”Kaaduimme aivan täysin omaan tehottomuuteemme”

15.12.2018

Titaaneita paremmalla prosentilla Uusikaarlepyyn lauantai-illassa tekopaikkansa hyödyntänyt Muik Hockey sai lopulta juhlia Suomi-sarjakamppailun voittoa. © Mikael Granqvist
Titaaneita paremmalla prosentilla Uusikaarlepyyn lauantai-illassa tekopaikkansa hyödyntänyt Muik Hockey sai lopulta juhlia Suomi-sarjakamppailun voittoa. © Mikael Granqvist

Kalavelkojen maksu mielissään kuluvan vuoden viimeiselle vierasturneelle lähtenyt Kotkan Titaanit joutui pettymään raskaasti lauantaisen Uusikaarlepyyn kamppailun päätteeksi. Komarov Arenalla punanuttuja isännöinyt Muik Hockey nimittäin toisti syksyisen temppunsa ja hyydytti kotkalaiset maalivahtinsa Mathias Biskopin ja kaksi täysosumaa iskeneen venäläishyökkääjä Sergei Taganchikovin johdolla, vieden näin arvokkaan voiton nimiinsä lopulta maalein 3-1 (1-1, 0-0, 2-0).

Muik Hockey – Titaanit 3-1 (1-1, 0-0, 2-0)

13:18 0-1 Ville Äijälä (Miikka Hakala, Lauri Kuusisto)
14:00 1-1 Jimmy Sigfrids (Carl-Axel Braskén, Linus Willman)
45:54 2-1 Sergei Taganchikov (Carl-Axel Braskén, Yuto Osawa) VoM
59:27 3-1 Sergei Taganchikov (Yuto Osawa, Felix Nyfors) YV TM

Maalivahdit:

Muik Hockey – Mathias Biskop 10+12+11= 33 torjuntaa
Titaanit – Santeri Levänen 12+7+16= 35 torjuntaa (poissa 59:12-59:27)

Jäähyt:

Muik Hockey 4 x 2min= 8min
Titaanit 7 x 2min= 14min

Titaanien ajoittain todella synkkä syyskausi jääkiekkoilun Suomi-sarjassa sai viikonlopun aikana päätöksen vieraskaukaloissa, joista ensimmäisenä punanutuilla oli edessä Uusikaarlepyyssä sijaitseva Komarov Arena ja siellä majaansa pitävä sarjajumboisäntä Muik Hockey.

Punanutut lähtivät vierasreissuun sillä tarkoituksella, että potut maksetaan todellakin pottuina korkojen kera takaisin, sillä Muik Hockey oli aiemmin syksyn aikana käynyt Kotkassa nöyryyttämässä isäntiään ja nollaamassa Titaanit tylysti kotiyleisönsä edessä.

Sama tahti oli kuitenkin lähestulkoon ottelun askelissa myös Pohjanmaalla, sillä kotkalaiset eivät taaskaan onnistuneet riittävän usein ohittamaan kotijoukkueen maalilla seissyttä Mathias Biskopia ja kun taas Muik Hockey sai lyötyä harvoista paikoistaan kiekot riittävän usein punanuttujen virkaveli Santeri Leväsen taakse, jäivät kaikki kolme sarjapistettä uusikaarlepyyläisten haltuun maalein 3-1.

Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen oli luonnollisesti erittäin pettynyt ottelun lopputulokseen, sillä punanuttujen olisi pitänyt omista maalipaikoistaan iskeä peli säppiin jo avauserässä.

– Yhdellä tehdyllä maalilla ei vain jääkiekkopelejä oikein voita – kaaduimme aivan täysin omaan tehottomuuteemme, Oksanen harmitteli.

Punanutut nimittäin veivät peliä ja takoivat kiekkoja useammankin kerran hyviltä tonteilta joko suoraan päin Muik-vahti Biskopia tai sitten Komarov Arenan turvakaukalon laseihin, mutta ainoastaan puolustaja Ville Äijälän pyörivään kiekkoon tinttaama lämäri onnistui painamaan pelivälineen isäntien verkon perukoille.

