Ei oppi ojaan kaada

16.10.2020

Oppia kantapään kautta hakenut titaanimiehistö laittaa lauantaisessa kotiottelussaan viikolla opiskelemansa teorian surutta käytäntöön.
Oppia kantapään kautta hakenut titaanimiehistö laittaa lauantaisessa kotiottelussaan viikolla opiskelemansa teorian surutta käytäntöön.

Pelillisen mahalaskun edellisessä koitoksessaan Nokialla kokenut Kotkan Titaanit on kuluneen viikon ajan pyrkinyt ottamaan tuskaisesta vierastappiosta opikseen. Punanutut pääsevät lauantai-iltana testaamaan kotikaukalossaan oppimiaan asioita, sillä KSOY Areenalle saapuva porilaispumppu Karhu HT tarjonnee erittäin suurella todennäköisyydellä isännilleen kivikovan pähkinän purtavaksi.

Viime lauantaina Nokian juhlahumussa Pyrylle todella heikon pelaamisen seurauksena polvistunut titaanimiehistö ei liiemmin päänsilittelyä valmennukselta osakseen saanut.

Titaanien päävalmentaja Mika Iltola kommentoikin verekseltään 3-5-tappioon päättyneen taiston tauottua, että loppulukemat mairittelivat punanuttuja, sillä päätösminuuttien kavennusmaalit olivat enemmänkin nokialaisten tarjoamia lahjoja, kuin tekemällä tehtyjä täysosumia.

– Eittämättä heikoin peliesityksemme tämän kauden Suomi-sarjassa, tokaisee Iltola.

– Emme olleet Nokialla ollenkaan valmiita pelaamaan – puheet ja teot eivät kohdanneet edes vähää alusta.

Titaanien peliesitys oli vähän kuin ulospuhallus mukiinmenevästi sujuneiden alkukierrosten jälkeen ja se pisti kotkalaispiiskurin Iltolankin hieromaan aivonystyröitään oikein olan takaa, jonka ansiosta punanuttuleirissä käyntiin lopulta varsin yksityiskohtaisesti läpi syyt tappioon sekä mietittiin parannuskohteita omaan tekemiseen vastaisuuden varalle.

– Purimme alkuviikosta Pyry-pelin joukkueen kanssa videoita katsomalla, eri tilanteita läpi käymällä sekä keskustelemalla, kommentoi punanuttupurren ohjastaja kuluneiden päivien agendaa.

– Suurin oppi oli eittämättä se, että jollet ole suoritustunnetasolla valmis heti alusta lähtien, menee peli vähän kuin vesi läpi sormien, vaikka yrittäisit tehdä minkälaisia korjausliikkeitä myöhemmissä vaiheissa.

Kuvainnollisesti jääkiekkokoulun penkille istahtaneet punanutut pääsevät soveltamaan teoriaansa käytäntöön onneksi varsin nopeasti, sillä lauantaina on edessä ”tenttipäivä”, josta pitäisi selvitä toivon mukaan läpi kiitettävin eli lisäpisteitä omaan pussukkaan tuovin arvosanoin.

– Huominen näyttää erittäin hyvin sen, tarttuiko pelaajille Pyry-tappiosta ja sen varsinkin läpi perkaamisesta yhtikäs mitään onkeen, ”Illi” aprikoi.

– Meillä ei nimittäin ole missään nimessä varaa enää kertaakaan tulla Nokialla nähdyllä mentaliteetilla sisään peliin ja kaikkein vähiten vieläpä kotiyleisömme edessä.

”Vallitsevan tilanteen kanssa on nyt vain elettävä”

Titaanit on avannut käynnissä olevan Suomi-sarjan runkosarjarypistyksen todella kaksijakoisella tavalla. Kotonaan kotkalaiset ovat olleet kovia ja voittaneet kummankin pelaamansa pelin, kun taas vieraista ei ole tarttunut mukaan muuta kuin kokemusta sekä känsiä kätösiin.

