”Hyvänä päivänä jokainen joukkue tässä sarjassa voi voittaa ihan kenet vain”

22.10.2020

Titaanipiiskuri Mika Iltola penää omiltaan ennen kaikkea oikeanlaista suoritustunnetta, jotta punanuttujen orastava  tappioputki pätkähtäisi perjantaisessa kotiottelussa poikki.
Titaanipiiskuri Mika Iltola penää omiltaan ennen kaikkea oikeanlaista suoritustunnetta, jotta punanuttujen orastava tappioputki pätkähtäisi perjantaisessa kotiottelussa poikki.

Kahden ottelun mittaiseen tappioputkeen ajautunut Kotkan Titaanit lähtee perjantaisessa kotiottelussaan kääntämään kurssiaan takaisin voittojen viitoittamalle tielle. Tehtävä ei ole kuitenkaan mikään ”pelkkä kävely puistossa”, sillä vieraaksi saapuva ja jo pariin otteeseen kuluvalla kaudella kohdattu sekä edellisessä Kotkassa mitellyssä väännössä omasta mielestään vääryyttä tuomariston taholta kokenut Järvenpään Haukat haluaa varmasti kuitata punanutuille rästiin jääneet kalavelkansa korkojen kera takaisin.

Syyskuun puolivälin paikkeilla käyntiin polkaistua Suomi-sarjan runkosarjaa on nyt kutakuinkin pelattu viidennes ja kuva eri joukkueiden sekä pelin tasosta on jo jollain tapaa alkanut hahmottua.

Sen perusteella onkin hyvä tiedustella kyseisellä sarjatasolla kolmella eri vuosikymmenellä päävalmentajana vaikuttaneen titaanipiiskuri Mika Iltolan mietteitä siitä, missä Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla tällä hetkellä oikein mennään?

– Suomi-sarjapelien vauhti ja fyysisyys ovat kasvaneet sekä urheilullisuus kehittynyt entisestään edeltävistä kausista, jonka lisäksi ottelut ovat ilta illan jälkeen todella tasaisia, niin sanotusti ”maalin pelejä”, lataa Iltola varsin tyhjentävän analyysinsä tiskiin.

Tilastot tukevat erittäin hyvin kokeneen kiekkomiehen yhteenvetoa, sillä jo alkukierrosten aikana on nähty yllätyksiä ja aivan terävintä kärkeä lukuun ottamatta joukkueiden sijoitukset sarjataulukossa tuntuvat vaihtelevan lähestulkoon illasta toiseen.

– Hyvänä päivänä jokainen joukkue tässä sarjassa voi voittaa ihan kenet vain, ”Illi” naulaa ilmeenkään värähtämättä.

Myös Titaanit on saanut kokea nahoissaan Suomi-sarjan kovuuden, sillä keski-iältään nuorta sekä kokemuspatteristoltaan hieman vihreää kotkalaisjoukkuetta on koeteltu muun muassa loukkaantumisten myötä ja pelaamisen taso ihan yksittäisten erienkin sisällä on ollut vuoristoratamaista.

Nämä asiat vain alleviivaavat sitä, ettei nykypäivän Suomi-sarjassa pysty enää vapaailtoja harjoitusten saati pelien suhteen ottamaan, vaan aina olisi kyettävä iskemään se paras mahdollinen suoritus tiskiin, jotta kehitystä sekä menestystä pystyisi saavuttamaan.

– Karhu HT-peli on mielestäni tasokkain ottelu, mitä KSOY Areenalla on kuluvana syksynä pelattu ja oli todella harmi, että lopulta hävisimme sen, harmittelee kotkalaiskäskyttäjä punanuttujen edeltävää taistoa.

Porilaisille kärsityn kirvelevän 3-4-tappion myötä Titaanit on ajautunut toistamiseen kahden ottelun mittaiseen tappioputkeen, josta olisi ihan jo sarjasijoituksen kuin myös oman henkisen jaksamisen kannalta päästävä mitä pikimmiten takaisin voittojen viitoittamalle tielle.

– Suurin ongelmamme tällä hetkellä on mielestäni kiekottomien hyökkääjien tukitoiminta sekä sen suoranainen puute suorissa hyökkäyksissä, iskee Iltola sen suurempia miettimättä pöytään parannuskohteista tärkeimmän.

– Myös ylivoimapelaamisemme on ollut tehotonta – kuvio kyllä pyörii ja hyörii, mutta maalille menijät ja laukaukset loistavat kerrasta toiseen poissaolollaan.

Niinpä… jääkiekko on tunnetusti maalinteko- ja estopeli, jossa et voi napsia voittoja tilillesi, jollet kykene iskemään sitä pikkumustaa vastapuolen pömpeliin. Tässä tavoitteessa soljuva hyökkäyspelaaminen kaikkine nyansseineen sekä tehokas ylivoima ovat aina erittäin suuressa roolissa sarjatasosta riippumatta.

