Syyskausi tien päällä päätökseen

14.12.2018

Kovaotteisesta pelistä nauttiva titaanipuolustaja Ville Äijälä ounastelee syyskauden päättävän Pohjanmaan kiertueen pitävän sisällään kaksi tiukkaa ja fyysistä vääntöä.
Kovaotteisesta pelistä nauttiva titaanipuolustaja Ville Äijälä ounastelee syyskauden päättävän Pohjanmaan kiertueen pitävän sisällään kaksi tiukkaa ja fyysistä vääntöä.

Suomi-sarjan syyskausi kiekkoillaan Kotkan Titaanien osalta päätökseen tien päällä, sillä punanutut viettävät edessä olevan viikonlopun samoillen ristiin rastiin Pohjanmaata. Kyseisen reissun aikana kotkalaiset ottavat mittaa sekä Muik Hockeysta että S-Kiekosta, jotka kumpikin ovat jo ehtineet aiemmissa kohtaamisissa osoittautua Titaaneille varsin visaisiksi vastustajiksi.

Viime viikko oli Titaanien kannalta varsin tyly. Neljän ottelun voittoputkessa porhaltaneet punanutut joutuivat nimittäin flunssapaholaisen riivaamiksi ja kun siihen kylkeen iskettiin vielä muutama lisäloukkaantuminen, söivät ne ratkaisevalla tavalla kotkalaisjoukkueen voimavaroja.

Hyvin pitkälti edellä mainituista syistä Marko Oksasen luotsaama punanuttumiehistö joutuikin taipumaan kahteen kirvelevään tappioon, jotka suistivat Titaanit jälleen karsintaviivan alapuolelle.

– Kyllähän se kieltämättä pisti harmittamaan varsinkin joukkueen puolesta, kun loukkaantumis- ja flunssakierre hyökkäsi kimppuumme kesken hyvän lennon, Oksanen toteaa.

– Pelaajat tekivät vaikeista lähtökohdista huolimatta todella hyvin töitä kummassakin ottelussa, mutta se ei vain tällä kertaa riittänyt, fysiikan lakien iskiessä tylysti vastaan.

Kyseinen flunssa-aalto ei punanuttupiiskurin mukaan ole vieläkään täysin hellittänyt otettaan titaanimiehistöstä ja se on näkynyt karulla tavalla jääharjoitusten vähäisissä osanottajamäärissä.

– Olemme tälläkin viikolla eläneet oikeastaan kokoajan varsin ohkaisen langan varassa, sillä yhden tervehtyessä on joku toinen pelaaja pudonnut riveistämme vuoteen omaksi, Oksanen harmittelee.

– Onhan se kieltämättä aika haastava tilanne, kun emme vielä päivää ennen reissuun lähtöä ole täysin varmoja sen suhteen minkälaisen miehistön saamme viikonlopun peleihin jalkeille.

Se on kuitenkin selvää, että vaikkei harjoittelu ja jääkiekon pelaaminen aina olisikaan helppoa saati kivaa, on hommat hoidettava siitä huolimatta mahdollisimman jämptisti sekä pyrittävä tekemään parhaansa yhteisen hyvän eteen.

Juuri tätä ohjenuoraa myös Titaanit on läpikäymiensä vaikeiden hetkien aikana pyrkinyt noudattamaan ja sen huomaakin suoraan kotkalaiskäskyttäjä Oksasen puheista.

– Uskon kaikesta huolimatta, että meillä on loistava mahdollisuus saada hyvä lopputulema aikaiseksi edessä olevasta vierasreissusta, sillä joukkueen tämänhetkinen henkinen tila ja draivi ovat todella hyvällä tasolla, ”Ölle” sanailee.

Sanotaan, että tappiot opettavat. Juuri sitä tekivät myös varmasti JHT- ja Riemu-koitoksetkin, joissa kotkalaiset joutuivat hurjasta taistelusta ja kaikkensa antamisestaan huolimatta toteamaan vihulaiset paremmikseen.

Sen takia Titaanien onkin syytä ottaa kalajokisilta ja jyskäläläisiltä saatu oppi mukaan jäljellä oleviin syyskauden kamppailuihinsa, jotteivät samat erheet pääsisi toistumaan.

– Mikäli joudumme taas lähtemään liikkeelle käytännössä vain kolmen kentällisen voimin, on meidän syytä kiinnittää erityishuomiota etenkin pelaamisen rytmittämiseen ja vaihtojen pituuksiin, Oksanen mietiskelee.

