”En todellakaan ole tyytyväinen nykyiseen pistetahtiimme”

6.11.2020

Kotkalaiskäskyttäjä Mika Iltola haluaa joukkueensa kääntävän lauantai-iltaan kotikoitoksessa kurssinsa kohti pisterikkaampaa menoa.
Kotkalaiskäskyttäjä Mika Iltola haluaa joukkueensa kääntävän lauantai-iltaan kotikoitoksessa kurssinsa kohti pisterikkaampaa menoa.
Otteluisäntänä lauantaisessa (7.11.) kamppailussa toimii MineWear Oy!
Otteluisäntänä lauantaisessa (7.11.) kamppailussa toimii MineWear Oy!

KSOY Areenalla kamppaillaan lauantaina todellinen peräpään valvojien välinen vääntö, kun sarjataulukossa vasta 11. sijalla tällä haavaa majaileva Kotkan Titaanit isännöi Seinäjoelta saakka Suomenlahden rannalle saapuvaa ja sijan punanuttujen alapuolella päivystävää S-Kiekkoa. Kumpikin ottelun osapuolista metsästää suurella vimmalla ikävähkölle tappioputkelleen päätöstä, joten odotettavissa on erittäin tuima taisto paremmuudesta.

Reilun kuukauden verran ilman voiton mukanaan tuomaa nannanektariinia Suomi-sarjan runkosarjassa eteenpäin tarponut Titaanit on neljän perättäisen tappion myötä valahtanut sarjataulukossa jo lähestulkoon karsintapeikon syleilyyn oikeuttavalle sijoitukselle.

Nykyisellä piste-per-peli tahdilla edellä mainittu halihetki voi tulla varsin nopeastikin ajankohtaiseksi, mikäli punanutut eivät pikkuhiljaa ala oikeasti kääntää tiukkoja pelejä edukseen ja kerätä isompi kertarysäyksiä täkypussukkansa täytteeksi.

– En todellakaan ole tyytyväinen nykyiseen pistetahtiimme, sillä enemmän on totisesti ollut tarjolla, toteaa Titaanien päävalmentaja Mika Iltola tyytymättömänä.

– Kahdeksan peliä ja kahdeksan pistettä – joku voi sanoa, että olemme hävinneet voitettavissa olleita pelejä, mutta toisaalta voidaan myös miettiä onko tämä vain se meidän tasomme?

Vaikka kotkalaisilla onkin kasassa keski-iältään nuori ja Suomi-sarjassa suhteellisen kokematon miehistö, ei se Iltolan mukaan ole mikään tekosyy nykyiselle marssitahdille.

Kokenut kiekkomies penääkin omiltaa selkeää kasvojen kohotusta ja heräämistä nykyhetkeen, sillä tuudittautuminen siihen, että onhan tässä vielä rutkasti aikaa ja pelejä pistää homma kuntoon, ei kovin pitkään enää pidä kutiaan, varsinkin kun piste-ero sarjassa ylempänä oleviin kasvaa kokoajan.

– Kahden viikon päästä runkosarjaa on yksi kolmannes pelattu ja silloin viimeistään näemme, riittävätkö eväämme parempaan, ”Illi” naulaa.

– Vanhan hokema ”onhan näitä pelejä vielä jäljellä” pitäisi jo unohtaa, sillä se on varmaa, että kevään karsinnoissa se hokeminen kyllä viimeistään sitten loppuu.

Titaanien edellisen, Haukoista lokakuun 2. päivänä ottaman, voiton jälkeen punanuttujen pelaaminen on mennyt tuloksellisesti jyrkkää alamäkeä.

Yhtenä suurimmista syistä neljälle perättäiselle tappiolle kotkalaisjoukkueen käskyttäjä näkee heikot peleihin lähdöt, joiden avulla Titaanien vihulaiset ovat päässeet liiaksi edelle, jotta eron kurominen ja voitonsyrjään kiinni pääseminen olisivat olleet punanutuille enää mahdollisia.

– Kysyin joukkueelta alkuviikosta miksi peleihin lähdöt ovat olleet meiltä viime aikoina todella heikkoja, mutten ainakaan vielä ole siihen saanut vastauksia, Iltola tokaisee.

– Päällimmäisenä mieleeni on herännyt kysymys, että onko jokaisella pelaajallamme ollut ajatus aivan sataprosenttisesti mukana tässä touhussa?

Niin... asennehan ja keskittyminen olennaiseen ratkaisevat aina kaiken ja jos niissä antaa edes tuumankaan vastapuolelle periksi, ei taistelun voittaminen kovinkaan helppoa ole.