Muik Hockey kuitenkin kuittasi lähes välittömästi Äijälän 1-0-osuman Jimmy Sigfridsin toimiessa tasoitusmaalin tekijänä, joten Titaanit ei ehtinyt nauttia ansaitusta johtoasemastaan kuin 42 sekunnin verran.

– Niin se vain tuppaa näissä peleissä aina menemään, että jos hallitset tehottomasti peliä, kuittaa vastustaja yleensä aina omista harvoista vastaiskuistaan kiekot häkkiin ja niin kävi myös nyt, Oksanen mietiskeli.

Seuraavaa täysosumaa saatiinkin sitten lopulta odotella aina kolmannen erän alulle asti, sillä keskimmäinen kaksikymppinen tarjosi ottelua seuraamassa olleille 237 silmäparille lähinnä tiukkaa taistelua ja puolin sekä toisin nähtyä kovaa kontaktipelaamista.

Kun Titaanit ei ensiksi onnistunut käyttämään päätöserän alkuun saamaansa miesylivoimaa hyödykseen, päätti Muik Hockey näyttää Arttu Räisäsen nappaamaan rangaistuksen aikana, miten maaliverkko pistetään laulamaan sulosointuja.

Tähän tarvittiin suora hyökkäys, Carl-Axel Braskénin vihainen lyöntilaukaus, jota titaanivahti Levänen ei kyennyt liimaamaan sekä kärppänä karakiekolle sännännyt Sergei Taganchikov, joka sai kunnian lusikoida peliväline kotkalaisveräjän uumeniin.

– Vaikka Muik oli meitä pelillisesti kokoajan hieman jäljessä, pelasivat he siitä huolimatta erittäin viisaasti ja puolustivat loistavan maalivahtipelin höystämänä omaa maaliaan todella uhrautuvasti, punanuttuluotsi Oksanen kommentoi.

– Siihen päälle he jaksoivat odottaa omien harvojen tekopaikkojensa siunaantumista ja kun ne koittivat, oli kaverin viimeistelyprosentti niistä korkeaa luokkaa.

Biskop pisti oven tylysti kiinni ja Taganchikov veti maton jalkojen alta

Isäntien venäläistaituri Sergei Taganchikovin iskemän 2-1-rysän jälkeen punanutuille jäi aikaa tasoitusmaalin tekoon reilut 14 minuuttia, jotka Titaanit totisesti käytti kovan kirin luomiseen, mutta ikävä kyllä kiekko ei lauantai-iltana näyttänyt millään pomppivan kotkalaisten kannalta suotuisasti.

Toki oma osansa tähän oli Muik-vahti Mathias Biskopilla, joka teki kerta toisensa jälkeen tyhjiksi titaanipelaajien aikeet ja totuuden nimissä on pakko sanoa, että olisihan niissä vieraiden yrityksissäkin voinut olla napsun tai parin verran lisää laatuakin mukana.

Joka tapauksessa Titaanit takoi hitaasti, mutta varmasti päätään Biskop-nimiseen seinään, hieman valuessa samalla pois punanuttujen tiimalasista.

Kun vielä ajassa 58:08 ottelun varsin mukiinmenevästi tuominnut Mikko Juusola näki kotkalaishyökkääjä Tomi Salovaaran taklaamalla kampittaneen vastustajansa, joutuivat punanutut hakemaan jo varsin epätoivoisella tavalla tarvittavaa tasoitusosumaa.

Muik Hockey sitä vastoin tyytyi fiksuksi pitämään yhden miehen ylivoimalla kiekkoa sekä odottelemaan peliajan loppumista, eikä Titaaneille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin yrittää suurella riskillä riistoja sekä niiden jälkeen vastahyökkäyksten rakentelemista.