– Se ei nimittäin meille normaalisti neljällä kentällisellä pelaavalle joukkueelle ollut mikään ihan helppo rasti toteuttaa edeltävän viikonloppuna ja siksi siitä pitää nyt pelaajien kanssa etukäteen puhua sekä miettiä mikä olisi mahdollisimman viisas tapa pelata, jotteivät energiat pääsisi loppumaan kesken.

Titaanien onkin syytä olla seuraavien päivien aikana todella vahvassa tikissä, sillä niin lauantaina kohdattava Muik Hockey kuin sunnuntaina vastaan luisteleva S-Kiekkokin ovat viimeisten viikkojen aikana olleet varsin hyvässä vireessä.

– Muik on ollut varsinkin kotikaukalossaan pirun kova – he ovat haastaneet aivan kaikki vierailijat sarjan kärjestä lähtien sekä pitäneet vastustajia tiukalla alusta loppuun asti, titaaniluotsi Oksanen tokaisee.

– S-Kiekolla on taas ollut taannoisen valmentajan vaihdon jälkeen aivan kauhea draivi päällä ja he ovat löytäneet oman peli-identiteettinsä sekä edenneet lähestulkoon voitosta voittoon.

Vaikka kumpikin edessä oleva vastus tiedetään jo ihan kuluvan kauden osalta visaiseksi ja viheläiseksi, ei Titaanit ole lähdössä Pohjanmaalle kuvia liiemmin kumartelemaan.

– Me uskomme aivan täysin siihen, että viikonlopulta on otettavissa mukaan kuuden pisteen kokoinen saalis, ”Ölle” paaluttaa itsevarmana.

– Sen seurauksena lähdemme kumpanakin iltana antamaan kaikkemme aina viimeiseen hiki- sekä veripisaraan saakka, jonka jälkeen voimme sitten katsoa minkälaisen lisätäytteen kyseinen taistelu toi pistepussiimme.

”Paluu tuttuun punanuttuun maistui ja maistuu edelleen todella nasulilta”

Kaikkensa antaminen aina viimeiseen hiki- sekä veripisaraan saakka... Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen mainitsi tahattomasti tässä yhden luottosotaratsunsa vahvuudet, sillä puolustaja Ville Äijälä on juuri sitä, mitä kokenut kotkalaiskäskyttäjä omiltaan tulevana viikonloppuna perää.

Äijälähän palasi Oksasen vanavedessä lokakuussa takaisin punanuttuun, vietettyään sitä ennen omatoimisen kesän ja käväistyään keskushyökkääjä Tomi Salovaaran tavoin pienimuotoisella vierailulla naapurikaupunki Haminan ylpeyden Kiekkoympyröiden riveissä.

Oulusta lähtöisin olevan 23-vuotiaan titaanikasvatin mukaan aiemmasta poikennut kesä oli loppupeleissä kuin se kuuluisa lottovoitto.

– Pakko myöntää, että viime kesä oli omalla kohdallani kaikin puolin erittäin mukavaa aikaa, Äijälä selventää.

– Sain itse kaikessa rauhassa rytmittää levon sekä harjoittelun suhteen sopivanlaiseksi – se jos mikä teki hyvää kropalle ja varsinkin pääkopalle.

Myös Kiekkoympyröiden mukana vietetty aika saa Äijältä osakseen pelkkää kiitosta.

– Iso kiitos Haminan suuntaan tarjotusta mahdollisuudesta, jonka avulla sain pidettyä harjoittelu- ja pelituntumani hyvänä, ennen paluutani Titaaneihin!

Paluupäätös oli Äijälän mukaan lopulta erittäin helppo, sillä mies tiesi Oksasen haluavan hänet joukkueeseensa ja luvassa olisi vastuuta niin paljon kuin vain jaksaisi harteilla kantaa.

– Kyllähän se paluu tuttuun punanuttuun sekä porukkaan maistui ja maistuu edelleen todella nasulilta – en ole kyllä katunut päivääkään paluupäätöstä, ”Äijis” toteaa ykskantaan.

– Ihan jo sen mukanaan tuoman hyvän fiiliksenkin myötä myös motivaatio sekä harjoittelua että itse pelaamista kohtaan on ollut kokoajan erittäin korkealla.