– Tietynlainen puolustuspelikuri on loistanut poissaolollaan ja pelaamisemme on ollut sanalla sanoen tyhmää – olemme juosseet liikaa kiekon perässä, näkee Iltola suoran syy-seuraus-suhteen omiensa tekemisessä.

– Kyllä jokaisen pitää pikkuhiljaa alkaa herätä tähän päivään ja miettiä millä keinoilla pystyy parhaiten auttaa joukkuetta menestymään.

Risuaitaa murtamaan

Lauantaina Kotkaan reilun 450 kilometrin päästä Seinäjoen lakeuksilta matkaileva S-Kiekko ei se häävimmässä tuloskunnossa tällä hetkellä ole kuin isäntänsäkään.

Kahdella komealla voitolla runkosarjarypistyksensä avanneet seinäjokiset ovat nimittäin ajautuneet peräti seitsemän ottelun mittaiseen tappioputkeen, johon oman entistäkin ikävämmän leimansa on lyönyt jatkuva vieraskaukaloissa tahkoaminen, kiitos minkäpä muunkaan kuin koronaviruksen.

– S-Kiekolla on Vaasan alueen koronatilanteen vuoksi ollut erittäin epäkiitollinen ohjelma, mutta eivätpä he sille mitään ole voineet, kommentoi Titaanien päävalmentaja Mika Iltola tulevan vastustajansa tilannetta.

S-Kiekko on tosiaankin saanut niellä Suomen maanteiden pölyä syksyn aikana riittämiin ja se on varmasti omalta osaltaan imenyt mehuja Pasi Määttäsen luotsaamasta miehistöstä.

– Matkustaminen on pidemmän päälle todella raskasta puuhaa ja kyllähän meidän pitäisi se pystyä keskinäisessä kohtaamisessamme hyödyntämään sekä määrittämään omalla tekemisellämme lauantain pelin tempo, Iltola mietiskelee.

Titaaneita yhden pisteen sekä sijan perässä oleva vierailija ei varsinkaan viime kaudella lukeutunut viheliäisen pelityylinsä myötä punanuttujen suosikkivastustajiin – ja tuskinpa se hirveämmin on lähtenyt varsinkin kotkalaisiin toimivaksi koettua vieraspelitaktiikkaansa muuttamaan.

– S-Kiekko osaa parhaimmillaan luoda todella tiiviin risuaidan keskialueelle ja sen purkamiseen meidän pitää olla valmiita löytämään tarvittavat konstit, ”Illi” paaluttaa.

– Se on tosin sanottava, että mitä olen heidän pelaamistaan ehtinyt kuluvan kauden osalta tutkia, on siihen tullut myös vieraissa aimo annos lisää rohkeutta mukaan.

Tulee seinäjokisrevohka sitten minkälaisella tyylillä tahansa iskemään piikkinsä punanuttujen lihaan, on se harvinaisen selvää, ettei Titaanit ilman taistelua saati kaiken likoon lyömistä kykene S-Kiekkoa edes kotikaukalossaan lyömään.

– S-Kiekko on varmasti todella ärsyyntyneessä mielentilassa ja sen myötä myös hereillä heti pelin alusta lähtien, sillä eihän seitsemän perättäisen tappion putkessa ikinä ole mukavaa kulkea, titaanipiiskuri sanailee.

– Tokihan se pelin aloitus mietityttää muutenkin ja ehdin jo tässä pohtia, että pitääkö minun olla pukuhuoneessa pumppaamassa virtaa pelaajiin jo tunti ennen kiekon putoamista jäähän, jotta olemme oikeasti valmiita taistelemaan voitosta.

Loppuun vielä suora kysymys: Millä keinoilla Titaanit aikoo lähteä katkaisemaan tappioputkensa ja palata takaisin voittojen viitoittamalle tielle sekä sen avulla parannella sijoitustaan tasaisessa keskikastissa?

– Lähdemme niillä asioilla hakemaan voittoa, joita olemme jo pitkän aikaan harjoitelleet – ja sen lisäksi tarkoituksemme on laittaa edeltävissä peleissä retuperällä olleet pelilliset asiat kuntoon, sanoo Iltola naama peruslukemilla.

Titaanien ja S-Kiekon välinen Suomi-sarjataisto polkaistaan KSOY Areenalla lauantaina (7.11.) käyntiin kello 17:00 alkaen.

Otteluisäntänä toimii MineWear Oy!

Ottelussa on Suomen Jääkiekkoliiton ohjeistuksen mukaisesti kasvomaskin käyttöpakko.

Liput kamppailuun maksavat 12 ja 8 euroaTERVETULOA!