Lopulta yksi tällainen yritys onnistui ja kotkalaiset pääsivät viemään kiekon kotijoukkueen kenttäpäätyyn sekä ottamaan samalla maalivahtinsa Santeri Leväsen vaihtoaition puolelle.

Tasamiehityksin tasoituksen haku kuitenkin päättyi vain 15 sekuntia sen jälkeen kun Levänen oli ehtinyt istua vaihtopenkille, sillä isäntien Taganchikov pääsi nautiskelemaan kumimuikun tyhjänä ammottaneeseen titaaninuottaan japanilaisvahvistus Yuto Osawan vapauttavasta syötöstä.

Kotiyleisön juhliessa Muik Hockeyn 3-1-osumaa, kuluivat jäljelle jäänyt peliaika loppuun ja näin ollen Titaanit joutui allapäin toteamaan suunnitelmansa epäonnistuneen sekä pisteiden löpsähtäneen jälleen uusikaarlepyyläisten haltuun.

– Ei meillä mitään asennevammaa todellakaan ollut taustalla – joukkue taisteli jälleen hyvin ja pelillinen ilme oli niin ikään hyvä, totesi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen tappion karvasta kalkkia nieleskellessään.

– Tilastomme kuitenkin vain osoittavat sen, että meidän on täytynyt kyetä tekemään kolme maalia tai enemmän, jotta olemme oikeasti tällä kaudella pystyneet tappelemaan otteluiden voitoista.

Kuten kokenut kotkalaiskäskyttäjä jo aiemmin totesi, oli Titaaneilla tälläkin kerralla aivan riittävästi paikkoja maalien tekoon, mutta lähes täydellinen tehottomuus vei pohjan vierasvoiton metsästyksestä.

– Meillä oli toki täysi kokoonpano jalkeilla, mutta kun kolme puolustajaa joutui pelaamaan hyökkääjinä, niin kyllähän se pidemmän päälle näkyy juuri tehtyjen maalien sarakkeessa, Oksanen tokaisi.

– Niillä pelaajilla kuitenkin tällä hetkellä mennään ja pyritään taistelemaan, jotka kulloinkin jalkeille saadaan, vaikkei se kieltämättä kovin helppoa olekaan.

Kitkerästä tappiosta huolimatta Titaanien syyskausi ei ole vielä päätöksessä, sillä edessä on vielä yksi vierasottelu.

Kotkalaiset matkustavat sunnuntaina Seinäjoelle, jossa uutuuttaan hohkaava Jouppilanvuoren jäähalli tarjoilee lätkännälkäisille puna- ja sininuttujen kohtaamisen.

Titaanikäskyttäjä Oksanen yrittikin parhaansa mukaan valaa uskoa edeltävissä koitoksissa tappiosta toiseen tarponeeseen miehistöönsä.

– Ei meidän auta kuin yrittää kasata rivimme mahdollisimman hyvin ja lähteä taistelemaan myös Seinäjoelle ottelun voitosta, ”Ölle” paalutti.

– Uskon vahvasti siihen, että sunnuntaina myös otamme ne jaossa olevat kolme pistettä itsellemme ihan jo siitä syystä, ettemme sillä mentaliteetilla todellakaan reissuun lähteneet, että palaisimme pisteettöminä takaisin kotiin.

Ottelun maalikooste on katsottavissa Titaanien Youtube-kanavalta.

Ottelun kuvakavalkadi on katsottavissa Mikael Granqvistin facebook-sivuilla.

Titaanien taistelu Suomi-sarjan runkosarjassa jatkuu heti huomenna sunnuntaina (16.12.), kun punanutut matkustavat Seinäjoelle, jossa majaansa pitävä S-Kiekko isännöi Jouppilanvuoren jäähallissa kello 17:00 alkavaa koitosta.

Mikäli et lähde kannustamaan Titaaneita vierasvoittoon, voit seurata ottelun tapahtumia joko Ruutu-palvelun tai Suomen Jääkiekkoliiton tulospalvelusivuston kautta.