– Olenkin jo nyt täysin valmis jatkamaan myös ensi kaudella punanutussa, mikäli valmennus- ja seurajohto niin haluavat, romuluinen peräpään luuta täräyttää.

Oman osansa hyvän tunnelman luomisessa on varmasti ollut myös se, että Titaanit on saanut juurikin marras-joulukuun aikana pelinsä rullaamaan ja synkkä alkukausi on enää pelkkä kaukainen muisto.

– Meillä on hyvä kemia joukkueessa ja muutenkin kasassa on vahva ryhmä päteviä pelaajia, joista jokainen uskoo tällä hetkellä täysillä omaan tekemiseemme, Äijälä naulaa.

– Kun siihen päälle vielä kaikki ovat alkaneet myös sisäistää valmennuksen haluaman pelitavan, on se näkynyt suoraan tuloksissa.

Titaanien onkin syytä noudattaa prikulleen valmennuksensa ohjeita jäljellä olevissa syyskauden otteluissaan, sillä viikonloppuna vastaan asettuvat Muik Hockey ja S-Kiekko eivät todistetusti ole punanutuille pelkkä pala kakkua.

Kumpikin tulevista vastustajista kun kävi syksyn aikana hakemassa Kotkasta neljän maalin suuruisen vierasvoiton ja aiheuttamassa näin tuskaisia hetkiä punanutuille.

– Meidän on hyvä muistaa, että hävisimme kotona niin Muikille kuin S-Kiekollekin aika tylysti, joten työhaalarien napit on syytä pitää molempina iltoina tiukasti kiinni, ”Äijis” tuumailee.

– Täysi rähinä vain päälle heti alusta alkaen, niin emmeköhän me ole kuusi pistettä rikkaampia, kun lähdemme sunnuntai-iltana kotia kohti.

Välillä harmaalla alueella itsekin operoiva Äijälä odottaa kovia vääntöjä sekä Uusikaarlepyyn että Seinäjoen iltamissa, joista varsinkin jälkimmäisessä on oma ”poikapainikaveri” jo etukäteen katsottuna valmiiksi.

– Uskon Muikin ja S-Kiekon tarjoavan meille isot fyysiset haasteet, joihin meidän pitää pystyä fiksusti vastaamaan, kovan pelin ylimpänä ystävänä tiedetty titaanipuolustaja sanailee.

– Eritoten ronskeista otteistaan tunnettu Eppu Oksanen odottaa Seinäjoella varmasti vesi kielellä meidän kohtaamista, joten tässä täytyy itsekin valmistautua olemaan todella kovana maalin edessä, jottei kyseisen kaverin ole kiva yrittää sinne tulla!

Äijälän lisäksi Oksasen ja muidenkin vihulaispelaajien harmina Titaanien maalin edessä ainakin otteluiden alkulämmittelyiden aikana häärii eräs varsin ”vihainen punatulkku”, joka titaanipuolustaja kehottaakin seuraamaan sillä silmällä viikonlopun aikana.

– [Niilo] Pussista tähän ei kyllä voi sanoa, vaikka mieli tekisikin, Äijälä aloittaa, mutta päästää kuitenkin hetken empisen jälkeen mielihalunsa valloilleen.

– Noh... kerranhan tässä kuitenkin vaan eletään, joten sanotaan vain rohkeasti ”Pussukka”!

Entäpä sitten se perimmäinen syy kyseisen ilopillerin seuraamiseen?

– Niilon ilmeestä huokuu kaukalon puolella kokoajan se julmettu pyhä viha, jonka haminalaisuus on hänessä aikaan saanut, Äijälä veistelee.

– ”Pussukka” lietsoo vihaisuudellaan meille muille hurjan määrän tarvitsemaamme positiivista energiaa, jonka avulla voimme sitten iskeä luun kurkkuun kulloisellekin vastustajallemme.

Titaanit matkustaa lauantaina (15.12.) Uusikaarlepyyhyn, jossa majaansa Komarov Arenalla pitävä Muik Hockey isännöi kello 16:00 käyntiin polkaistavaa Suomi-sarjan runkosarjakoitosta.

Sunnuntaina (16.12.) punanutut puolestaan hyökkäävät Seinäjoelle ja testaavat Jouppilanvuoren jäähallissa vieraitaan kestitsevän S-Kiekon kotivireen kello 15:00 alkaen miteltävässä sekä syyskauden päättävässä Suomi-sarjaottelussa.