Tunne ohjaa tekemistä

Titaanit lähtee katkaisemaan orastavaa tappioputkeaan erittäin tuttua vihulaista vastaan, sillä KSOY Areenalla päästään perjantai-iltana nautiskelemaan punanuttujen peliesitysten ohella jo toista kertaa kuluvan kauden aikana vieraaksi saapuvan Järvenpään Haukkojen vieraskommervenkeista.

Joukkueiden aiemmat keskinäiset kohtaamiset ovat nimittäin olleet aikamoisia näytöksiä, joissa tunneskaalat molemmissa vaihtoaitioissa sekä luonnollisesti myös kaukalon puolella ovat seilanneet ylös ja alas, eikä sen seurauksena ylilyönneiltäkään ole ikävä kyllä vältytty.

– Onhan niissä edeltävissä kamppailuissamme kieltämättä sattunut ja tapahtunut vähän kaikenlaista, Titaanien päävalmentaja Mika Iltola hymähtää.

Muutenkin Suomi-sarjassa on nähty ensimmäisen viidenneksen aikana todella paljon suuria rangaistuksia sekä pelikieltoja, joista osa on tullut täysin aiheesta ja osa taas… noh, varsin mielenkiintoisin perustein.

– Olen tässä alkukauden aikana miettinyt, että johtuuko pelaajien varovaisuus sekä ajoittaiset ylilyönnit tuomarilinjasta tai sen suoranaisesta olemattomuudesta, sillä välillä ei oikeasti tiedä ollenkaan mitä kaukalossa saa ja mitä taas ei saa tehdä, Iltola aprikoi.

Muun muassa kuluvan kuun alussa Kotkassa mitellyssä Titaanit – Haukat-kahinassa rangaistusminuutteja jaettiin todella runsaasti, vaikkeivät otteet kaukalon puolella siihen olisi kovin usein edellyttäneetkään.

Joka tapauksessa se rikkoi punanuttujen kannalta oivallisesti vieraiden fokuksen tunnetuin seurauksin, kun taas edeltävässä Karhu HT-koitoksessa kotkalaisilla oli puolestaan ratkaisuhetkillä vaikeuksia pitää hermojaan kurissa.

– Hermokontrollia pitää taas painottaa, sillä se on ihan fakta, että jäähyt rikkovat aina koko pelin perustan eli viisikkopelaamisen balanssin – saimme siitä Karhu HT-ottelussa todella hyvän muistutuksen, kun kokoajan pelattiin joko ali- tai ylivoimalla, ”Illi” toteaa ykskantaan.

Kuten todettua, on haukkaparvi Titaaneille jo erittäin tuttu vastustaja, jota vastaan ei todistetusti ole kivaa pelata järvenpääläisten fyysisen ja raastavan tyylin vuoksi.

– Haukat pelaa kovatempoista jääkiekkoa sekä tykkää prässätä kahden ja välillä jopa kolmenkin pelaajan voimin kiekollista vastustajaa, kertoo Iltola näkemyksensä kollegansa Jarmo Räihän komentamasta järvenpääläispumpusta.

– Se tietää sitä, että meidän on oltava niin henkisesti kuin fyysisestikin valmiita kovaan iltapuhteeseen, jonka aikana emme tule saamaan yhtikäs mitään ilmaiseksi.

Se on kuitenkin täysin selvää, että pelkästään vastustajan tekemisiä tai tekemättä jättämisiä seuraamalla punanutut eivät tule tavoitteessaan eli tappioputken katkaisussa onnistumaan. Tärkeintä on edelleen se kuuluisa oma pelaaminen ja yhteisesti sovittujen sekä harjoiteltujen asioiden noudattaminen ja toteuttaminen.

– En tällä hetkellä halua liiemmin ajatuksia uhrata perjantai-illan vastustajamme taholle, vaan keskittyä oman joukkueen pelaamiseen ja siihen, millä tavalla tulemme kotiottelussamme eteen tulevissa tilanteissa toimimaan, Iltola selventää.

– Kyllä me varpaillamme saamme jälleen olla, sillä Suomi-sarjassa ei pelkästään vasemmalla kädellä pelaamalla voiteta yhtäkään ottelua!

Titaanien ja Haukkojen välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla perjantaina (23.10.) käyntiin kello 18:30 alkaen.

Ottelussa on Suomen Jääkiekkoliiton ohjeistuksen mukaisesti kasvomaskin käyttöpakko.

Liput kamppailuun maksavat 12 ja 8 euroaTERVETULOA!