sen myötä suju niin kuin sen pitäisi sujua, Oksanen mietiskelee.

– Eihän se muutostyö tässäkään asiassa tietenkään helppoa ole, kun sitä on lähdetty kesken kauden tekemään.

– Se on hyvä asia, että pisteitä kertyy, mutta pelillisessä kehityksessä meillä on siitä huolimatta edelleen rutkasti tekemistä, jotta kykenisimme pelaamaan 60 minuuttia haluamamme pelisuunnitelman mukaisesti, titaaniluotsi kommentoi.

Vaikkei Oksanen olekaan täysin tyytyväinen aikaansaannoksiinsa pelillisen puolen asioissa, on Titaanit siitä huolimatta kyennyt varsin pelkistetyn pelisapluunansa avulla nousemaan pois Suomi-sarjan kellarikerroksesta ja poimimaan tililleen jo neljä perättäistä kolmen pisteen voittoa.

Yhdessä muun valmennusryhmänsä ja pelaajistonsa kanssa hartiavoimin töitä paiskiva Oksanen teki kesken kauden punanuttupurren ruoriin hypätessään tietoisen valinnan sisäänajettavan pelitavan suhteen ja kyseinen päätös onkin kantanut ansaittua hedelmää.

– Pyrimme alusta lähtien rakentamaan pelitapamme mahdollisimman yksinkertaiseksi, jotta se menisi jokaiselle pelaajallemme mahdollisimman helposti jakeluun ja nyt näyttää siltä, että niin on käymässä, ”Ölle” toteaa.

– Toki vaikeilla hetkillä tuntuu edelleen tulevan ajoittain esiin niitä vanhoja ja heikoksi havaittuja oppeja, jotka pitäisi vain yksinkertaisesti saada puristettua pois repertuuristamme.

Titaanit onkin Oksasen ohjauksessa alkanut nostaa päätään vedenpinnan yläpuolelle juuri silloin, kun jääkiekkojargonissa on totutusti vaikeamaa eli loka-marraskuun aikana.

Herääkin kysymys mistä tämä vahva meno juontaa juurensa?

– Ehkä se johtuu siitä, että teimme kesken kaiken tavallaan vähän kuin uuden alun kauteemme ja lähdimme muita myöhemmin liikkeelle, joten toivotaan, että meidän kohdalla se pimeä jakso osuu joulutauolle, Oksanen hymähtää.

Hetken mietittyään titaanipiiskuri löytää lisää syitä sille, miksi punanutuilla tällä hetkellä kulkee selkeästi alkukautta paremmin.

– Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta ja niiden kautta meidänkin pelaamisemme on lähtenyt rullaamaan – joukkueessa on vallalla hyvä henki ja tekemisen meininki, joita eivät edes jatkuvat poissaolotkaan tunnu haittaavan, Oksanen aprikoi.

– Jokaiseen peliin kulloinkin jalkeille saatu ryhmä on kuitenkin antanut aina kaikkensa, eikä valmennus voi enempää edes vaatia.

Jotta nähty rullaus jatkuisi myös tulevana viikonloppuna, on Titaanien syytä olla täydessä tikissä heti lauantaisen kamppailun alusta lähtien kotoisalla KSOY Areenallaan vierailevan JHT:n isäntänä.

Punanuttukasvatin ja nykyisen JHT-kippari Jere Espon johdolla Kotkaan saapuva kalajokisryhmä, kun on yksi kuluvankin kauden suosikeista, eikä vähiten viime keväisen mestaruusmarssin johdosta.

– En usko, että meillä on vaikeuksia syttyä pelaamaan hallitsevaa mestaria vastaan, Oksanen sanoo itsevarmana.

– Lähdemme kotiyleisömme eteen taistelemaan ottelun voitosta nöyrästi, muttemme kuitenkaan anteeksi pyydellen!

Myös sunnuntaina Titaaneilla on edessä kova rasti, kun kotkalaisten matka vie jälleen Jyväskylään, LähiTapiola Areenalla kotipelinsä pelaavan Riemun vieraaksi.

Titaaneilla on hyvät ja erittäin tuoreet muistot siitä, miltä ”Suomen Ateenassa” tuntuu voittaa, joten ex-titaani Markus Rämä ja muu koiralauma saavatkin olla varuillaan nälkäisten sekä itseluottamusta uhkuvien punanuttujen kanssa.

– Otamme samat ja viime aikoina erittäinkin hyväksi havaitsemamme eväät käyttööön Riemun vieraana, joiden uskon riittävän jälleen hyvään lopputulokseen, ”Ölle” päättää.

Titaanien ja JHT:n välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla lauantaina (8.12.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Liput kamppailuun maksavat 10 ja 7 euroaTERVETULOA!

Sunnuntaina (9.12.) punanutut matkustavat puolestaan Jyväskylän LähiTapiola Areenalle, jossa kello 18:15 alkavassa Suomi-sarjakoitoksessa vastaan asettuu Riemu.