Punanuttujen päävalmentaja Mika Iltola on luonnollisesti tietoinen omiensa edesottamuksista, jonka ansiosta tarvittavia korjausliikkeitä on pyritty tekemään muuttamalla pienien asioiden tekemistä ihan jo kokeilumielessäkin, jotta oikeanlainen tatsi ja balanssi pelaamiseen niin kotona kuin vieraissakin löytyisi.

– Tärkeintä on totta kai voittaa kotipelit, mutta kyllä sitä [l. voittamista] pitäisi harrastaa vieraissakin, mikäli haluaa pärjätä pitkässä juoksussa, Iltola paaluttaa.

– Vieraspelit ja niissä menestymättömyys mielletään hyvin vahvasti aina nuoren sekä kokemattoman joukkueen ongelmiksi – sellainen ryhmähän me kieltämättä jälleen olemme.

Kokemus karttuu ainoastaan vain rohkeasti härkää sarvista ottamalla ja lauantaina punanuttujen kesytettäväksi saapuva ”sonni” eli Karhu HT onkin jo sen tason tapaus, että nyt jos koskaan on Titaanien pistettävä pöytään parasta mahdollista tarjottavaa.

– Porilaisia povattiin ennen sarjan alkua yhdeksi ennakkosuosikeista voittamaan mestaruuden ja kun katsoo heidän nimilistaansa, niin onhan siellä kokemusta sekä taitoa aivan läjäpäin, ”Illi” toteaa vakavana.

Ihan jo nallelauman hyökkäyskaluston kokemuspatteristoa katsomalla heikkopäisempää voisi alkaa jo hieman hirvittää, sillä sieltä löytyy muun muassa reilun 1000 ottelun kokemus kotimaamme pääsarjasta.

Vanha viisaus kuitenkin sanoo, että pelit pelataan aina kaukalossa, eikä paperilla – tätä samaa ohjenuoraa pyrkii nuori ja kokematon Titaanitkin noudattamaan yhtä Suomi-sarjan keski-iältään vahinta sekä kokeneinta vihulaista vastaan.

– Karhu HT:lla on todella väkivahva hyökkäys ja he pelaavat periporilaiseen tyyliin erittäin suoraviivaista jääkiekkoa ajamalla surutta maalille sekä laukomalla paljon, Iltola summaa kollegansa Mikael Kotkaniemen valmentamaa joukkuetta.

– Meidän pitää olla valmiita pistämään aivan kaikkemme peliin – olemmekin videoita tutkimalla yrittäneet löytää vastapuolen heikkoudet ja niihin pyrimme myös kovaa lauantaina iskemään.

Sarjataulukon perusteella odotettavissa on tiukka ja tasainen vääntö, sillä Titaanit (8.) ja Karhu HT (7.) löytyvät perättäisiltä sijoilta paremmuuslistauksessa.

Juuri ennakkoon tasaiseksi povatuissa kahinoissa yksi tärkeä asia nousee aina omalta osaltaan ratkaisevaan rooliin ja se on yleisön antama tuki omille suosikeilleen.

Titaanipiiskuri Iltola toivookin näkevänsä paljon silmäpareja punanuttujen kotipyhätön lehtereillä, vaikka Jääkiekkoliitto linjasikin viikko takaperin maskipakon kiekkoviihdettä seuraamaan saapuville katsojille.

– Vallitsevan tilanteen kanssa on nyt vain elettävä ja kyllähän sen maskinkin läpi voi huutaa sekä kannustaa.

– Maskipakko ei pitäisi olla minkäänlainen syy jäädä kotiin, sillä tarvitsemme kannattajiltamme kaiken mahdollisen tuen lauantaiehtoon voittotaistelussa!

Titaanien ja Karhu HT:n välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla lauantaina (17.10.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Ottelussa on Suomen Jääkiekkoliiton ohjeistuksen mukaisesti kasvomaskin käyttöpakko.

Liput kamppailuun maksavat 12 ja 8 euroaTERVETULOA!